Rollespill, gaming og middelalderen på Nasjonalbibliotekets store spilldag
Det blir dramatikk og maktkamp når spillgruppen «Grip terningen» overtar Nasjonalbiblioteket lørdag 16. mars, med en spesiallaget Dungeons & Dragons-historie basert på Magnus Lagabøtes landslov. Rundt spillbordet finner du kjente fjes fra Kultur-Norge og erfarne D&D-spillere.
– Å få spille D&D inspirert av norsk rettshistorie er en stor ære for oss, sier Oddny Lyngstad Melsæter fra «Grip terningen». Hun har skrevet plottet spillerne skal ta utgangpunkt i, og skal lede spillet.
Eventyrerne må forholde seg til ekte problemstillinger fra norsk middelalder, men det dukker også opp en snakkende hund og en klumsete magiker.
– Jeg har hatt lyst til å spille D&D lenge, og nå gleder jeg meg til å prøve, sier artist Stig Brenner, som har fått en av gjesteplassene ved spillbordet denne dagen.
Skuespiller Aslak Maurstad og komiker Ahmed Mamow, som også er ferske D&D-spillere, lover å gi alt for å vinne.
Dungeons & Dragons er et rollespill som ble utviklet på 70-tallet. Fantasispillet er ofte satt til en middelalderliknende verden der forskjellige rollefigurer skal løse oppdrag. Spillet, som kalles en kampanje, ledes av en fangemester (Dungeon Master), og foregår med brett og terninger.
Kampanjen foregår live i Målstova på Nasjonalbiblioteket på Solli plass lørdag 16. mars kl. 13.30–18.00. Man trenger ikke billett for å se på kampanjen, det er bare å møte opp. Spillet strømmes også på Twitch, nb.no og Facebook.
Hvorfor elsker gamere middelalderen? Dette skal diskuteres i scenesamtalen som varmer opp til D&D-kampanjen.
Ingen historisk epoke er så populær i dataspill som middelalderen. Noen av spillene bidrar til myten om middelalderen som en ultravoldelig, kaotisk tid, mens andre lærer oss mye om hvordan folk faktisk levde i perioden.
Hvilke spillversjoner av middelalderen er mest korrekte, og hvilke er mest underholdende og spennende?
Dette skal Nasjonalbibliotekets historiker Ole-Albert Rønning Nordby og gamer og rådgiver Christine Jentoft diskutere, i en samtale ledet avNerdelandslagets Andreas Hedemann.
Panelsamtalen starter kl. 12 og varer i en time. Arrangementet er gratis, og du kan også strømme det på nb.no og på Facebook.
Nasjonalbibliotekets Kafé Å er åpen hele dagen, med brettspill, sjakk og puslespill med middelaldertema.
Finn ut hvor lenge du kunne ha overlevd i middelalderen, med Middelalderspillet til Nasjonalbiblioteket.
Spilldagen er del av Nasjonalbibliotekets omfattende formidlingsprogram knyttet til Landslovjubileet 2024, der det over hele landet markeres at det er 750 år siden Magnus Lagabøtes landslov ble innført i Norge.
Kontakter
Nina BræinPresseansvarligNasjonalbiblioteket
Tel:951 50 912presse@nb.noFølg pressemeldinger fra Nasjonalbiblioteket
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonalbiblioteket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonalbiblioteket
Nordnorsk ungdomsopprør på 1980-tallet i nyrestaurert film fra Nasjonalbiblioteket4.11.2024 14:40:42 CET | Pressemelding
Morten Kolstads første spillefilm Piratene ble omfavnet av publikum, men rast mot fra konservativt hold, da den kom på kino i 1983. Nå har Nasjonalbiblioteket restaurert den actionfylte ungdomsfilmen og utgir den på Blu-ray.
Regjeringen vil satse stort på digitalisering og kunstig intelligens ved Nasjonalbiblioteket7.10.2024 14:00:00 CEST | Pressemelding
Nasjonalbibliotekets bevilgning økes med mer enn 50 millioner kroner i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025. Det meste av midlene skal brukes til å øke digitaliseringskapasiteten i Mo i Rana og i arbeidet med å trene generative språkmodeller.
Rekordmange lyttere og ny sesong for Gamle greier5.9.2024 13:15:00 CEST | Pressemelding
Med 20 000 trofaste lyttere i ryggen er Nasjonalbibliotekets historiepodkast Gamle greier fra 5. september klar for en ny sesong med dramatiske historiske hendelser fra middelalderen og fram til vår tid.
Denne uka åpner Credo «Nasjonalbibliotekbaren»2.9.2024 14:38:00 CEST | Pressemelding
Klokken 9 om morgenen torsdag 5. september åpner Credo og Heidi Bjerkan «Nasjonalbibliotekbaren» i andre etasje på Nasjonalbiblioteket på Solli plass i Oslo. I de historiske lokalene skal kafeen servere tradisjonsforankret mat laget fra bunnen av. Kafétilbudet vil også være viktig i arbeidet med formidling av matkultur, noe som er en vesentlig del av avtalen Credo har inngått med Nasjonalbiblioteket.
Internasjonal designpris til Nasjonalbibliotekets jubileumsutstilling for Landslova22.8.2024 13:32:00 CEST | Pressemelding
Nasjonalbibliotekets utstilling Med lova i hand. Magnus Lagabøtes landslov, 1274–2024 har vunne gull i kategorien «Better futures» ved London Design Awards 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom