En av tre ungdommer utsatt for seksuell trakassering: – Et alvorlig folkehelseproblem
Norske ungdomsskoleelever som har opplevd seksuell trakassering har høyere nivåer av depresjon og ensomhet, og lavere nivåer av selvfølelse og velvære, viser forskningsrapport.
– Seksuell trakassering er dessverre vanlig i samfunnet, og gitt de negative helseeffektene for de som utsettes for dette, utgjør dette et alvorlig folkehelseproblem, sier Tore Bonsaksen, professor i psykisk helse på Høgskolen i Innlandet.
Han har stått i spissen for fem forskere som nylig fikk publisert en artikkel om temaet i tidsskriftet Frontiers in Public Health.
Alvorlige konsekvenser
En av tre norske ungdomsskoleelever har opplevd seksuell trakassering, ifølge tall fra Ungdata-undersøkelsen i 2021. Dobbelt så mange jenter som gutter har opplevd det.
Over 80.000 ungdomsskoleelever svarte dette året på spørsmål om hvordan de har det.
De fem forskerne har sett på hva konsekvensene for ungdommene som blir utsatt for seksuell trakassering er.
– Vi så på seksuell trakassering opp mot depressive symptomer, ensomhet, opplevelse av velvære og selvfølelse. Vi ser konsistente sammenhenger. De som hadde opplevd en eller annen form for seksuell trakassering det siste året scorer dårligere på alle disse punktene, forteller Bonsaksen.
Artikkelen baserer seg på svarene ungdommen har gitt på tre spørsmål i denne Ungdata-undersøkelsen.
– Ungdom kan oppleve seksuell trakassering på andre måter enn gjennom det som det er spurt om, så vi kan ha en grad av underrapportering, sier professoren.
Helt klar sammenheng
Med seksuell trakassering mener forskerne at du blir utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet som oppleves krenkende, skremmende, ydmykende eller nedverdigende.
I denne studien ble det spurt om ungdommene hadde vært utsatt for en eller flere av følgende handlinger: Seksualisert berøring, slengt seksualiserte navn/uttrykk etter seg og til slutt spredning av seksuelle rykter.
Dette kan gjøres og spres på ulike måter. Også via digitale plattformer som sosiale medier.
– Det å bli utsatt for dette har negative konsekvenser over et bredt spekter av psykologiske parametere. Disse sammenhengene er helt tydelige, sier Tore Bonsaksen.
– Du kaller dette et folkehelseproblem – hvorfor trenger vi å bekymre oss for dette her?
– Slik trakassering har negative følger for den psykiske helsen til de som utsettes for det. Når vi ser at det er såpass mange som utsettes for dette, og i såpass ung alder, så gir det også spesiell grunn til bekymring. Dette er smertefullt der og da for ungdommene, men vi må også kunne se for oss at dette kan ha langsiktige konsekvenser, mener Bonsaksen.
Studien antyder også at ungdom som gjentatte ganger blir utsatt for seksuell trakassering, bør få spesiell oppmerksomhet og støtte.
– Jo oftere ungdomsskoleelevene opplevde seksuell trakassering, jo større problemer hadde de på alle de områdene som vi undersøkte, forteller Bonsaksen.
Må få fokus
Tore Bonsaksen og forskerkollegaene hans mener funnene deres bør føre til økt fokus på disse problemstillingene.
– De som selvfølgelig må vite om denne forskningen er de som arbeider med og blant ungdom, som lærere, sosialarbeidere og ledere for fritidsaktiviteter. Jeg mener det er viktig at voksne følger med på hvordan ungdom kommuniserer med hverandre, og om hverandre, sier høgskoleprofessoren.
Økt bevissthet blant jevnaldrende, og at ungdom som oppfatter at andre utsettes for seksuell trakassering har mot og vilje til å gjøre noe med det, er viktig.
– Dette gjelder vel egentlig oss alle. Vi må alle følge litt med på hva ungdommene våre gjør og hvordan de har det. Det er stor forskjell på å ha én som står opp for deg, og å ikke ha noen, avslutter Tore Bonsaksen.
De fire andre forskerne som har vært med på dette forskningsprosjektet er Anne Mari Steigen, Marie Dahlen Granrud og Cecilie Ruud Dangmann fra Høgskolen i Innlandet, i tillegg til Tonje Holte Stea fra Universitetet i Agder.
Kontakter
Tore Bonsaksen, professor Høgskolen i Innlandet
E-post: tore.bonsaksen@inn.no
Mobil: +47 900 86 015
Bilder
Lenker
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Innlandet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Innlandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Innlandet
Feiret status som universitet28.11.2024 21:21:51 CET | Pressemelding
Overgangen fra høgskole til Universitetet i Innlandet ble markert med snorklipping, konfetti og rundt 700 feststemte middagsgjester torsdag kveld.
Skal undersøke folks forhold til skogen27.11.2024 11:55:00 CET | Pressemelding
Bruker du skogen til løpeturer, til å plukke sopp, eller kanskje du lever av trevirket? Nå skal forskere ved Universitetet i Innlandet undersøke hvordan vi bruker skogen og hva den betyr for oss.
Styrker desentralisering av utdanning7.10.2024 12:56:02 CEST | Pressemelding
Høgskolen i Innlandet får 12 millioner kroner fra en pott for desentralisert utdanning i regjeringens forslag til Statsbudsjett for 2025. Ellers er budsjettet uten store overraskelser.
NOKUT sier ja til status som universitet12.9.2024 11:23:21 CEST | Pressemelding
Styret i NOKUT åpner for at Høgskolen i Innlandet kan bli universitet. Dermed gjenstår kun en formell beslutning fra Kongen i statsråd.
Høgskolefilosof får høythengende EU-stipend5.9.2024 12:02:21 CEST | Pressemelding
Filosof Olav Vassend har klart noe ingen andre på Høgskolen i Innlandet har klart. Han har fått et av de berømte oppstartstipendene til Det europeiske forskningsrådet (ERC).
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom