Rekordmange lyttere og ny sesong for Gamle greier
Med 20 000 trofaste lyttere i ryggen er Nasjonalbibliotekets historiepodkast Gamle greier fra 5. september klar for en ny sesong med dramatiske historiske hendelser fra middelalderen og fram til vår tid.
De siste to årene er Gamle greier blitt lyttet til nær en million ganger i Nasjonalbibliotekets kanaler. Fra sommeren 2023 har podkasten i tillegg blitt sendt hos NRK, både på radio og i deres nettspiller. I gjennomsnitt er det nå rundt 20 000 som hører hver episode som podkast på Nasjonalbibliotekets og NRKs plattformer. I tillegg har hver episode av Gamle greier i snitt nådd 46 000 lyttere gjennom radiosendinger på NRK P2.
– Gjennom samarbeidet med NRK har enda flere blitt kjent med Gamle greier, og lyttertallet har skutt i været. Vi vet at det er stor interesse for historisk stoff fra nær og fjern fortid blant podkastlyttere der ute, og det er gøy å se at måten vi formidler disse fortellingene på, slår så godt an, sier Eirik Kydland, leder for Nasjonalbibliotekets formidlingsredaksjon.
Gamle Greier ble startet opp i 2020, og har siden den gang publisert 138 episoder. Nå er det klart for en ny sesong. Denne høsten følges hver episode av et intervju med en forsker, kilde eller ekspert som tar oss med ned i detaljene bak de spennende fortellingene.
– Vi har funnet fram til noen uforglemmelige skjebner fra fortiden, som vi i kjent stil skal dykke ned i, sier podkastprodusent ved Nasjonalbiblioteket Dang Trinh. – Med bonusepisodene som er knyttet til hver episode, får vi gitt lytterne spennende stoff og detaljer som ikke er med i hovedepisoden, forteller han.
I den første episoden, som er tilgjengelig i dag, kan du høre historien om raseforskeren Carl Arbo, som terget på seg sørlendingene i 1880-årene, da han hevdet at de fleste på Sørlandet var kortskaller, og ikke bare hadde dårlig fysikk, men også var kranglesyke og uærlige. Historiker Jon Røyne Kyllingstad, som har skrevet boka Rase – en vitenskapshistorie, utdyper fortellingen i samtale med Nasjonalbibliotekets Live Vedeler Nilsen.
I de elleve historiene Gamle greier tar for seg denne høsten, kan du blant annet høre om den tre år gamle kongsdatteren som ble brukt i et maktspill om den skotske tronen på 1200-tallet, en middelalderkvinne som ble stilt for retten for å ha utøvd kjærlighetsmagi, en bergensk kaptein som må kjempe sitt livs kamp da skipet hans blir angrepet av sjørøvere utenfor kysten av Portugal en vårdag i 1672, og en kompisgjeng som drev piratradio med politiet i hælene i 1980.
Torsdag 28. november kan du oppleve et direktesendt liveshow med Gamle greier på Nasjonalbibliotekets scene.
Gamle greier finner du blant annet på Nasjonalbibliotekets nettsider.
Kontakter
Nina BræinPresseansvarligNasjonalbiblioteket
Tel:951 50 912presse@nb.noFølg pressemeldinger fra Nasjonalbiblioteket
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonalbiblioteket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonalbiblioteket
Sigrun Aker Nordeng skal lede feiringen av Henrik Ibsens 200-årsjubileum9.1.2025 10:00:43 CET | Pressemelding
Nasjonalbiblioteket har ansatt Sigrun Aker Nordeng som leder for Ibsen 2028, markeringen av 200-årsjubileet for Henrik Ibsens fødsel. Nordeng kommer fra stillingen som leder for strategi og utvikling ved Munchmuseet.
200-årsjubileum for punktskriften: Nyttårskonsert på Nasjonalbiblioteket med pianist Ulf Nilsen30.12.2024 09:44:13 CET | Pressemelding
Start året med en stemningsfull konsertopplevelse i Nasjonalbibliotekets Store Auditorium. Lørdag 4. januar kl. 14 byr pianist Ulf Nilsen på et variert program med musikk av Edvard Grieg, Johann Sebastian Bach og Fartein Valen. Han deler også historier fra sin musikalske reise, fra han som barn fikk pianotimer og lærte seg punktnoter.
Nasjonalbiblioteket inngår unik intensjonsavtale med Vatikanet4.12.2024 11:00:00 CET | Pressemelding
Nasjonalbiblioteket har inngått en intensjonsavtale med Vatikanets apostoliske bibliotek og Vatikanets apostoliske arkiv om å digitalisere, transkribere og oversette alle kilder til norsk historie som finnes i disse institusjonene. Målet er å gjøre dokumentene tilgjengelige for offentligheten fram mot jubileet for slaget på Stiklestad i 2030. Avtalen er et resultat av et unikt samarbeid hvor Vatikanet ønsker å åpne sine arkiver, og det norske prosjektet er en av pilotene.
VG-teiknar Roar Hagen donerer teikningane sine til Nasjonalbiblioteket16.11.2024 09:00:00 CET | Pressemelding
Med sin karakteristiske strek har Roar Hagen tolka det norske nyheitsbildet i VGs kommentarspalter gjennom 38 år. No donerer han teikningane sine til Nasjonalbiblioteket.
Utvalgte bilder fra Peter Wessel Zapffes arkiv i ny fotobok14.11.2024 13:40:07 CET | Pressemelding
Den norske filosofen Peter Wessel Zapffe (1899−1990) tok bilder gjennom nesten hele sitt lange liv, og arkivet etter ham rommer flere tusen fotografier. I Nasjonalbibliotekets nye bokutgivelse Peter Wessel Zapffe. Åpninger i landskapet får du et innblikk i Zapffes utforskende fotokunst.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom