NRK

Er du Sápmis nye stjerne­skudd?

Del

Bli med og skap samisk musikkhistorie – meld deg på Sámi Grand Prix 2025! Vinneren stemmes frem fra tre land.

Med låten «Mannem åajaldahteme» vant Cecilia Dyrøy sangdelen i Sámi Grand Prix 2024.
Med låten «Mannem åajaldahteme» vant Cecilia Dyrøy sangdelen i Sámi Grand Prix 2024. Mads Suhr Pettersen / NRK

Påmeldingen til den årlige musikkonkurransen Sámi Grand Prix er nå åpen. SGP er en av de viktigste arenaene for samisk musikk og kultur, og gir artister fra hele Sápmi en unik mulighet til å vise frem sitt talent for et bredt publikum. SGP arrangeres i Kautokeino av Samisk Musikkfestival.

Sámi Grand Prix 2025 vil for første gang motta publikumsstemmer fra tre land når vinner skal kåres. Med den finske allmennkringkasteren YLE som ny samarbeidspartner i årets produksjon, vil publikum i både Norge, Sverige og Finland kunne stemme frem sine favoritter.

– Dette styrker konkurransen som en viktig samisk plattform på tvers av landegrensene, og vi er stolte av å kunne gi denne muligheten til samiske artister, sier redaktør i NRK Sápmi, Carl-Gøran Larsson.

Internasjonalt utstillingsvindu

SGP har de siste årene utviklet seg til å bli mer enn bare en konkurranse for samiske artister. I tillegg til å være en stor samisk musikkfest, har SGP-scenen blitt et viktig utstillingsvindu, spesielt for folk som dyrker Eurovision Song Contest.

– Når tre nordiske mediestørrelser som NRK, SVT og YLE står samlet om å løfte frem samisk joik og musikk, oppnår det stor oppmerksomhet også internasjonalt, sier produsent i Samisk musikkfestival, Ol Johan Gaup.

Han forteller at ESC-fans følger med på SGP-artister, deler i sosiale medier og heier frem sine favoritter. Han frister også med mulighet for at det kan være talentspeidere blant disse.

– Hvis du drømmer om å ta steget videre til enda større scener, kan det hende at veien til ESC-fellesskapet ikke er så lang. SGP er et ideelt sted å starte, sier Gaup.

Plateslipp og turné på trappene

Sørsamiske Cecilia Dyrøy er et godt eksempel på at en deltakelse i en stor musikkonkurranse på riksdekkende TV kan åpne dører. Hun gikk til topps i årets Sámi Grand Prix til tross for at hun knapt snakker et ord samisk. Nå er Dyrøy, best kjent under artistnavnet «bycecilia», i full gang med å planlegge debutalbum og turné i 2025. Artistreisen startet med deltakelsen i SGP.

– For meg var det en stor seier bare det å få lov til å være på den scenen. Når man så plutselig står der igjen alene som vinner, blir det helt overveldende. Det gikk vel en uke før jeg landet etter den opplevelsen, så det var et eventyr, forteller 32-åringen.

Publikumsstemmer fra Finland, Sverige og Norge

I 2025 blir SGP en storslått samproduksjon mellom tre nordiske land ettersom den finske kringkasteren YLE også er om bord.

– Det betyr at over fem millioner finske TV-seere får muligheten til å nyte samisk musikk, sang og joik i beste sendetid. I Norge og Sverige har jo SGP vært en stor begivenhet i flere år. Nå håper vi også at det finske publikum vil ta denne samiske kulturbæreren inn i hjertene sine, sier produsent for SGP, Ol Johan Gaup.

Det gleder også SGP-vinneren på Frøya at konkurransen for første gang involverer publikumsstemmer fra tre land.

– Sámi Grand Prix er superviktig for å formidle de ulike samiske språkene gjennom musikk, og kanskje spesielt gjennom popmusikken. Det kan inspirere samiske unge til å ta i bruk språket sitt. Samtidig viser vi at samisk musikk også er under utvikling, sier Cecilia Dyrøy.

SGP sendes direkte og i samsending på NRK, SVT og YLE.

Kontakter

Bilder

Med låten «Mannem åajaldahteme» vant Cecilia Dyrøy sangdelen i Sámi Grand Prix 2024.
Med låten «Mannem åajaldahteme» vant Cecilia Dyrøy sangdelen i Sámi Grand Prix 2024.
Mads Suhr Pettersen / NRK
Last ned bilde

Om NRK

NRK skal styrke demokratiet, samle og engasjere alle som bor i Norge. NRK er Norges offentlig eide allmennkringkaster med et bredt radio-, TV-, nett- og podkasttilbud, og ni av ti nordmenn bruker minst ett NRK-tilbud daglig. NRK har cirka 3300 ansatte fordelt på om lag 50 kontorer rundt om i landet.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye