CARE

Nord-Gaza: To ansatte i CARE-partner Juzoor drept

Del

Det gjennomføres stadig flere angrep mot helsearbeidere og mot de få helseklinikkene som er igjen på Gazastripen. Den siste uka er to ansatte i CAREs partnerorganisasjon Juzoor drept.

Den ene av de drepte er legen Ahmad Al-Najar, som ble drept mens han var på jobb i Jabalia 15. oktober. Den andre er Laila Jneid, som jobbet som jordmor og ble drept sammen med foreldrene sine 12. oktober.  

Flere av Juzoors ansatte forteller om en katastrofal situasjon nord på Gazastripen. Intense angrep mot Jabalia og andre stedet nord på Gazastripen øker stadig i omfang.  

Forrige søndag ble en annen lege, Alaa Al-Sayyad, alvorlig skadet mens han var på jobb. Han er nå i koma.  

– Våre tanker går nå til familiene til de drepte og sårede kollegaene våre i Juzoor. Dette er mennesker som under umenneskelige forhold har gjort alt de kunne for å hjelpe andre, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge. 

Om lag 1000 helsearbeidere og mer enn 300 hjelpearbeidere er drept i Gaza det siste året, ifølge OCHA og helsemyndighetene i Gaza.  

– Helsearbeidere og hjelpearbeidere i Gaza setter hver eneste dag sine liv i fare for å hjelpe folk. Det er en innsats som burde hedres med at vi alle minner oss selv om verdien av menneskeliv, og gjør alt vi kan for å hjelpe folk i nød og få partene til å legge ned våpnene, sier Georgsen.   

Valgte å bli for å hjelpe folk 

Juzoor er en av få organisasjoner som har vært i stand til å forbli operative i Nord-Gaza, til tross for bombingen og beleiringen.

Til tross for evakueringsordre fra Israel har Juzoors team valgt å bli der de er, og fortsette sitt livreddende arbeid ved sykehus, krisesentre og helsesentre.

– Situasjonen er hinsides forferdelig. Den er veldig vanskelig og ubeskrivelig. Det er døde mennesker, kroppsdeler og skadde mennesker over alt. Vi mottar nødanrop fra alle områdene i nord, men ambulansene kommer seg ikke frem, sier Taghreed Al-Imawi, som er ansatt i Juzoor og gynekolog ved Kamal Adwan-sykehuset nord i Gaza.

Han forteller at gravide kvinner kommer til sykehuset, såret av granatsplinter, noen av dem i kritisk tilstand.

Manglet mat, vann og medisiner

Ifølge helsemyndighetene i Gaza, er 350 palestinere drept nord på Gazastripen siden intensiveringen av luftangrepene. Samtidig er det å fastslå dødstallene en umulig oppgave når folk ikke kommer seg til sykehusene, hvor dødsfall blir registrert.

Tusenvis av mennesker er fordrevet til Gaza by, eller de er strandet i nord, uten mat, medisiner og vann.

– Vi har ikke fått mat eller vann de siste 11 dagene. Lidelsene blir verre dag for dag, sier Ismail, en tobarnsfar som befinner seg i nærheten av Jabalia nord i Gaza, til CARE. 

– Vi mangler alt som trengs for å overleve. Vi har ingen sykehus, ikke noe trygt sted å være, ikke drikkevann eller medisiner til barna våre. Mange mennesker er fordrevet fra Jabalia. Nå lever de på gata, uten husly, forteller han.

Sult, kraftig regn, mangel på rent vann og spredning av polio og smittsomme sykdommer utgjør ytterligere en trussel for særlig kvinner og barn på Gazastripen. Særlig barn rammes av akutt underernæring. Anslagsvis 40 % av svangerskapene anses som høyrisiko. 

– Det vi hører fra folk nord i Gaza nå, er at de i praksis er innesperret samtidig som de er beordret å evakuere. Samtidig er det helt minimalt med nødhjelp som får slippe inn. Det er en helt horribel, umenneskelig situasjon, sier Georgsen. 

CARE gjentar sin oppfordring om en umiddelbar og varig våpenhvile, beskyttelse av sivile, hjelpearbeidere og sivil infrastruktur mot angrep, og full, uhindret humanitær tilgang.  

Nøkkelord

Kontakter

Om CARE

CARE ble grunnlagt i 1945 og er nå en av verdens største hjelpeorganisasjoner, med prosjekter i 102 land. CARE Norge jobber med langsiktig utviklingsbistand og nødhjelp i 11 av disse landene, med jenter og kvinners rettigheter i fokus. CAREs bistand nådde mer enn 100 millioner mennesker i 2021.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye