Scenarioer for økt kraftforbruk

Del

NVE har anslått samlet kraftforbruk i Norge hvis alle tiltakene i Miljødirektoratets rapport Klimatiltak i Norge – kunnskapsgrunnlag 2024 gjennomføres. I rapporten Scenarioer for kraftmarkedet 2024 ser vi på hvordan det norske kraftmarkedet i 2030 og 2035 påvirkes av et høyere kraftforbruk.

Kveld over Oslo by sett fra Ekeberg. Foto: Simon Oldani/NVE
Kveld over Oslo by sett fra Ekeberg. Foto: Simon Oldani/NVE

NVEs basisbane Langsiktig kraftmarkedsanalyse 2023 representerer det vi antar blir utviklingen i kraftsystemet fremover gitt dagens virkemidler. Samtidig er det økende behov for analyser som ser på alternative utviklingsbaner i kraftsystemet. Scenarioer for kraftmarkedet 2024 er den første i rekken av scenarioanalyser som NVE vil levere regelmessig i årene fremover. Erfaringer fra denne analysen og en basisbane som går til 2050 danner et viktig underlag for videre analysearbeid i NVE.

– Vi har anslått samlet kraftforbruk i Norge hvis alle tiltakene i Miljødirektoratets rapport om utslippskutt i Norge gjennomføres. Vårt anslag er at det vil øke kraftforbruket med 14 TWh å gjennomføre hele tiltakspakken, og rundt 8 TWh å gjennomføre tiltakene utenfor klimakvotesystemet i 2030, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.

Reduksjon av klimagassutslipp kan gi betydelig økning i det norske kraftforbruket

For å kutte norske klimagassutslipp gjennom elektrifisering vil det være behov for mye kraft. Hvis Norges kraftforbruk øker uten at ny produksjon eller energieffektivisering kommer på plass, vil kraftprisene i Norge øke. Norge vil da i perioder være avhengig av import av kraft for å dekke behovet.  

- Økt elektrifisering vil, alt annet likt, gi høyere strømpriser i Norge. Vi anslår at hvis alle tiltakene i rapporten til Miljødirektoratet gjennomføres, vil det øke den gjennomsnittlige strømprisen med 7-10 øre/kWh i 2030, men virkningen vil variere fra til år. Høyere strømpris vil gi færre timer med eksport av kraft gjennom året, og flere timer med import. Bygger vi ut mer kraft, vil det motsatte skje. Da får vi lavere strømpriser og lavere importbehov, sier Lund.

Like scenarioer

Analysene i Scenarioer for kraftmarkedet 2024 er utarbeidet med utgangspunkt i basisscenarioet i Langsiktig kraftmarkedsanalyse 2023. NVE har laget to forbruksscenarioer for å se på en alternativ utvikling av kraftmarkedet hvis det gjennomføres ulike tiltak for å redusere klimagassutslipp: Klimatiltak og Elektrifisering.

Kraftforbruket som ligger til grunn for scenarioene er basert på anslag i Miljødirektoratets tiltaksrapport Klimatiltak i Norge – kunnskapsgrunnlag 2024. Scenarioet Klimatiltak innebærer en forbruksvekst som gir tilstrekkelige utslippskutt til å oppfylle Norges klimaforpliktelser i 2030. Scenarioet Elektrifisering innebærer enda høyere forbruksvekst til å også kutte kvotepliktige utslipp, som hovedsakelig er innenfor sektorene kraftkrevende industri, petroleum og luftfart.

I begge scenarioene blir forbruksveksten så høy at Norge får et kraftunderskudd i 2030 og 2035 i et gjennomsnittlig værår. I Klimatiltak blir kraftunderskuddet 8 TWh i 2030. I Elektrifisering blir underskuddet henholdsvis 14 og 15 TWh i 2030 og 2035. Til sammenlikning er kraftbalansen i vår basisbane omtrent null i 2030 og rundt 5 TWh i 2035.

Alt annet likt vil et høyere kraftforbruk gi høyere kraftpriser i Norge

Forbruksveksten i scenarioene gjør at kraftprisene øker sammenliknet med anslagene i vår basisbane. I 2030 vil 8 TWh høyere forbruk i Klimatiltak øke de norske kraftprisene med 4‑5 øre/kWh i et gjennomsnittlig værår, sammenliknet med vår basisbane. Samtidig varierer prisøkningen mye mellom ulike værår.

- I kraftmarkedet flyter kraften fra områder med lavere pris, til områder med høyere pris. I perioder med kraftunderskudd må derfor norske priser være høyere enn i områdene rundt oss, forklarer Lund.

NVE vil jobbe videre med å se på alternative utviklingsbaner for det norske og europeiske kraftsystemet

I NVEs Langsiktige kraftmarkedsanalyse 2023 utarbeider vi en basisbane for utviklingen i kraftmarkedet mot 2040, gitt eksisterende virkemidler og fundamentale drivere. I analyserapporten Utviklingen i kraftmarkedet mot 2050 er denne banen utvidet til 2050. NVEs basisbane brukes til konsesjonsbehandling av energianlegg og kraftnett, og som underlag for å gi faglige råd og besvare oppdrag fra Energidepartementet. Basisbanen inneholder en betydelig forbruksvekst, men forutsetter ikke oppnåelse av politiske mål som for eksempel norske klimamål. Scenarioer for kraftmarkedet 2024 er den første i rekken av scenarioanalyser for alternativer utviklingsbaner i kraftsystemet som NVE vil levere regelmessig i årene fremover.

Ønsker dialog om analysen

NVE har for første gang utarbeidet alternative utviklingsbaner for fremtidens kraftmarked. Under Energidagene 17.-18. oktober vil NVE presentere sine vurderinger knyttet til analysen, og inviterer til dialog med salen.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye