Rollespill, gaming og middelalderen på Nasjonalbibliotekets store spilldag
Det blir dramatikk og maktkamp når spillgruppen «Grip terningen» overtar Nasjonalbiblioteket lørdag 16. mars, med en spesiallaget Dungeons & Dragons-historie basert på Magnus Lagabøtes landslov. Rundt spillbordet finner du kjente fjes fra Kultur-Norge og erfarne D&D-spillere.
– Å få spille D&D inspirert av norsk rettshistorie er en stor ære for oss, sier Oddny Lyngstad Melsæter fra «Grip terningen». Hun har skrevet plottet spillerne skal ta utgangpunkt i, og skal lede spillet.
Eventyrerne må forholde seg til ekte problemstillinger fra norsk middelalder, men det dukker også opp en snakkende hund og en klumsete magiker.
– Jeg har hatt lyst til å spille D&D lenge, og nå gleder jeg meg til å prøve, sier artist Stig Brenner, som har fått en av gjesteplassene ved spillbordet denne dagen.
Skuespiller Aslak Maurstad og komiker Ahmed Mamow, som også er ferske D&D-spillere, lover å gi alt for å vinne.
Dungeons & Dragons er et rollespill som ble utviklet på 70-tallet. Fantasispillet er ofte satt til en middelalderliknende verden der forskjellige rollefigurer skal løse oppdrag. Spillet, som kalles en kampanje, ledes av en fangemester (Dungeon Master), og foregår med brett og terninger.
Kampanjen foregår live i Målstova på Nasjonalbiblioteket på Solli plass lørdag 16. mars kl. 13.30–18.00. Man trenger ikke billett for å se på kampanjen, det er bare å møte opp. Spillet strømmes også på Twitch, nb.no og Facebook.
Hvorfor elsker gamere middelalderen? Dette skal diskuteres i scenesamtalen som varmer opp til D&D-kampanjen.
Ingen historisk epoke er så populær i dataspill som middelalderen. Noen av spillene bidrar til myten om middelalderen som en ultravoldelig, kaotisk tid, mens andre lærer oss mye om hvordan folk faktisk levde i perioden.
Hvilke spillversjoner av middelalderen er mest korrekte, og hvilke er mest underholdende og spennende?
Dette skal Nasjonalbibliotekets historiker Ole-Albert Rønning Nordby og gamer og rådgiver Christine Jentoft diskutere, i en samtale ledet avNerdelandslagets Andreas Hedemann.
Panelsamtalen starter kl. 12 og varer i en time. Arrangementet er gratis, og du kan også strømme det på nb.no og på Facebook.
Nasjonalbibliotekets Kafé Å er åpen hele dagen, med brettspill, sjakk og puslespill med middelaldertema.
Finn ut hvor lenge du kunne ha overlevd i middelalderen, med Middelalderspillet til Nasjonalbiblioteket.
Spilldagen er del av Nasjonalbibliotekets omfattende formidlingsprogram knyttet til Landslovjubileet 2024, der det over hele landet markeres at det er 750 år siden Magnus Lagabøtes landslov ble innført i Norge.
Kontakter
Nina BræinPresseansvarligNasjonalbiblioteket
Tel:951 50 912presse@nb.noFølg pressemeldinger fra Nasjonalbiblioteket
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonalbiblioteket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonalbiblioteket
Sigrun Aker Nordeng skal lede feiringen av Henrik Ibsens 200-årsjubileum9.1.2025 10:00:43 CET | Pressemelding
Nasjonalbiblioteket har ansatt Sigrun Aker Nordeng som leder for Ibsen 2028, markeringen av 200-årsjubileet for Henrik Ibsens fødsel. Nordeng kommer fra stillingen som leder for strategi og utvikling ved Munchmuseet.
200-årsjubileum for punktskriften: Nyttårskonsert på Nasjonalbiblioteket med pianist Ulf Nilsen30.12.2024 09:44:13 CET | Pressemelding
Start året med en stemningsfull konsertopplevelse i Nasjonalbibliotekets Store Auditorium. Lørdag 4. januar kl. 14 byr pianist Ulf Nilsen på et variert program med musikk av Edvard Grieg, Johann Sebastian Bach og Fartein Valen. Han deler også historier fra sin musikalske reise, fra han som barn fikk pianotimer og lærte seg punktnoter.
Nasjonalbiblioteket inngår unik intensjonsavtale med Vatikanet4.12.2024 11:00:00 CET | Pressemelding
Nasjonalbiblioteket har inngått en intensjonsavtale med Vatikanets apostoliske bibliotek og Vatikanets apostoliske arkiv om å digitalisere, transkribere og oversette alle kilder til norsk historie som finnes i disse institusjonene. Målet er å gjøre dokumentene tilgjengelige for offentligheten fram mot jubileet for slaget på Stiklestad i 2030. Avtalen er et resultat av et unikt samarbeid hvor Vatikanet ønsker å åpne sine arkiver, og det norske prosjektet er en av pilotene.
VG-teiknar Roar Hagen donerer teikningane sine til Nasjonalbiblioteket16.11.2024 09:00:00 CET | Pressemelding
Med sin karakteristiske strek har Roar Hagen tolka det norske nyheitsbildet i VGs kommentarspalter gjennom 38 år. No donerer han teikningane sine til Nasjonalbiblioteket.
Utvalgte bilder fra Peter Wessel Zapffes arkiv i ny fotobok14.11.2024 13:40:07 CET | Pressemelding
Den norske filosofen Peter Wessel Zapffe (1899−1990) tok bilder gjennom nesten hele sitt lange liv, og arkivet etter ham rommer flere tusen fotografier. I Nasjonalbibliotekets nye bokutgivelse Peter Wessel Zapffe. Åpninger i landskapet får du et innblikk i Zapffes utforskende fotokunst.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom