Rambøll

Rambøll lanserer unikt globalt verktøy for naturregnskap

Del

På FNs COP 16 i Colombia lanserer Rambøll et globalt verktøy for å måle verdien av naturmangfold i prosjekter. Dette støtter FNs bærekraftsmål og Naturavtalen.

Under COP16 i Columbia lanserer Rambøll et nytt unikt verktøy for måling av naturmangfold i prosjekter.
Under COP16 i Columbia lanserer Rambøll et nytt unikt verktøy for måling av naturmangfold i prosjekter. Foto: AdobeStock

Denne lanseringen kommer på et avgjørende tidspunkt i den pågående globale krisen for naturmangfold, hvor over en million arter står i fare for utryddelse. IPBES-rapporter bekrefter at de fleste indikatorene for økosystemer og naturmangfold peker mot en rask nedgang. 

–En slik felles global metodikk vil være særlig nyttig for selskaper som jobber på tomter i ulike land, så man kan sammenlikne prosjekter på tvers av landegrenser, sier Therese Fosholt Moe, avdelingsleder for naturmangfold og økosystemer i Rambøll Norge. –Vi ser at flere multinasjonale selskaper savner en felles målemetode, basert på globale standarder, og det er nettopp dette behovet vi har ønsket å møte.  

Felles standarder for naturmangfold 
Verktøyet som nå lanseres er en gratis og “open-source”-ressurs og er et første skritt i retning av å etablere en felles, internasjonal standard for å vurdere jordens naturmangfold ved hjelp av nøkkelindikatorer for økosystemers helse. Metodikken er transparent og repeterbar, og har dermed bred anvendelse på tvers av næringsliv, finans og offentlig sektor, for å fremme positive arealbruksendringer.  

Endringer i arealbruk står som en av de viktigste truslene mot naturmangfold. Rambølls verktøy vil være nyttig for ulike interessenter, fra myndigheter til private bedrifter, i arbeidet med økosystemrestaurering, vern og bærekraftig arealutvikling. Ved å inkludere både naturlige og menneskeskapte habitater kan verktøyet understøtte strategiske handlingsplaner i tråd med internasjonale krav som Bærekraftsdirektivet (CSRD), og anbefalingene knyttet til natur- og finansrisiko fra Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD).  

Vi trenger et felles språk  
Dan Rockefeller, Rambølls ledende forsker innen naturmangfold og økologi, og som utvikler beregningen, sier:  
–Med kompleksiteten og variasjonen av naturmangfold og habitater rundt om i verden, og det voksende behovet for at selskaper forstår og reduserer påvirkningene sine på natur, trenger det globale samfunnet felles språk for å vurdere og administrere naturmangfold. Ved å utnytte rammeverk som International Union for Conservation of Nature (IUCN) sin globale kategorisering av økosystemer, Global Ecosystem Typology og NatureServe's system for å vurdere økosystemhelse (Ecological Integrity Assessment), jobber vi mot en standardisert tilnærming på globalt plan.  

Den nye Global Biodiversity Metric er en metodikk for prosjektbasert naturregnskap som bygger på erfaringer fra tidligere metoder, inkludert Natural England sin Biodiversity Metric og Singapore Biodiversity Accounting Metric, som begge har utviklet seg over tid. Fagfellevurdering av Global Biodiversity Metric starter i fjerde kvartal 2024 for å sikre relevans i dagens biologiske kontekst. 

En felles norsk metodikk utvikles nå 
Heller ikke i Norge finnes det en standard for prosjektbasert naturregnskap ennå. Men Rambøll, Multiconsult og AsplanViak holder for tiden på med et samarbeidsprosjekt for Fornybar Norge for å lage en felles norsk metodikk for fornybarnæringen, med mål om at dette også skal kunne brukes for andre typer utbygginger. Denne metodikken skal være ferdig for uttesting i løpet av året.  

For mediehenvendelser angående Global Biodiversity Metric, vennligst ta kontakt med Salome Pkhaladze:  slph@ramboll.dk.  

Gjelder det norske forhold, vennligst ta kontakt med therese.fosholt.moe@ramboll.no.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om oss

Rambøll

Rambøll er en global samfunnsrådgiver innen bygg, transport, vann, miljø, energi og ledelseskonsultering. I Norge har vi 13 kontorer med om lag 1700 eksperter, som jobber tverrfaglig på store og små prosjekter. Arkitektfirmaet Henning Larsen er en del av Rambøll Gruppen, og er et studio for arkitektur, landskap, urbanisme og interiør, grafikk og lysdesign.  

Rambøll ble grunnlagt i Danmark i 1945. Rambølls 17.500 eksperter skaper inspirerende og bærekraftige løsninger som skal gi rom for vekst og utvikling, og som er til det beste for kunden, sluttbrukeren og samfunnet omkring. Våre tjenester skal resultere i verdier både for oss som lever i dag, og for dem som kommer etter oss.

Rambøll kombinerer lokal erfaring med global kunnskap over hele verden for å skape bærekraftige byer og samfunn. Vi kombinerer vår innsikt og evne til å drive frem positiv forandring og bringer den videre til våre kunder som ideer, som kan realiseres og gjennomføres. Vi kaller det: Bright ideas. Sustainable change. 

Rambøll var første norske virksomhet, og første rådgivende ingeniørvirksomhet i verden, som ble sertifisert etter bærekraftsmålene til FN, og er medlem av Skift - Næringslivets klimaledere.

Følg pressemeldinger fra Rambøll

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Rambøll på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Rambøll

Virksomheter er villige til å betale mer for stål og betong med lavt utslipp25.9.2024 08:40:47 CEST | Pressemelding

En fersk rapport fra Climate Group og Rambøll, presentert under Climate Week i New York denne uken, viser at nær halvparten av internasjonale virksomheter er villige til å betale mer for klimavennlig stål og betong. Dette viser at mange er interessert i bærekraftige materialer. Siden stål og betong står for 15 prosent av verdens karbonutslipp, er det viktig å kutte her for å nå målene i Parisavtalen.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye