SINTEF med klimaløsninger på COP29
SINTEF legger frem rapporten "Teknologi for raskere global klimaomstilling” under årets klimatoppmøte COP29 i Aserbajdsjan.

– Vi må heve ambisjonene i klimaforhandlingene og legge til rette for skalerbare løsninger som reduserer utslippene, spesielt i lav- og mellominntektsland, sier konsernsjef Alexandra Bech Gjørv.
I forkant av årets klimatoppmøte har SINTEF utarbeidet et faglig innspill med tiltak for å få fart på den globale klimaomstillingen. Rapporten, «Teknologi for raskere global klimaomstilling», inneholder 15 faglige innspill for hvordan man kan kutte klimagassutslipp innen områder som:
- Bærekraftig kjøling
- Kutt i metangassutslipp
- Energieffektivisering i industrien
- Kutt av SF6-utslipp
- Fornybar energi
- Maritim transport
- CCS og karbonfjerning
– COP29 er en spesiell mulighet til å mobilisere globale ressurser og samarbeid for en mer bærekraftig fremtid. Vår rapport gir konkrete anbefalinger for hvordan Norge kan styrke sitt samarbeid med lav- og mellominntektsland, sier Petter Nekså.
SINTEFs bidrag til den globale klimadugnaden
SINTEF deltar for tiende gang som uavhengig observatør til COP. Bech Gjørv understreker viktigheten av at forskningsinstitusjoner som SINTEF deltar på COP-konferansene for å gi kunnskapsbaserte innspill til internasjonale klimaforhandlinger.
– Verden står overfor en akutt klimakrise som krever umiddelbare handlinger for å bremse global oppvarming. SINTEF deltar på COP for å bidra med vår forskningsbaserte innsikt. Vi samarbeider tett med norsk næringsliv om å utvikle ny miljøteknologi og har derfor et ansvar for å støtte internasjonale klimaforhandlinger med kunnskap om innovative løsninger vi vet fungerer og som kan skaleres relativt raskt, sier konsernsjef i SINTEF Alexandra Bech Gjørv.
Finansiering og samarbeid med lav- og mellominntektsland
Årets klimatoppmøte har fokus på å fremskynde finansiering og tiltak mot klimaendringene og spørsmål om hvem som skal bidra, hvor mye, og hvordan, står sentralt.
I rapporten foreslår SINTEF å etablere et forsknings- og utviklingsprogram der norske aktører aktivt samarbeider med partnere i lav- og mellominntektsland (LMIC) om skalerbare teknologier. Programmet bør baseres på åpne utlysninger som har vist seg å være et effektivt verktøy for å fremme innovasjon og bærekraft.
– Norge bør ta en ledende rolle i å etablere forskningsprogrammer for å fremme bærekraftige energiløsninger. Vi har lang erfaring med forskning i flere land i det globale sør, men innsatsen har til nå vært fragmentert, sier Nils Røkke, bærekraftsdirektør i SINTEF.
Den 18. november arrangerer SINTEF og NTNU et eget arrangement i Baku. Bærekraftdirektør i SINTEF, Nils Røkke og NTNU-professor, Anders Hammer Strømman, er innledere og har invitert nasjonale og internasjonale aktører til å diskutere veien videre for klimahandling og teknologiutvikling.
Les mer om SINTEFs deltagelse på COP29 her: https://www.sintef.no/sintef-pa-cop29/.
Nøkkelord
Kontakter
Anne Steenstrup-DuchKommunikasjonssjefSINTEF Energi
Tel:900 96 295Anne.Steenstrup-Duch@sintef.noBilder

Lenker
Om oss
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
SINTEF deltar i hele fem av seks nasjonale KI-sentre11.6.2025 14:53:57 CEST | Pressemelding
Det er endelig bestemt hvem som blir Norges nye forskningssentre på kunstig intelligens. Sammen med sterke samarbeidspartnere får SINTEF en viktig rolle i regjeringens milliardsatsing.
Forskere lager app som skal hjelpe turister med å ta miljøvennlige valg10.6.2025 07:53:17 CEST | Pressemelding
Den grønne turistguiden skal gjøre det lystbetont for turistene å ta bærekraftige valg når de er i Norge. Nå skal forskere fra SINTEF og NTNU bistå dem i å gjøre gode valg.
Små leiligheter må ventileres smartere27.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Minstekravene i TEK er ikke noen garanti for fullgodt inneklima i små leiligheter i byen. Det viser resultater fra et omfattende forskningsprosjekt ledet av SINTEF.
Sterk vekst i EU-prosjekter løfter SINTEFs resultater – advarer mot sviktende støtte til norsk næringsliv12.5.2025 11:19:05 CEST | Pressemelding
SINTEF hadde brutto driftsinntekter på 4,4 milliarder kroner i 2024 – en økning fra året før – drevet av sterk vekst i internasjonale forskningsprosjekter. Samtidig peker konsernsjef Alexandra Bech Gjørv på at svekket norsk støtte til næringslivets forskningsprosjekter truer både innovasjon og verdiskaping i Norge.
Detaljerte energimåledata fra 48 Oslo-skoler er nå tilgjengelig for forskning og næringsliv12.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Et omfattende datasett er nå åpent tilgjengelig. Dette kan gi nye muligheter for å utvikle smartere, mer energieffektiv og klimavennlig drift av bygninger, ifølge SINTEF.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom