Rekordmange lyttere og ny sesong for Gamle greier
Med 20 000 trofaste lyttere i ryggen er Nasjonalbibliotekets historiepodkast Gamle greier fra 5. september klar for en ny sesong med dramatiske historiske hendelser fra middelalderen og fram til vår tid.

De siste to årene er Gamle greier blitt lyttet til nær en million ganger i Nasjonalbibliotekets kanaler. Fra sommeren 2023 har podkasten i tillegg blitt sendt hos NRK, både på radio og i deres nettspiller. I gjennomsnitt er det nå rundt 20 000 som hører hver episode som podkast på Nasjonalbibliotekets og NRKs plattformer. I tillegg har hver episode av Gamle greier i snitt nådd 46 000 lyttere gjennom radiosendinger på NRK P2.
– Gjennom samarbeidet med NRK har enda flere blitt kjent med Gamle greier, og lyttertallet har skutt i været. Vi vet at det er stor interesse for historisk stoff fra nær og fjern fortid blant podkastlyttere der ute, og det er gøy å se at måten vi formidler disse fortellingene på, slår så godt an, sier Eirik Kydland, leder for Nasjonalbibliotekets formidlingsredaksjon.
Gamle Greier ble startet opp i 2020, og har siden den gang publisert 138 episoder. Nå er det klart for en ny sesong. Denne høsten følges hver episode av et intervju med en forsker, kilde eller ekspert som tar oss med ned i detaljene bak de spennende fortellingene.
– Vi har funnet fram til noen uforglemmelige skjebner fra fortiden, som vi i kjent stil skal dykke ned i, sier podkastprodusent ved Nasjonalbiblioteket Dang Trinh. – Med bonusepisodene som er knyttet til hver episode, får vi gitt lytterne spennende stoff og detaljer som ikke er med i hovedepisoden, forteller han.
I den første episoden, som er tilgjengelig i dag, kan du høre historien om raseforskeren Carl Arbo, som terget på seg sørlendingene i 1880-årene, da han hevdet at de fleste på Sørlandet var kortskaller, og ikke bare hadde dårlig fysikk, men også var kranglesyke og uærlige. Historiker Jon Røyne Kyllingstad, som har skrevet boka Rase – en vitenskapshistorie, utdyper fortellingen i samtale med Nasjonalbibliotekets Live Vedeler Nilsen.
I de elleve historiene Gamle greier tar for seg denne høsten, kan du blant annet høre om den tre år gamle kongsdatteren som ble brukt i et maktspill om den skotske tronen på 1200-tallet, en middelalderkvinne som ble stilt for retten for å ha utøvd kjærlighetsmagi, en bergensk kaptein som må kjempe sitt livs kamp da skipet hans blir angrepet av sjørøvere utenfor kysten av Portugal en vårdag i 1672, og en kompisgjeng som drev piratradio med politiet i hælene i 1980.
Torsdag 28. november kan du oppleve et direktesendt liveshow med Gamle greier på Nasjonalbibliotekets scene.
Gamle greier finner du blant annet på Nasjonalbibliotekets nettsider.
Kontakter
Nina BræinPresseansvarligNasjonalbiblioteket
Tel:951 50 912presse@nb.noFølg pressemeldinger fra Nasjonalbiblioteket
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonalbiblioteket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonalbiblioteket
Fosseforedraget og Fosseprisen 2025: Feiring av skaparkraft og litteratur på Slottet og Nasjonalbiblioteket 24.–26. april3.4.2025 10:55:00 CEST | Pressemelding
Torsdag 24. april går det aller første Fosseforedraget av stabelen på Slottet. Den franske filosofen Jean-Luc Marion vil halde det nyskrivne foredraget Skaping, før kronprinsesse Mette-Marit deler ut den nyoppretta Fosseprisen for omsetjarar til tyske Hinrich Schmidt-Henkel.
Ny podkast fra Nasjonalbiblioteket om de norske borgerkrigene25.3.2025 09:38:36 CET | Pressemelding
I podkasten «Strid – de norske borgerkrigene» inviterer nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre og historiker Ole-Albert Rønning Nordby deg med på en tidsreise tilbake til middelalderen. De snakker seg gjennom over hundre år med blodige slag, politiske intriger og maktkamper innad i den norske kongefamilien.
Hvordan kan bibliotekene styrke demokratiet?17.3.2025 10:00:00 CET | Presseinvitasjon
Bibliotekene er ikke bare steder for bøker – de er åpne rom for fellesskap, læring og demokratisk deltakelse. På Nasjonalbibliotekets vårkonferanse «Det tredje stedet» den 27. mars samles eksperter og fagfolk for å diskutere hvordan bibliotekene kan styrke demokratiet, skape møteplasser som motvirker ensomhet, spre kunnskap og forsvare ytringsfriheten.
To nye bygg styrker Nasjonalbiblioteket sitt arbeid med digitalisering av kulturarven i Mo i Rana25.2.2025 14:12:08 CET | Pressemelding
Det nye lydlaboratoriet og automatlageret til Nasjonalbiblioteket gir eit viktig løft til arbeidet med å sikre og gjere tilgjengeleg den norske kulturarven. No står dei to nye bygga klare, og 25. februar vart dei opna av kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.
Bibliotek over hele landet feirer morsmålsdagen 21. februar17.2.2025 15:48:13 CET | Pressemelding
Den internasjonale morsmålsdagen blir markert verden over fredag 21. februar. I Norge benytter bibliotek over hele landet denne dagen til å synliggjøre de språklige ressursene i lokalmiljøet sitt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom