Statens vegvesen

Øvelse i Rå- og Sørastunnelen fire mandager på rad

Del

Statens vegvesen stenger Rå- og Sørastunnelen tre timer hver av de fire neste mandag ettermiddagene/kveldene.

Rå- og Søråstunnelen er knyttet sammen med rømningsveger, og begge tunnelene må derfor stenges når det er beredskapsøvelse.
Rå- og Søråstunnelen er knyttet sammen med rømningsveger, og begge tunnelene må derfor stenges når det er beredskapsøvelse.

– Årsaken er at vi skal ha beredskapsøvelse, sier brannvernleder Ove Edgar Amundsen i Statens vegvesen.

Det er i uke 45, 46, 47 og 48 på mandager (altså 4., 11., 18. og 25. november), fra klokken 17.30 til 20.30, at Vegvesenet stenger de to tunnelene som er knyttet sammen med rømningsveier.

Trygg tunnel

– Vi har forståelse for at stengte tunneler kan skape utfordringer for trafikantene. Men da er det viktig å minne om at vi gjør det nettopp for dem, som en del av arbeidet med å holde tunnelene trygge, sier Amundsen.

Stengingen vil bli tydelig skiltet. Det er gode og godt innarbeidede omkjøringsmuligheter like ved.

Samfunnsberedskap

Det er krav i tunnelsikkerhetsforskriften, og for sikkerhetsgodkjenning, at Statens vegvesen holder slike beredskapsøvelser.

– Vegdrift handler om konsekvens. Vi gjør derfor det vi kan for at stenginger, både akutte og planlagte, skal bli så korte som mulig, understreker Amundsen.

Beredskapsøvelse i tunneler er et eksempel på en planlagt og nødvendig stenging.

Statens vegvesen er en del av den totale samfunnsberedskapen. Å forberede seg på andre situasjoner enn hverdagen er en sentral del av dette.

I tillegg til Vegvesenet deltar nødetater fra Bergen og Bjørnafjorden kommune, og markører fra Røde Kors, i øvelsen.

– Ved å øve sammen med nødetatene driller vi våre rutiner, og sørger for at beredskapslinjene er best mulig forberedt den dagen en situasjon finner sted, avslutter Amundsen.

Et kontinuerlig arbeid

Øvelser som denne er en av viktig del av Statens vegvesens kontinuerlige arbeid med å sørge for et effektivt, trygt og framkommelig vegnett.

Det vil bli brukt røykmaskin under øvelsen, for å simulere røyk etter bilbrann i tunnel. Etter øvelsen blir røyken effektivt blåst ut i retning Troldhaugen, ved hjelp av viftene i tunnelen. Røyken vil være synlig, men er helt ufarlig og vil forsvinne raskt.

Rå- og Søråstunnelen har vært i drift i to år, og ble åpnet som en del av E39 Svegatjørn-Rådal 31. oktober 2022, den nye vegforbindelsen mellom Bergen og Bjørnafjorden.

Nøkkelord

Kontakter

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.

Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye