Techgründere strever med å etterleve egne likestillingsidealer
En norsk-svensk studie tyder på at unge mannlige gründere i teknologibransjen støtter nordiske likestillingsverdier. Samtidig presses de i en internasjonal bransje preget av mannsdominans og konkurranse.

Skrevet av: Daniel Hesby Hansen/ Kildens nyhetsmagasin
Familieliv, Donald Trump, maskulin risikovilje og jenters manglende dataspillinteresse. Dette er stikkord når unge, mannlige teknologigründere deler sitt syn på maskulinitet og likestilling i bransjen i ny studie.
I artikkelen «Masculinity in Scandinavian tech entrepreneurship: male technology entrepreneurs negotiating gener (in)equality» har svenske og norske forskere undersøkt hvordan unge menn med eget teknofirma ser på maskulinitet og likestilling i en mannsdominert sektor.
– Det er mange maskuliniteter i spill her, sier Elisabet Ljunggren, professor ved Nord Universitet.
Sammen med Marta Lindvert ved Handelshøgskolen Nord, Nord universitet og Dag Balkman fra Örebro Universitet, har hun intervjuet ti norske og svenske menn i bransjen.
Forskerne fant at mennene i det såkalte venture capital–miljøet, høyrisiko-investorer som investerer i bedrifter i oppstartsfasen, står i en spagat mellom nordiske verdier om likhet mellom kjønnene og hverdagen de lever fra dag til dag. En hverdag hvor jobben periodevis kan legge beslag på flertallet av døgnets timer, og det maskuline konkurranseinstinktet blomstrer.
– Mennene har med seg én type maskulinitet fra teknologiutdanningen sin over i entreprenørskapsfeltet, hvor de også må forholde seg til det ekstremt maskuline venture capital–miljøet. Samtidig forholder de seg til likestillingsdiskurser i de skandinaviske landene de lever i, sier Elisabet Ljunggren.
Inn på gutterommet
Ljunggren har forsket på entreprenørskap i mange år. Entreprenørskap og bedriftsetableringer er et mannsdominert landskap, og kjønnsforskningen på dette feltet har som regel vektlagt opplevelsen til kvinner som prøver å finne seg en plass rundt gründerbordet.
– Men det å se på dette temaet med maskulinitetsperspektiv, altså med kjønnsforskningsteori, og utforske maskulinitetene som finnes i entreprenørskapsfeltet, er ikke så utbredt, sier hun.
– Det bidrar til å belyse problemstillingen fra et annet perspektiv enn det som har vært normen, som på dette området har vært å ikke reflektere over maskulinitet, sier Ljunggren.
I sin studie av maskulinitet blant teknogründere, har de delt uttalelser fra mennene de har snakket med i tre kategorier: «Privilegert», de anerkjenner menns privilegier, men ser ikke helt hvordan disse gagner menn. «Paradoksal», de reflekterer rundt kjønnsprivilegier, men opplever at de ikke evner å gjøre noe med ubalansen. «Potensial», de anerkjenner menns privilegier og tar grep for å gjøre noe med situasjonen.
Den største gruppen ble den paradoksale, altså menn som anerkjenner problemet, men gir inntrykk av å ikke vite hva man skal gjøre med det.
– Vi ser at det ikke er helt tydelige kategorier, men at respondentene uttrykker litt «både og». Mennene som uttrykker meninger som er både paradoksale og viser potensial kan bidra til endring og likestilling i feltet fra innsiden, sier Ljunggren.
Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Er unge menn blitt mer religiøse?19.6.2025 14:12:14 CEST | Pressemelding
Unge har begynt å gå mer i kirken, og særlig blant gutta ser man en økning. Fenomenet får forskerne til å undre seg.
Gayatri Spivak fikk Holbergprisen18.6.2025 10:20:55 CEST | Pressemelding
Gayatri Spivak signerer underskriftskampanjer og går i protester når hun kan. Den akademiske verdensstjernen mottok Holberg-prisen i Bergen i juni.
Kjønnsforskning styrker demokratiet12.6.2025 10:51:44 CEST | Kronikk
Vi må kjempe for grunnforskningen, faglig mangfold og demokrati i akademia. I denne kampen kan sentrene for kjønnsforskning ta et særlig ansvar, skriver Rebecca Lund.
– Straff er ikke nok for å stoppe volden5.6.2025 14:37:52 CEST | Pressemelding
Straffenivået har økt, og stadig flere former for vold er blitt kriminalisert. Men rettssystemet alene kan ikke løse alt, advarer professor i kriminologi May-Len Skilbrei.
– Englekurs og bøker om selvhjelp tetter hull i velferdsstaten, mener finsk professor5.6.2025 13:34:06 CEST | Pressemelding
Det er slående hvor mange kvinner som går på yogatimer og forsøker seg på alternativ healing, forteller Suvi Salmenniemi. Hun forsker på den terapeutiske kulturen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom