FN-sambandet

Denne uka i FN: Slik feires FN-dagen 2024 landet rundt

Del

Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

På torsdag 24. oktober er det FN-dagen! Denne dagen feires landet rundt, og FN-sambandet gir deg oversikten over hva bør få med deg. Foto: FN-sambandet
På torsdag 24. oktober er det FN-dagen! Denne dagen feires landet rundt, og FN-sambandet gir deg oversikten over hva bør få med deg. Foto: FN-sambandet

Slik feires FN-dagen 2024 landet rundt

På torsdag den 24. oktober er det FN-dagen! Denne dagen feires landet rundt, og her finner du en oversikt over arrangementene som foregår nær deg. Les saken på fn.no.

Fred og sikkerhet

null
Situasjonen i Sudan går fra vondt til verre. — I Darfur har bare en brøkdel av den hjelpen som trengs for å brødfø 7 millioner mennesker i akutt matmangel, blitt sluppet inn siden august. Utallige mennesker har allerede dødd, og mange flere vil dø som følge av dette, advarer giverland- og organisasjoner i en felles uttalelse som oppfordrer til utvidet humanitær tilgang. Foto: OCHA

Uka fremover i Sikkerhetsrådet:

I oktober har Sveits presidentskapet. Månedens arbeidsprogram finner du her.

Mandag: Sikkerhetsrådet vil holde en orientering om «Å forutse den vitenskapelige utviklingens innvirkning på internasjonal fred og sikkerhet», og en orientering om situasjonen i Ukraina.

Tirsdag: Rådet vil holde sitt årlige private møte med presidenten av Den internasjonale domstolen (ICJ), dommer Nawaf Salam, og en orientering, etterfulgt av konsultasjoner, om situasjonen i Haiti.

Onsdag: Sikkerhetsrådet vil holde en orientering, etterfulgt av konsultasjoner, om arbeidet til FNs flerdimensjonale integrerte stabiliseringsoppdrag i Den sentralafrikanske republikk (MINUSCA). Rådet vil også holde en orientering om den politiske og humanitære utviklingen i Syria.

Torsdag: Rådet vil holde sin årlige debatt om kvinner, fred og sikkerhet, som i år vil sette søkelys på kvinners deltakelse i arbeidet med å bygge og opprettholde fred. Det er ventet at den sveitsiske presidenten Viola Amherd vil lede møtet.

Fredag: Sikkerhetsrådet vil holde et uformelt Arria-møte om Ukraina, arrangert av Russland.

Ellers denne uken er det sannsynlig at Rådet vil fortsette behandlingen av et utkast til en resolusjon om Myanmar. Det er også mulig at Sikkerhetsrådet vil diskutere et utkast til en presidentuttalelse om FNs regionalkontor for Sentral-Afrika (UNOCA).

Sudan: Felles uttalelse om humanitær tilgang

Storbritannia, USAID, Norge, Sverige, Frankrike, Tyskland, Nederland, Irland, Sveits, Canada og EU-kommissæren for krisehåndtering har kommet med en felles uttalelse om humanitær tilgang i Sudan. — Befolkningen i Sudan opplever en av verdens verste humanitære kriser. 25 millioner mennesker, halvparten av Sudans befolkning, har akutt behov for hjelp, understreker denne gruppen. Les saken på regjeringens sider.

Gaza: Vil Hamas-lederens død føre til våpenhvile?

FN-topper sier at det er for tidlig å vite hvordan dødsfallet til Hamas-lederen Yahya Sinwar i sørlige Gaza vil påvirke krigen i den palestinske enklaven. De sier at FN vil fortsette å oppfordre til våpenhvile i Gaza og løslatelse av alle gislene som holdes av Hamas, uavhengig av denne hendelsen. Les saken på PassBlues sider.

Gaza: Sikkerhetsrådet møtes for å finne løsninger mens «forsyningene for å overleve» tar slutt nord i landet. Les saken på UN News.

Libanon: Den israelske hæren river vakttårn og gjerde ved FNs fredsbevarende styrker. Les saken på UN News.

Libanon: Fredsbevarende styrker lover å bli og gjøre «alt de kan for å hjelpe». Les saken på UN News.

Libanon: Drone skutt ned av UNIFIL-fartøy mens «ilden over grensen» intensiveres. Les saken på UN News.

Libanon: Sikkerhetsrådet ber partene ta hensyn til sikkerheten til UNIFIL

FN trosser Israels oppfordring om å trekke styrkene ut av grenseområdene til Israel. Les saken på Panorama nyheter.

Libanon: Livsnødvendige tjenester i sør står overfor kollaps, advarer FN. Les saken på UN News.

Jemen: Til tross for regional eskalering er fred fortsatt mulig, sier FN-utsending

Jemen står i fare for å bli dratt ytterligere inn i den økende konflikten i Midtøsten, advarte FNs spesialutsending for landet, Hans Grundberg, Sikkerhetsrådet. Les saken på UN News.

Haiti: FNs sikkerhetsråd forlenger sanksjonene og våpenembargoen

FNs sikkerhetsråd har forlenget sanksjonsregimet mot Haiti med ett år – inkludert en målrettet frysing av eiendeler, reiseforbud og våpenembargo – med sikte på å stanse den ulovlige strømmen av våpen til kriminelle gjenger som har skapt kaos i det karibiske landet. Les saken på UN News.

Colombia: «Historisk fremgang» for fredsprosessen – men utfordringer gjenstår 

I forkant av åtteårsdagen for fredsavtalen i Colombia neste måned, som gjorde slutt på et fem tiår langt opprør, fremhever FNs utsending til landet både «historiske fremskritt» og betydelige gjenstående utfordringer. Les saken på UN News.

Nesten halvparten av verdens 1,1 milliarder fattige lever i konfliktområder

Mer enn én milliard mennesker i verden lever i akutt fattigdom, og 40 prosent av dem bor i land som er utsatt for voldelige konflikter, ifølge en FN-støttet studie. Les saken på UN News.

Menneskerettigheter

null
Taliban har utstedt flere titalls vedtak som begrenser kvinners rettigheter siden de overtok makten i Afghanistan i august 2021. Jenter har ikke lov til å gå på skolen lenger enn til sjette klasse, mens kvinner, med noen unntak, ikke har lov til å jobbe, vise seg offentlig uten en mannlig ledsager eller oppsøke lege uten tilsyn av et mannlig familiemedlem. Fredsprisvinner Malala sier at disse vilkårene ikke bare er diskriminering, men en form for «kjønnsapartheid». Foto: OCHA/Liz Loh-Taylor

Afghanske kvinner lever fortsatt med «våpen mot hodet», sier Malala Yousafzai

Det er nøyaktig 12 år siden Malala Yousafzai, nå 27 år gammel, ble skutt i hodet av den pakistanske grenen av Taliban da hun var på vei hjem fra skolen i en buss. Mer enn ti år senere, sa den verdenskjente rettighetsforkjemperen at kvinner i Afghanistan fortsatt har «våpen mot hodet». Les saken på PassBlues sider.

Ukraina: — Tragisk eksempel på krigens ødeleggelser for mennesker, miljø og en felles fremtid», understreker FNs rettighetssjef

— Juli 2024 var den dødeligste måneden for sivile i Ukraina siden oktober 2022, sa FNs høykommissær for menneskerettigheter, Volker Türk under sin oppdatering om funnene i rapporten fra OHCHR om menneskerettighetssituasjonen i Ukraina. Les saken på OHCHRs sider.

Tunisia: Türk oppfordrer landet til å opprettholde rettsstatsprinsipper og demokratiske friheter

FNs menneskerettighetssjef Volker Türk oppfordrer tunisiske myndigheter til å beskytte landets demokratiske prosesser og opprettholde grunnleggende friheter etter en presidentvalgkamp som ble skjemmet av overgrep mot opposisjonen, uavhengige aktivister og journalister. Les saken på OHCHRs sider.

USA: FN er bekymret over forestående henrettelser. Les saken på OHCHRs sider.

Arbeidsliv

null
Ett år med krig i Gaza har ført til omfattende ødeleggelser av arbeidsmarkedet og økonomien i de okkuperte palestinske områdene. Arbeidsledigheten i Gaza og på Vestbredden har steget til et gjennomsnitt på 51,1 prosent i løpet av de siste 12 månedene, ifølge en fersk rapport laget av ILO og det palestinske statistiske sentralbyrået (PCBS). Foto: OCHA

Ett år med krig i Palestina: Arbeidsledigheten stiger til nesten 80 prosent og BNP faller med nesten 85 prosent i Gaza

En ny ILO-rapport skisserer de uante ødeleggelsene ett år med krig har ført til for arbeidsplasser, levebrød og økonomien generelt i de okkuperte palestinske områdene. Les saken på ILOs sider.

Armenia-Aserbajdsjan-konflikten: ILO lanserer initiativ på 600 000 dollar for å bekjempe uformelt arbeid midt i flyktningkrisen

ILO har satt i gang et prosjekt for å støtte etniske armenske flyktninger fra Nagorno-Karabakh, hvorav mange står overfor betydelige hindringer for å få stabile jobber. ILO advarer om at uten målrettede tiltak kan tidligere fremskritt i arbeidet med å minske uformell sysselsetting bli reversert. Initiativet skal beskytte arbeidstakernes rettigheter og forbedre arbeidsforholdene i en tid med store utfordringer på arbeidsmarkedet. Les saken på ILOs sider.

Lov om lønnsnemndbehandling av arbeidstvisten mellom Fagforbundet/LO og NHO Geneo/NHO i forbindelse med hovedoppgjøret 2024. Les saken på regjeringens sider.

Helse

null
— Parlamentarikerne er folkets stemme og har et avgjørende ansvar for å beskytte folkehelsen, sier Ricardo Baptista Leite, president i UNITE. WHOs pandemiavtale representerer en historisk mulighet til å forebygge pandemier og styrke vår globale beredskap og reaksjonsevne. Ved å undertegne denne erklæringen viser vi ikke bare vår støtte til avtalen, men vi forplikter oss også til å sikre at dens prinsipper om rettferdighet, solidaritet og globalt samarbeid blir fullt ut realisert i alle land, understreket han. Foto: iStock Photo/Jay Yuno

Parlamentarikere støtter WHOs pandemiavtale

Parlamentarikere fra hele verden samlet seg på UNITEs globale toppmøte i Berlin for å undertegne en uttalelse til støtte for Verdens helseorganisasjons (WHOs) pandemiavtale. Uttalelsen, som ble undertegnet av UNITEs president, medlemmer av UNITEs styre og parlamentarikere fra hele verden, markerer en betydelig forpliktelse fra parlamentarikere til å styrke pandemiberedskap, respons og rettferdig tilgang til helse. Les saken på WHOs sider.

Libanon: Frykt for kolera i lokalsamfunn

WHO har advart om at et første tilfelle av det svært smittsomme kolera-viruset har blitt påvist i Nord-Libanon. Dette øker frykten for at de som er fordrevet etter israelske bombeangrep, allerede kan være i fare for å bli smittet av den potensielt dødelige sykdommen. Les saken på UN News.

Norge bidrar med én milliard kroner til WHO

Norge støtter WHO med én milliard kroner i perioden 2025-2028. Norge var vertskap for WHOs første investeringsrunde for bærekraftig finansiering. Les saken på regjeringens sider.

Gavi-direktøren i Oslo: Håper Norge vil opprettholde lederposisjon

Siden oppstarten for snart 25 år siden, har vaksinealliansen Gavi bidratt til å redde millioner av barn. Nå er den nye direktøren Dr. Sania Nishtar i Oslo, for å sørge for at Norge fortsetter pengestøtten. Les saken på Panorama nyheter.

Matsikkerhet

null
Tall fra det globale matsikkerhetsinitiativet IPC viser at 133 000 mennesker – eller 6 prosent av befolkningen i Gaza – opplever allerede fase 5 eller «katastrofal» matmangel. Det fryktes at dette tallet kan stige til rundt 345 000 mennesker – eller 16 prosent av hele befolkningen – mellom vintermånedene november og april neste år. Foto: OCHA

Gaza: Over 1,8 millioner mennesker lider av ekstrem sult  

Mer enn 1,8 millioner palestinere i Gaza opplever «ekstremt kritiske» nivåer av sult. 70 prosent av avlingene er ødelagt og levebrødet desimert under den pågående israelske militæroffensiven, viser en FN-støttet vurdering av matsikkerheten. Les saken på UN News.

Syria: Krisen forverres på grunn av tilstrømningen av familier på flukt fra krigen i Libanon, advarer WFP

Viseadministrerende direktør Carl Skau i Verdens matvareprogram (WFP) ber om internasjonal støtte for å håndtere den eskalerende humanitære krisen i Syria, som står overfor en tilstrømning av mennesker som flykter fra krigen i Libanon. Anslagsvis 260 000 mennesker har så langt krysset grensen til Syria fra Libanon. Les saken på WFPs sider.

Nesten to millioner alvorlig underernærte barn står i fare for å dø på grunn av mangel på midler til terapeutisk mat

UNICEF lanserer en hasteappell på 165 millioner dollar for å nå ut til barn, ettersom enkelte land har kritisk mangel på terapeutisk mat til behandling. Les saken på UNICEFs sider.

Retten til mat – for de mange eller for de få?

Hele 735 millioner mennesker i verden er rammet av sult og underernæring, dette tilsvarer omtrent én av ti mennesker globalt. Norge bidrar på flere områder for å redusere sult og øke selvforsyning både nasjonalt og globalt. Les saken på regjeringens sider.

Endret prisopplysningsforskrift for å redusere matsvinn

Det blir nå enklere å markedsføre varer med kort holdbarhet og dermed redusere matsvinn. Les saken på regjeringens sider.

Klima og miljø

null
Det 16. partsmøtet (COP16) under FNs konvensjon for biologisk mangfold – også kalt naturtoppmøtet – finner sted i Cali, Colombia, fra 21. oktober til 1. november 2024. Dette toppmøtet er verdens beste sjanse til å forplikte seg til meningsfulle tiltak for å nå naturavtalens mål om å stanse og reversere naturtapet innen 2030. Men, hvor er vi to år senere, og hva vil være mest vanskelig under naturtoppmøtet? FN-sambandet forklarer. Foto: WMO/Awangku Nazrulddin

Fem ting du bør følge under naturtoppmøtet COP16

Denne uken starter naturtoppmøtet COP16 i Colombia. Under dette møtet skal ledere, forskere og beslutningstakere fra hele verden diskutere hvordan vi kan beskytte og restaurere verdens økosystemer. Men, hva vil være mest vanskelig under dette toppmøtet? FN-sambandet forklarer. Les saken på fn.no.

FAO ønsker velkommen vedtaket av Roma-erklæringen om vannmangel i landbruket

FAO-sjefen understreker behovet for å ta tak i den økende vannmangelen som truer den globale matsikkerheten og millioner av menneskers liv og levebrød. Les saken på FAOs sider.

Nytt fond skal støtte kjemikalie- og avfallshåndtering i utviklingsland

Ett år etter at det globale rammeverket for kjemikalier ble vedtatt i Bonn, har den første utlysningen for prosjekter rettet mot sikker og bærekraftig håndtering av kjemikalier og avfall blitt lansert. De utvalgte prosjektene forventes å arbeide med grønne og bærekraftige løsninger og å kanalisere tiltak for å forebygge og minimere skader fra kjemikalier og avfall i noen av verdens mest vanskeligstilte land. Les saken på UNEPs sider.

Løvtrær bidrar til en sunnere skog

I norske skoger er det gran og furu som dominerer. Men løvtrærne er også viktige for det biologiske mangfoldet og den økologiske tilstanden i skogen. Les saken på regjeringens sider.

Utdanning

null
I løpet av 13 år med konflikt og krise har Syria stått overfor en rekke utfordringer, blant annet jordskjelv, økonomisk ustabilitet, tvangsflytting, klimarisiko og en rekke andre problemer som gjør dette til en av verdens mest komplekse humanitære kriser. Konsekvensene for utdanning er uten sidestykke. 2,4 millioner jenter og gutter går ikke på skole, og 6,9 millioner barn og unge har behov for akutt støtte til utdanning. Bare én av tre skoler i landet er fortsatt i full drift. Foto: OCHA/Ali Haj Suleiman

Syria: FN-fond kunngjør et flerårig tilskudd på 20 millioner dollar til et katalytisk program for motstandsdyktighet

Tilskuddet, som gjennomføres av et konsortium ledet av Redd Barna, er rettet mot 80 000 barn og bygger videre på FNs fond for utdanning i krig og konflikt (Education Cannot Wait, eller ECW) sin pågående støtte i Syria, som allerede har nådd 610 000 jenter og gutter. Nå overstiger dem totale ECW-finansieringen 77 millioner dollar. Les saken på ECWs sider.

Utvikling

null
António Luís Santos da Costa (til venstre), Portugals tidligere statsminister, er årets vinner av UNESCOs Félix Houphouët-Boigny-pris. Han vinner denne prisen på grunn av sitt standhaftige engasjement for fred og utvikling. Her er han sammen med FN-sjefen (til høyre), António Guterres, også fra Portugal. Foto: UN Photo/Kim Haughton

António Costa vinner UNESCOs Félix Houphouët-Boigny-pris i 2024

Juryen for UNESCOs Félix Houphouët-Boigny-fredspris har gitt António Luís Santos da Costa, tidligere statsminister i Portugal og fremtidig president i Europarådet, prisen i 2024 for hans standhaftige engasjement for fred og utvikling. Juryen berømmet også den ecuadorianske AZÚCAR-stiftelsen for arbeidet med å fremme rettighetene til mennesker av afrikansk avstamning. Les saken på UNESCOs sider.

Verdensbanken: Fattigdomsreduksjonen i verden har stoppet opp

Etter flere tiår med stor fremgang, har den globale fattigdomsreduksjonen stanset. Hele 700 millioner mennesker lever nå i ekstrem fattigdom, ifølge Verdensbankens første gjennomgang av global fattigdom etter pandemien. Les saken på Panorama nyheter.

FN-sambandet mener

null
FN mener det er beviselig at det israelske entreprenørselskapet Villar International Ltd. bidrar til den ulovlige okkupasjonen av Vestbredden, og har derfor skrevet selskapet inn i FNs svarteliste. I tillegg til svartelisten, har Den internasjonale domstolen og FNs sikkerhetsråd bedt alle tredjeparter om å ikke bidra til okkupasjonen. Samtidig er Oljefondet dypt investert i flere selskaper, inkludert Villar International Ltd., som FN mener bidrar til nettopp okkupasjonen. FN-sambandets leder, Catharina Bu, påpeker Norges forpliktelser etter internasjonal rett, og mener at Oljefondets investeringer bidrar til krigsforbrytelser og menneskerettsbrudd. Foto: iStock Photo/primeimages

Han skrev Oljefondets etikkregler: — En selvfølge at Etikkrådet gransker selskapet

Flere reagerer på at Oljefondet fortsetter å investere i svartelistede selskaper. — Vi forventer at Oljefondet og regjeringen følger opp hva FN sier. Investeringen må stoppe, sier generalsekretær Catharina Bu i FN-sambandet. Les saken i VG.

Skjerper frarådingen til norsk næringsliv: Unngå handel som bidrar til å opprettholde Israels okkupasjon av Palestina

Regjeringen advarer norske bedrifter mot å bidra til å opprettholde Israels ulovlige tilstedeværelse i Palestina, det vil si på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, og i Gaza. Les saken på regjeringens sider.

Er du vår nye kommunikasjonsleder?

null
Vi er på jakt etter en ny kommunikasjonssjef som ønsker å bruke sine faglige ferdigheter til å styrke Norges kjennskap til og engasjement for FNs arbeid. Foto: UN Photo/Christopher Reardon

FN-sambandet er på jakt etter ny kommunikasjonssjef

FN-sambandet søker nå en strategisk og engasjert kommunikasjonssjef som ønsker å bruke sine faglige ferdigheter til å styrke Norges kjennskap til og engasjement for FNs arbeid. Les mer på fn.no og søk på stillingen.

Merk deg! Kommende arrangementer

null
Nå er FN-dagen rett rundt hjørnet! De siste månedene har FN-sambandet og TV2/Elevkanalen samarbeidet om en TV-sending og undervisningsopplegg for elever som handler om «En mer fredelig verden er mulig: Hva gjør FN?». Denne «FN-dagpakken» lanseres allerede i dag, mandag 21. oktober, på fn.no og elevkanalen.no. Plakat: FN-sambandet

20.–22. oktober: Globalt symposium om data og digital styring. Les mer om arrangementet.

21. oktober: Den 8. årlige konferansen mellom Den afrikanske union og FN. Les mer om arrangementet.

21.–23. oktober: Det 15. møtet i FNs ekspertgruppe for bærekraftsmål-indikatorer. For første gang vil dette IAEG-SDG-møtet bli avholdt i Oslo, med UNDPs Global Policy Centre for Governance (GPCG) og Statistisk sentralbyrå som medarrangører. Les mer om arrangementet.

21.–25. oktober: Det 52. plenumsmøtet i Komiteen for verdens matsikkerhet (CFS 52). Statssekretær Bjørg Sandkjær deltar på mandag 21. og tirsdag 22. oktober. Les mer om arrangementet.

21.–26. oktober: Årsmøtene til Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbankgruppen (WBG), og de viktigste ministermøtene og arrangementene holdes mellom 22. og 25. oktober. Utviklingsministeren deltar 23.–24. oktober. Les mer om arrangementet.

21. oktober–1. november: Det 16. partsmøtet (COP16) under FNs konvensjon for biologisk mangfold – også kalt naturtoppmøtet – finner sted i Cali, Colombia. Les mer om arrangementet.

22. oktober: Dialog om å bygge tillit til statistikk for å motvirke desinformasjon i en verden overlesset med informasjon, arrangert av Statistisk sentralbyrå (SSB), UNDPs Global Policy Centre for Governance (GPCG), FNs statistikkdivisjon (UNSD) og Direktoratet for utviklingssamarbeid (Norad). Les mer om arrangementet.

24. oktober: FN-sambandet og Oslo kommune inviterer 1 000 skolebarn til Oslo rådhus for å markere FN-dagen. Der vil de Les mer om dette og andre FN-dagarrangementer rundt om i landet.

24. oktober: FNs miljøprogram (UNEP) lanserer sin årlige rapport om utslippsgapet. Les mer om arrangementet.

Fra FN-kalenderen:

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

Følg pressemeldinger fra FN-sambandet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra FN-sambandet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye