Utsøkte naturfotografier av pioneren Hanna Resvoll-Holmsen i ny bok fra Nasjonalbiblioteket
Boka Hanna Resvoll-Holmsen. Natur bevart i bilder samler et utvalg naturfotografier etter en enestående skikkelse i norsk foto- og vitenskapshistorie. Gjennom sitt banebrytende arbeid med å bevare truede naturområder er Hanna Resvoll-Holmsen (1873–1943) også kjent som Norges første miljøverner.
150-årsjubilanten Hanna Resvoll-Holmsen var en pioner både som botaniker, forsker, naturverner og dokumentasjonsfotograf. Fotografiet sto sentralt i hennes forskningsarbeid, og hun var en av de første som tok i bruk fargefototeknikken autokrom på begynnelsen av 1900-tallet. Blant det omfattende fotografiske materialet hun etterlot seg, er bilder av arktisk natur og flora på Svalbard samt dokumentasjon fra feltstudier i Finnmark, Troms og fra de østlandske fjelltraktene.
Resvoll-Holmsen var den første kvinnen som reiste på eget feltarbeid til Svalbard. Hennes arbeid har ofte havnet i skyggen av mannlige kollegaer, som hennes samtidige Roald Amundsen og Fridtjof Nansen. Men hennes viktige bidrag til forskningen på arktiske vekster viser at hun var blant de viktigste polarforskerne.
De 37 utvalgte fotografiene i denne boka er tatt i tidsspennet 1907–1935. Her er flere av de tidlige autokromene, og en større del senere svart-hvittfotografier: landskapsbilder og nærbilder av planter i utsøkt detalj. Bildene ble hovedsakelig tatt for dokumentasjonens skyld, ikke for at de skulle beundres. Likevel kan man slås av skjønnheten i de stillferdige motivene.
Paleontolog og forsker Lene Liebe Delsett har skrevet forordet til boka.
Hanna Resvoll-HolmsenNatur bevart i bilder Forord av Lene Liebe Delsett Innbundet, 72 sider, kr 269 |
Boklansering på Nasjonalbiblioteket
Boka lanseres på Nasjonalbiblioteket tirsdag 5. desember kl. 19, med en samtale mellom journalist og forfatter Sigri Sandberg, paleontolog og forsker Lene Liebe Delsett og litteraturviter Anka Ryall, som har dykket dypt ned i Resvoll-Holmsens særegne tekster. Samtalen ledes av bokansvarlig i Morgenbladet Bernhard Ellefsen.
Fotograf Monica Larsen Vegstein og Sigri Sandberg forteller mer om Hanna Resvoll-Holmsen i denne videoreportasjen fra Nasjonalbiblioteket.
Sideblikk
Fotobokserien Sideblikk løfter fram tidsskildringer, oppsiktsvekkende hendelser og hverdagslige øyeblikk hentet fra Nasjonalbibliotekets samling. Bildene er ikke tatt av kjente eller etablerte fotografer, men viser oss det originale blikket og de bemerkelsesverdige omgivelsene til kulturpersonligheter som har satt spor etter seg i norsk historie.
Finn boken i nettbutikken vår her!
Kontakter
Nina BræinPresseansvarligNasjonalbiblioteket
Tel:951 50 912presse@nb.noFølg pressemeldinger fra Nasjonalbiblioteket
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonalbiblioteket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonalbiblioteket
Nordnorsk ungdomsopprør på 1980-tallet i nyrestaurert film fra Nasjonalbiblioteket4.11.2024 14:40:42 CET | Pressemelding
Morten Kolstads første spillefilm Piratene ble omfavnet av publikum, men rast mot fra konservativt hold, da den kom på kino i 1983. Nå har Nasjonalbiblioteket restaurert den actionfylte ungdomsfilmen og utgir den på Blu-ray.
Regjeringen vil satse stort på digitalisering og kunstig intelligens ved Nasjonalbiblioteket7.10.2024 14:00:00 CEST | Pressemelding
Nasjonalbibliotekets bevilgning økes med mer enn 50 millioner kroner i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025. Det meste av midlene skal brukes til å øke digitaliseringskapasiteten i Mo i Rana og i arbeidet med å trene generative språkmodeller.
Rekordmange lyttere og ny sesong for Gamle greier5.9.2024 13:15:00 CEST | Pressemelding
Med 20 000 trofaste lyttere i ryggen er Nasjonalbibliotekets historiepodkast Gamle greier fra 5. september klar for en ny sesong med dramatiske historiske hendelser fra middelalderen og fram til vår tid.
Denne uka åpner Credo «Nasjonalbibliotekbaren»2.9.2024 14:38:00 CEST | Pressemelding
Klokken 9 om morgenen torsdag 5. september åpner Credo og Heidi Bjerkan «Nasjonalbibliotekbaren» i andre etasje på Nasjonalbiblioteket på Solli plass i Oslo. I de historiske lokalene skal kafeen servere tradisjonsforankret mat laget fra bunnen av. Kafétilbudet vil også være viktig i arbeidet med formidling av matkultur, noe som er en vesentlig del av avtalen Credo har inngått med Nasjonalbiblioteket.
Internasjonal designpris til Nasjonalbibliotekets jubileumsutstilling for Landslova22.8.2024 13:32:00 CEST | Pressemelding
Nasjonalbibliotekets utstilling Med lova i hand. Magnus Lagabøtes landslov, 1274–2024 har vunne gull i kategorien «Better futures» ved London Design Awards 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom