Ulovlig hundeavl fortsetter ett år etter Høyesterettsdom
Høyesterettsdommen for avl av cavalier king charles spaniel har hatt minimal effekt på tilsvarende kritikkverdig avl på andre hunderaser. En ny hundeavlsforskrift må derfor sikre hundenes velferd.

– Gjennom Høyesterettsdommen sender samfunnet sitt sterkeste signal om at avl på rasehunder er feilslått. Vi ser ingen vilje til å følge opp Høyesterettsdommen for andre hunderaser. Det er flere hunderaser som er like syke som cavalieren, og disse avles nå i strid med dyrevelferdsloven, sier Åshild Roaldset, daglig leder og veterinær i Dyrebeskyttelsen Norge.
Høyesterettsdommen som falt 10. oktober 2023 konkluderte med at det er forbudt å avle på cavalier king charles spaniel. Begrunnelsen fra Høyesterett var at sannsynligheten for å videreføre smertefulle, arvelige lidelser hos hunderasen var så høy at videre avl ville være brudd på norsk lov. Tilsvarende lovmessige brudd på dyrevelferdsloven skjer for andre hunderaser med samme sykdomsbyrde som cavalieren.
Dyrebeskyttelsen Norge mener det i ny hundeavlsforskrift må iverksettes tiltak for å stanse uetisk hundeavl som er til skade for hundene.
Regulert, kunnskapsbasert hundeavl
Hundeavl er i flere tiår basert på innavl og ideen om «rene raser». Lidelsene hos utsatte hunderaser er menneskeskapte og livstruende som for eksempel store leddproblemer, allergier, dårlig reproduksjonsevne og svært forkortet levetid. Disse lidelsene viser helt tydelig at hundeavlen må reguleres, og at det gjennom en ny hundeavlsforskrift kreves at genetisk kunnskap definerer rammene for en fremtidig etisk og sunn hundeavl.
– Vi har en forventning om at dyrevelferdsloven skal forvaltes med bakgrunn i vitenskap, ikke gamle dogmer. Vi oppfordrer dermed landbruks- og matminister Geir Pollestad til å instruere sitt embetsverk i at vitenskap skal være førende for hundeavlsforskriften, sier Roaldset.
Nøkkelord
Kontakter
Åshild RoaldsetDaglig leder og veterinærDyrebeskyttelsen Norge
Foto: Marcel Leliënhof
Martin Aasen WrightKommunikasjonsansvarligDyrebeskyttelsen Norge
Tel:952 11 128martin@dyrebeskyttelsen.noOm Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 25 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.
Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Hjertevarm TV-serie om Lisaklinikken20.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Seks episoder med sterke historier om dyr og mennesker. Norges første gratis veterinærklinikk har fått sin egen TV-serie.
Informasjonskampanje om kastrering av katt og kanin19.2.2025 10:58:11 CET | Pressemelding
Tusenvis av katter og kaniner lider som følge av hjemløshet. Dyrebeskyttelsen Norge, Den norske veterinærforening og Norsk dyrepleier- og assistentforening oppfordrer til kastrering og ID-merking av katter og kaniner i forbindelse med verdens kastreringsdag 25. februar.
Iøynefallende annonse med søkelys på kastrering og ID-merking11.2.2025 09:31:23 CET | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge har, med pro bono-hjelp fra reklamebyrået Try, laget en informasjonskampanje om kastrering og ID-merking.
Hunder på rømmen, døde sauer og ødelagte øyne21.1.2025 14:47:06 CET | Pressemelding
Nærmere tre av fire vil ha et forbud mot privat fyrverkeri. Skadeomfanget er alvorlig for både dyr og mennesker. Dyrebeskyttelsen Norge ser ingen grunn til at fyrverkeri skal være tilgjengelig for privat bruk.
Ingen 3R-senter og endring for forsøksdyrene20.12.2024 15:05:56 CET | Pressemelding
Regjeringen glemmer forsøksdyrene og lar fortsatt ansvaret for hjemløse dyr tilfalle frivilligheten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom