Regner med å selge rundt 1000 tonn gresskar i oktober
– Bruk innmaten når du har laget Halloween-dekorasjonen din, sier Elisabeth Rittfeldt produktsjef for gresskar i BAMA.
Det blir stadig flere norske gresskarfans. Størstedelen av salget skjer i oktober, og totalt regner BAMA med å selge rundt 1300 tonn i 2024.
Salget har tatt seg opp med tiden – i 2016 solgte vi 534 tonn.
Rittfeldt har jobbet med gresskar i snart ti år, og sett hvordan det har gått fra å være et nisjeprodukt til å få solid fotfeste i det norske markedet.
– Det begynner å etablere seg som helårsprodukt, selv om salget naturlig nok er størst rundt Halloween. Gresskar er svært allsidige og kan både kokes, stekes, ovnsbakes, dampes eller wokes. I tillegg smaker de kjempegodt i salater, supper og bakverk. Det er det stadig flere som oppdager, sier hun.
Og det er bra, for det er mye mat i gresskar. Økt kunnskap om bruksområder gir håp om mindre matsvinn etter at Halloween-dekorasjonene er skåret ut. For det kastes fortsatt for mye.
– Bruk innmaten i matlagingen og lag gjerne en plan for bruksområder på forhånd. Ikke kast det, oppfordrer hun.
Gresskar er nemlig kjempegod mat – sjekk gjerne BAMA.no sitt gresskarunivers. Her finner du enkle og raske oppskrifter. Visste du at gresskar er perfekt som pizzatopping eller i muffins?
Hektisk periode for produsentene
På gården til Terje og Ragnhild Nærstad i Lier ved Drammen har det vært full fart siden slutten av september, da etterspørselen etter gresskar øker markant. Deretter går den ytterligere opp – andre og tredje uken i oktober er den aller travleste perioden.
– Det er en superhektisk, men veldig artig. Det høstes, pakkes og lastes gresskar i et forrykende tempo fra morgen til sen kveld. Hos oss går det klart mest av Halloween-gresskar, med Hokkaido som en god nummer to. Dette gresskaret bør du prøve i fredagstacoen, forteller Ragnhild.
I tillegg til Halloween-gresskar, finnes det en rekke andre gresskartyper. Her til lands er Hokkaido-, Butternut- og Spagettigresskar noen av de mest populære.
Kontakter
Anne Victoria FrognerSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 934 89 289annevictoria.frogner@bama.noBilder
Følg pressemeldinger fra BAMA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BAMA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra BAMA
Lever trenddietten fra 80-tallet fortsatt?15.1.2025 08:30:25 CET | Pressemelding
Eksperten klør seg i hodet av overraskende funn
Slik blir frukt- og grønttrendene i 20259.1.2025 07:30:47 CET | Pressemelding
Mer norskprodusert, nye spennende produkter og sunnere snacking setter standarden.
Daddeltrenden når nye høyder i julen20.12.2024 08:34:51 CET | Pressemelding
Julen er høytid for tradisjoner, men nye trender er også med på å prege feiringen.
Nå eksploderer salget av julegrønnsaken – øker med 1635 prosent!11.12.2024 08:27:48 CET | Pressemelding
Når desember kommer, skal «alle» ha rosenkål. Les ekspertenes beste tips!
Gladmelding: I år blir det nok av julefavoritten!4.12.2024 13:38:03 CET | Pressemelding
Enten du serverer ribbe, pinnekjøtt eller vegetarisk julemiddag, er mandelpoteten klar til å gjøre måltidet komplett.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom