Forsvarssektoren har ikke god nok kontroll
Forsvarsektoren overskrider både beløp og varighet for flere av sine rammeavtaler. Forsvaret alene har kjøpt varer og tjenester for 734 millioner kroner på utløpte rammeavtaler.

De neste tolv årene vil Forsvaret få bevilgninger på 1 635 milliarder kroner. Mye skal gå til investeringer gjennom rammeavtaler.
– Milliardene forsvarsektoren bruker, må bli brukt på en måte som sikrer tillit til offentlige anskaffelser. De må sikre at rammeavtaler blir brukt som de er tiltenkt, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Anskaffelsesloven skal sikre at samfunnet har tillit til at offentlige anskaffelser skjer på en samfunnstjenlig måte.
Riksrevisjonens undersøkelse omfatter Forsvaret, Forsvarsmateriell, Forsvarets forskningsinstitutt, Forsvarsbygg og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). De har i perioden 2014–2022 inngått flere enn 3 000 rammeavtaler. 2 058 av avtalene er inngått av Forsvaret.
Riksrevisjonen har undersøkt 90 av rammeavtalene i forsvarssektoren, 34 av dem i Forsvaret. Bare i 2022 brukte forsvarssektoren 27 milliarder kroner under kategorien andre driftskostnader, som i hovedsak er anskaffelser.
Kritikkverdig
Undersøkelsen avdekker svakheter i virksomhetenes oppfølging og kontroll av forbruk på egne rammeavtaler. I tillegg har de gjort innkjøp på rammeavtaler som ikke er gyldige lenger.
– Hos Forsvaret så vi blant annet at bestillinger ikke ble koblet til en rammeavtale. Da får de ikke full oversikt over hvor mye som er brukt av avtalen. Det øker risikoen for at de fortsetter å handle på en avtale selv om den totale verdien er oppnådd. De hadde også gjort bestillinger for 734 millioner kroner på 101 rammeavtaler som var utløpt på tid, sier Schjøtt-Pedersen.
Forsvaret, Forsvarsmateriell og Forsvarsbygg forvalter flere rammeavtaler som også blir brukt av andre virksomheter både i og utenfor forsvarssektoren. Interne rutiner og retningslinjer forteller lite eller ingenting om hvordan virksomhetene skal følge opp og kontrollere det totale forbruket på slike avtaler.
– Det er kritikkverdig at Forsvarsdepartementet ikke har hatt tilstrekkelig kontroll med at virksomhetene har etablert systemer og rutiner som sikrer at anskaffelser av varer og tjenester skjer i samsvar med anskaffelsesregelverket, sier riksrevisor.
Nøkkelord
Kontakter
Stian FjelldalPressekontakt
Tel:915 43 760sfj@riksrevisjonen.noSissel Elisabet HelminsenKommunikasjonsrådgivar
Tel:977 27 237seh@riksrevisjonen.noOm oss
Riksrevisjonen er Stortingets største og eldste kontrollorgan. Gjennom revisjon av regnskap og undersøkelser sjekker vi hvordan regjeringen og statsforvaltningen gjør jobben sin.
Følg pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksrevisjonen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Kraftig økning i brudd på Bufetats bistandsplikt24.4.2025 13:02:30 CEST | Pressemelding
Den statlige Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) har plikt til å tilby et forsvarlig plasserings-tiltak når barneverntjenesten i kommunene ber om det. Det har vært en kraftig økning i brudd på denne bistandsplikten siden 2022, viser en ny undersøkelse fra Riksrevisjonen.
I dag: Pressekonferanse om utfordringer i barnevernet24.4.2025 07:30:00 CEST | Presseinvitasjon
Hvorfor vedvarer mangler i barnevernet over tid, til tross for at det har blitt iverksatt flere ulike tiltak på området? Riksrevisjonen har undersøkt årsaker til utfordringer i barnevernet. Velkommen til pressekonferanse i dag kl. 13:00!
Pressekonferanse: Utfordringer i barnevernet22.4.2025 07:30:00 CEST | Presseinvitasjon
Hvorfor vedvarer mangler i barnevernet over tid, til tross for at det har blitt iverksatt flere ulike tiltak på området? Riksrevisjonen har undersøkt årsaker til utfordringer i barnevernet. Velkommen til pressekonferanse torsdag 24. april kl. 13.00!
Vanskelig å kontrollere habilitet i Statsbygg11.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Statsbyggs rutiner og systemer gjør det vanskelig å etterprøve habiliteten til ansatte som har vært involvert i anskaffelser, viser Riksrevisjonens nye undersøkelse. Det er kritikkverdig.
Statens husleieavtaler: Mange gjør feil og regelverket er uklart10.4.2025 13:00:00 CEST | Pressemelding
Mange gjør feil og det er uklart hva statlige virksomheter har lov til når de inngår husleieavtaler. Over tid har det utviklet seg en gråsone. Ni prosent av leieforholdene Riksrevisjonen har undersøkt, inneholder avtaler som ligner på lån.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom