Positiv utvikling for effektbalansen i Norge og Norden

Del

Nye beregninger fra NVE viser at vi i 2035 får et marginalt effektunderskudd i Norge, mens Norden får et effektunderskudd på 17 GW. De viktigste årsakene til bedring av effektbalansen er effektoppgraderinger i vannkraft på 4 GW og bedre metode for beregning av effektforbruk.

Lekumsåa i Eidsberg kommune, Akershus. Foto Arne T Hamarsland/NVE
Lekumsåa i Eidsberg kommune, Akershus. Foto Arne T Hamarsland/NVE

- Vi ser nå en mer positiv utvikling i effektbalansen enn NVE la frem i 2022. En viktig årsak til at effektbalansen blir bedre i Norge er planlagte effektoppgraderinger av vannkraft, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.

Flere aktører er nå i gang med effektoppgraderinger. Det viser at prisforventninger gir insentiver til nye investeringer.

- Flere effektoppgraderinger av vannkraft er under planlegging, og vi prioriterer slike prosjekter i vår konsesjonsbehandling, fortsetter Lund.

Oppgraderingene i produksjonen bidrar til at effektbalansen utvikler seg mindre negativt enn den ellers ville gjort. Det gjøres også viktige forbedringer i balansemarkeder og systemdrift slik at disse er bedre tilpasset et mer væravhengig kraftsystem i fremtiden. 

Samtidig observerer NVE at økt elektrifisering og høyere andel væravhengig kraftproduksjon fører til at den nordiske effektbalansen kan bli sterkt svekket frem mot og etter 2030 i perioder med kulde og lite vind.

-Vi vil fortsatt holde øye med effektbalansen, avslutter Lund.

Om rapporten

Rapporten «Norsk og nordisk effektbalanse mot 2035» fokuserer på om det er nok produksjon tilgjengelig til å dekke det høyeste kraftforbruket i perioder med lav magasinfylling og lite vind, og er en oppfølging av rapporten «Norsk og nordisk effektbalanse fram mot 2030» fra 2022.

Viktige funn i rapporten:

  • Norge har i dag et beregnet effektoverskudd på 1,5 GW. For 2035 er det beregnet et nasjonalt effektunderskudd på inntil 2,9 GW.
  • For Norden er det beregnet et effektunderskudd på om lag 4 GW, som kan firedobles mot 2035.
  • Topplasttimene i Norden samvarierer, og kan vare over flere timer. Vi kan ikke ta for gitt at nordisk effektunderskudd kan dekkes av import fra Nord-Europa i alle situasjoner.
  • Et stort nordisk effektunderskudd vil kunne gi høye priser og i verste fall utkoblinger. Kraftmarkeder og systemdrift videreutvikles og tilpasses et mer væravhengig kraftsystem. Det er stor usikkerhet knyttet til den fremtidige effektbalansen, og vi anbefaler ytterligere oppfølging

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye