NGI åpner Tromsø-kontor for å bidra til at nordområdene er bedre rustet mot naturfarer
Snøskred, kvikkleireskred, stigende havnivå, stormflo, kysterosjon og permafrost som tiner er naturfarer som rammer lokalmiljøer nord for polarsirkelen. NGI - Norges Geotekniske Institutt åpner kontor i Tromsø fordi de ønsker å bidra i det viktige arbeidet som foregår i nordområdene.
– Ingen steder på kloden skjer klimaendringene raskere enn i Arktis. NGI ønsket derfor å styrke vår tilstedeværelse i nord og bidra med vår kompetanse om klimatilpasning og sikring mot naturfarer, sier NGIs administrerende direktør, Lars Andresen på åpningsdagen av NGIs Tromsø-kontor.
Godt mottatt
NGI er et internasjonalt kompetansesenter innen geoteknikk og ingeniørrelaterte geofag, som rådgir, forsker og utvikler kunnskap og løsninger for å tilpasse samfunn og infrastruktur til et endret klima. Tiden fra beslutningen om å etablere NGI-kontor i Tromsø ble tatt til åpningsdag, har vært kort.
– På rekordtid har vi fått på plass et svært godt team her i Tromsø. At vi etablerer oss her, er blitt godt mottatt. Nå ser vi fram til å bidra inn i det viktige arbeidet som pågår innen forskning og rådgivning, sier Andresen fornøyd.
Seks nye Tromsø-arbeidsplasser
I første omgang har det nye kontoret skapt seks nye arbeidsplasser, og NGI utelukker ikke at kontoret på sikt kan bli utvidet.
NGIs nyansatte er per i dag fagfolk med tverrfaglig bakgrunn innen klimatilpasning, hydrodynamikk og ulike typer av skred - som snøskred, flomskred, steinsprang, varsling og overvåkning
– Med kontor i Tromsø vil vi være tettere på forskningsmiljøer, kunder og samarbeidspartnere i vår nordligste landsdel for slik å kunne bidra og styrke arktisk forskning og naturfarerådgivning, sier Andresen.
Mål: Økt samfunnssikkerhet
NGI har erfart at det å være til stede lokalt, er viktig.
– I tillegg til hovedkontoret vårt i Oslo har NGI kontorer i Trondheim, Houston og Boston i USA, og Perth i Australia. Erfaringene herfra har lært oss hvor viktig tilstedeværelse og lokalkunnskap er for å kunne bidra til å løse viktige samfunnsutfordringer, sier NGIs toppsjef.
Han er tydelig på at målet med å etablere kontor i Tromsø, er å bidra til økt samfunnssikkerhet gjennom forskning og rådgivning på klimatilpasning og naturfarer. Denne kompetansen er viktig også med tanke på regionens evne til forsvar, sikkerhet og beredskap. Regjeringen styrker derfor forskningsvirksomheten i Nord-Norge fordi klimaendringer, teknologiutvikling og et mer sammensatt trusselbilde endrer hva som skal til for å forsvare Norge.
– NGI vil kunne tilby spesialisttjenster innen dette området, sier Andresen.
Han legger vekt på at Tromø har et sterkt fagmiljø, som NGI ser fram til å samarbeide med.
– De vet hvor skoen trykker. På plass i Tromsø ser vi fram til å forsterke det gode samarbeidet vi allerede har med ulike aktører i Tromsø og Arktis, og å bygge nye, gode relasjoner. Målet er å kunne bidra til å trygge infrastruktur og boliger mot de naturfarene vi ser øker som følge av den raske, regionale oppvarmingen, sier Andresen.
Kontakter
Øydis Ulrikke CastbergKommunikasjonssjef
Tel:+47 948 03 152oydis.castberg@ngi.noFølg pressemeldinger fra NGI
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NGI på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NGI
Økt etterspørsel etter damsikkerhetskompetanse – NGI opprettet egen avdeling for damsikkerhet17.9.2024 10:26:50 CEST | Pressemelding
Klimaendringer, høye sikkerhetskrav, ny kunnskap og etterslep på vedlikehold gjør at mange dammer, både her hjemme og internasjonalt, trenger nye sikkerhetsvurderinger og oppgraderinger. NGI – Norges Geotekniske Institutt har nå opprettet en egen avdeling for damsikkerhet.
Hvilke vannløselige miljøgifter skal vi prioritere å fjerne fra naturen?16.9.2024 12:59:29 CEST | Aktuelt
Tusenvis av evigvarende og vannløselige miljøgifter er blitt spredd i naturen via mat, drikke, overflater, luft og vann. For å fjerne miljøgiftene – hvor skal man starte? Det EU-finansierte forskningsprosjektet ZeroPM tar prioriteringsdebatten.
Klimautløst skred på Grønland ga utslag på seismiske målestasjoner verden over12.9.2024 20:05:00 CEST | Pressemelding
– Skredet skapte en 200 meter høy tsunami som skvulpet frem og tilbake i den smale fjorden i ni dager, forklarer Finn Løvholt fra NGI – Norges Geotekniske Institutt.
Tar grep for det nødvendige digitale skiftet i bygge- og anleggsbransjen15.5.2024 13:43:21 CEST | Pressemelding
Norge ligger langt bak i det digitale skiftet i bygg- og anleggsbransjen. Mangel på kompetanse og data er det største hinderet. Flere initiativ, som nye, digitale løsninger for geobransjen og interne læringskulturer, endrer nå bygg- og anleggsbransjen. Vinnerne er klima og miljø, økonomi og samfunnssikkerhet.
Hvordan skal vi stå robust i et stadig tøffere vær?6.5.2024 14:17:21 CEST | Pressemelding
Ekstremværet "Hans" i august 2023 viste oss tydelig at det haster med å tilpasse oss et endret klima. 7. mai samles samfunnsledere, forskere, grundere og de som arbeider med klimatilpasning for å diskutere løsninger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom