Ny utstilling: Lyder fra arkivet – fuglesang fra Nord-Norge
Torsdag 18. oktober åpner ei ny utstilling på Norges arktiske universitetsmuseum. Utstillinga tar utgangspunkt i en serie kassetter med fuglelyder som ble gitt ut på åtti- og nittitallet, men den utforsker også hva et museum er og skal være.
Alexander Rishaug er kunstneren bak Norges arktiske universitetsmuseum si nye utstilling, hvor han tar utgangspunkt i en serie kassettbånd som han tilfeldigvis kom over på Finn.no. Kassettene er produsert av tidligere ansatte ved museet, og inneholder opptak av fuglesang fra Nord-Norge. Ved nærmere utforskning viste det seg at opptakene både har vært brukt i ei populær utstilling ved museet og solgt som CD i museumsbutikken. Lydopptakene har også vært mulig å låne ved biblioteker i Tromsø.
I dag har museet og bibliotekene ingen kopier av opptakene.
Rishaug, som er kjent for å arbeide i mellomrommet mellom kunst, forskning og musikk, har i utstillinga vært på leit i museets samlinger og arkiver, på lager og kontorer. Gjennom å stille ut lyd, gjenstander og materialer som ikke har vært ansett som verdifulle, stiller han spørsmål ved hva museumssamlinger er og kan være, og hvorfor det er så viktig at vi har dem.
Alexander Rishaug er tidligere stipendiat i kunstnerisk utviklingsarbeid ved Kunstakademiet, UiT Norges arktiske universitet. Han er kanskje mest kjent for prosjektet Y (59°54′54,76′′N 10°44′46,03′′Ø) med lydopptak fra Høyblokka i Regjeringskvartalet.
I sitt kunstnerskap er han særlig opptatt av norske lydlandskaper, og hvordan disse endrer seg over tid. Et opptak av et lydlandskap er lar deg lytte til et gitt sted på et gitt tidspunkt. Det lar seg ikke reprodusere, og vil aldri være det samme igjen. Ved å lytte til landskapet rundt oss får vi tilgang på kompleks informasjon som kan være vanskelig å samle gjennom bilder, gjenstander og tekst. Selv i et tomt og forlatt bygg er det lyd, slik det også er i ei travel bygate, ved havet eller i en tett skog.
Kulturlandskap som forsvinner, byer som utvider seg, klima som endrer seg, alt påvirker lydlandskapene vi beveger oss i, og lydopptak fra fortida er derfor viktig historisk dokumentasjon. Likevel er opptak av lydlandskaper noe som tradisjonelt ikke har vært prioritert i museers og arkivers samlinger.
Utstillinga åpner torsdag 17. oktober kl. 18.00 på Norges arktiske universitetsmuseum i Tromsø. Rob Barrett, tidligere fugleforsker ved museet, vil holde innlegg og åpne utstillinga. I tillegg blir det ord ved Alexander Rishaug og direktør Lena Aarekol.
TID Torsdag 17. oktober kl. 18.00
STED Norges arktiske universitetsmuseum
Nøkkelord
Kontakter
Per Helge NylundFormidlingsrådgiverNorges arktiske universitetsmuseum, UiT
Tel:77 64 51 02Tel:991 66 534per.h.nylund@uit.noCathrine PausSeksjonssjefNorges arktiske universitetsmuseum
UiT Norges arktiske universitet
Bilder
Lenker
UiT Norges arktiske universitet
UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet med elleve studiesteder over hele Nord-Norge. Vi har 4000 ansatte og 17 000 studenter. Vår visjon er å skape et nasjonalt og internasjonalt kraftsenter for kompetanse, vekst og nyskaping i nordområdene.
Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Presseinvitasjon: Smakebiter fra Arven etter Nansen – forskning som former fremtiden i nord!2.12.2024 11:09:58 CET | Presseinvitasjon
Arven etter Nansen markerer sju år med forskning med et seminar med korte foredrag. Dette er en unik mulighet til å høre våre ledende forskere snakke om hva fremtiden bringer for våre nordlige havområder – og hvordan vi sammen kan møte utfordringer og muligheter i Barentshavet.
Fossil bæsj kan gi svar på hvorfor dinosaurene ble så store2.12.2024 10:40:55 CET | Pressemelding
Vanligvis studerer dinosaurforskerne fossile skjelettbiter. Når de heller undersøker biter av fossil avføring, finner de nye ledetråder om dinosaurene.
Budsjettforliket sikrer klimaovervåking1.12.2024 22:10:00 CET | Pressemelding
COAT, som overvåker og varsler klimaendringene i nord, er sikret i budsjettforliket mellom SV og regjeringspartiene.
Dag Rune Olsen ansatt for ny rektor-periode27.11.2024 15:12:43 CET | Pressemelding
Universitetsstyret ved UiT Norges arktiske universitet har i dag ansatt Dag Rune Olsen for en ny åremålsperiode, som løper fram til juli 2029.
Millionstøtte til Nord-Norge som testarena for grønn luftfart25.11.2024 10:11:09 CET | Pressemelding
Nord-Norge går sammen for å teste og utvikle framtidas fly i landsdelen. Med fem millioner i støtte tar prosjektet av.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom