Kronikk: Hvordan kan vi produsere mer mat med de knappe ressursene vi har?
Norge har et mål om å være sjølforsynt med minst 50 prosent av maten vår, men sjølforsyningsgraden har ofte ligget mellom 35 og 45 prosent. Hva er årsaken til dette gapet, og hvordan kan vi øke sjølforsyningen?
Av Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri og Hans Edvard Torp, styreleder i Landkreditt
Norsk matproduksjon står overfor flere utfordringer, hvor en av de største er begrenset tilgang på dyrkbar jord. Norge har en av de laveste andelene dyrkbar mark i verden, og det er mange faktorer som bøndene ikke kan kontrollere – som vær og klima. Likevel betyr ikke dette at vi kan ignorere utfordringen med sjølforsyning. Tvert imot, det forsterker viktigheten av å utnytte de ressursene vi har på best mulig måte.
For å øke sjølforsyningsgraden er vi nødt til å bli flinkere til å ta vare på og forbedre produksjonen på de knappe arealene vi har til rådighet. Dette betyr at vi må se etter nye og mer effektive måter å utnytte arealer, ressurser og teknologi på, samtidig som vi sikrer at matproduksjonen forblir bærekraftig på lang sikt.
Klimamål og bærekraftige løsninger
Landbrukets klimaavtale med staten er et godt eksempel på hvordan vi kan jobbe mot flere mål samtidig. Avtalen setter som mål å redusere klimagassutslippene i landbruket uten at det går utover matproduksjonen. Dette er et krevende mål, men vi ser allerede at mange bønder er i gang med tiltak som reduserer utslippene og samtidig sikrer en effektiv produksjon.
Det er viktig å understreke at bærekraft handler om mer enn bare miljø. Økonomisk bærekraft og sosiale forhold spiller også en nøkkelrolle i hvordan vi kan sikre framtidens matproduksjon. En økonomisk levedyktig bonde er en forutsetning for å kunne drive bærekraftig. Derfor må vi sørge for at tiltakene vi iverksetter både styrker miljøet og gjør det mulig for bonden å oppnå lønnsom drift.
Premiering av de beste
For å inspirere flere bønder til å iverksette tiltak som bidrar til lønnsom matproduksjon, deler vi ut Landbrukets bærekraftspris. Denne prisen går til bønder som utmerker seg ved å redusere klimagassutslipp, forbedre avlinger, senke kostnader, forbedre dyrevelferd, eller ivareta biologisk mangfold. Vi skal hedre god agronomi. Det finnes mange gode eksempler på bønder som allerede har gjort betydelige fremskritt, og gjennom å fremheve deres innsats, kan vi motivere flere til å ta del i den nødvendige omstillingen.
Behov for politisk samordning
Det er avgjørende at politikken rundt landbruket trekker i samme retning. Vi må unngå sprikende politiske mål som skaper utfordringer for næringen. Når landbruket jobber for å øke produksjonen samtidig som vi reduserer utslippene, må politikerne sørge for at de ulike tiltakene er godt koordinerte og støtter opp om hverandre. Vi må sikre lønnsomheten og verdsette den gode bærekraften det er å holde produksjonen av små- og storfe. Slik kan vi både utnytte de fantastiske gras- og beiteressursene i Norge, og samtidig ta vare på kulturlandskapet vårt.
Men for å øke norsk sjølforsyning forutsetter det også at forbrukerne velger norske produkter, framfor mango, ris og pasta. At vi spiser kortreist brød på norske melblandinger framfor plastpakkede, halvstekte rundstykker som har reist Europa rundt før de kommer på frokostbordet vårt.
Det er på høy tid at vi alle drar i samme retning for å sikre en høyere sjølforsyningsgrad. Gjennom en helhetlig tilnærming som fokuserer på effektiv ressursutnyttelse, bærekraftige løsninger og politisk samordning, kan vi sikre at Norge produserer mer av sin egen mat – til det beste for både miljøet, bøndene og samfunnet.
Nøkkelord
Kontakter
Sigbjørn VedeldSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:+47 932 45 367sigbjorn.vedeld@felleskjopet.noBilder
Felleskjøpet Agri hadde en omsetning på 20,5 milliarder i 2023 og har i overkant av 4 000 ansatte. Felleskjøpet er viktigste leverandør av teknologi og driftsmidler til norsk landbruk og har rundt 100 butikker rettet mot bønder og forbrukere i Norge. Felleskjøpet eier Granngården i Sverige som også har rundt 100 butikker rettet mot samme målgruppe. Vår virksomhet omfatter også eiendomsdrift, brød og bakervarer, samt utstyr til park, anlegg og kjæledyr. Felleskjøpet Agri er et samvirke eid av rundt 37 500 bønder. Felleskjøpet Agri er markedsregulator for korn og innkjøps- og salgssamvirke for medlemmene. Felleskjøpet Agris hovedmål er å bidra til å styrke medlemmenes økonomi på kort og lang sikt.
Følg pressemeldinger fra Felleskjøpet Agri
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Felleskjøpet Agri på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Felleskjøpet Agri
Fjøsnissebrus fra Felleskjøpet – et juleeventyr i butikkhyllene19.11.2024 09:56:23 CET | Pressemelding
Felleskjøpets julebrus, Fjøsnissebrus, har på kort tid blitt en førjulssuksess. Allerede nå har de over 100 butikkene til samvirkebedriften passert fjorårets totalsalg, noe som bekrefter at brusen laget med råvarer fra norske bønder er i ferd med å bli en julefavoritt.
Felleskjøpets styreleder ønsker å gi stafettpinnen videre på årsmøtet til våren18.11.2024 09:19:54 CET | Pressemelding
Anne Jødahl Skuterud varsler sin avgang som styreleder i Felleskjøpet Agri.
Her er vinnerne av Landbrukets Bærekraftpris 202414.11.2024 15:34:59 CET | Pressemelding
Under Agroteknikk på Lillestrøm i dag ble Embret og Halvor Rønning fra Vingelen i Innlandet kåret til vinnerne av Landbrukets Bærekraftpris 2024.
Felleskjøpet lanserer ny finansieringsløsning for John Deere-kunder13.11.2024 09:57:08 CET | Pressemelding
John Deere Finance er en finansieringsordning som sikrer kundene markedets beste rente gjennom hele leasingperioden.
John Deere er Norges mest populære stortraktor11.11.2024 10:19:53 CET | Pressemelding
De siste seks årene har Felleskjøpet og John Deere doblet markedsandelen for stortraktorer i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom