Museår i år: - Ikke inviterer dem inn
- I år tyder mye på at det er en stor musebestand ute i naturen. Da kaller vi det et museår. Nå i høst vil de inn til deg.
Det sier bygningsekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.
- I snitt koster et angrep fra skadedyr 60 000 kroner. De verste skadene koster flere millioner å utbedre, sier Øren.
Derfor blir det museår
Det blir ofte museår etter en sommer der det har bugnet av frukt, bær og insekter ute. Da har mange overlevd og formert seg når høsten kommer.
- Det blir spennende å se, men teknikerne våre sier at 2024 kan bli et skikkelig museår, sier fagsjef og biolog Ragna Byrkjeland i Norsk Hussopp Forsikring, som håndterer skadedyrskader for norske forsikringsselskap.
- Tidligere sa vi at museårene kom i jevne intervaller her til lands, men vi ser nå at tiden for museår også kan variere med landsdel i et langstrakt land som Norge, sier Byrkjeland.
2500 saker med mus og rotter i fjor
Totalt registrerte Norsk Hussopp Forsikring rundt 2500 saker med mus og rotter i norske hus og hytter i fjor. Det er mellom seks og syv saker meldt inn til norske forsikringsselskaper hver eneste dag.
- Det er en liten økning i antallet saker med mus sammenlignet med året før, mens antallet angrep fra rotter er omtrent likt som i 2022, sier Byrkjeland.
Når du først har fått besøk av skadedyrene kan de gjøre stor skade. De gnager på det meste, fra ledninger og isolasjon til treverk. Og ikke minst er de glade hvis de kommer til i kjøkkenskapene dine.
Så mange nordmenn har hatt besøk i veggene
En undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring viser at mer enn 1 av 3 nordmenn har hatt skadedyrene på besøk. Perioden fra oktober til januar er høysesong for angrep.
- Nå som det blir kaldere i været søker de inn i varmen og da er hus, hytter, boder og garasjer perfekte mål. Da har du som eier en viktig rolle for å ikke invitere dem inn på middag og overnatting. Dessverre er det mange som gjør det, helt uvitende, sier Øystein Øren i Frende.
Noen millimeter er nok
Det skal ikke store sprekken til for at de klarer å snike seg inn. En liten spalte i kledningen eller et mellomrom mellom vegg og tak er alt som skal til. En mus trenger bare seks millimeter spalte for å komme seg inn, mens en rotte trenger det dobbelte.
- Mange aner ikke at de har slike sprekker i bygningen sin. Ta en sjekk nå, så rekker du å stenge åpningene før det blir enda kaldere ute, sier Øren.
TIPS: Slik stopper du rotter og mus
- Gå rundt huset og sikre alle små åpninger. En mus trenger bare seks millimeters spalte for å komme seg inn, en rotte rundt det dobbelte. Sjekk spesielt under kledningen, rundt hull der ledninger og kabler går inn i huset, samt rundt vinduer og dører.
- Tett eventuelle hull med noe som gnagerne ikke kan spise seg gjennom. For eksempel metall- eller hønsenetting.
- Hold det ryddig rundt huset, hytta, i garasje og bod. Gnagere kan fint gjemme seg i stabler med bildekk, esker eller ved som står opp mot bodveggen.
- Ikke ha mat i utette beholdere i bod eller kjeller.
- Åpne vannkilder bør fjernes, da rotter trenger tilgang på vann hver dag innenfor sin aksjonsradius.
- Hvis du har frukttrær i nærheten av huset ditt, rydd bort nedfallsfrukt. Ikke la det ligge på bakken og friste smågnagerne.
- Sørg for at alle søppelspann er skikkelig lukket så ikke rotter og mus får tilgang til matrester.
- Ikke søl fuglemat rundt matstasjonen. Mating av fugler, er ofte en hovedkilde til næring for mus og rotter.
Ikke sikkert standardforsikringen holder
Skader dyrene gjør på boligen din, eller lukt fra skadedyrene, er det som gjør det til en forsikringssak.
- Forebyggende tiltak eller nødvendige bygningsmessige forbedringer, dekkes ikke av noen selskaper. Jobben vår er å fikse skader som har skjedd og sikre at skadedyrene ikke gjør mer skade, sier Øren i Frende.
Når du velger hus- eller hytteforsikring, må du sjekke om du er dekket ved skader fra rotter og mus.
- Noen selskaper dekker dette på standarddekningen, mens mange har det som tilleggsdekning eller utvidet dekning. Disse må du gjøre et aktivt valg for å få med, og de koster gjerne litt ekstra. Sjekk derfor dette før du kjøper, så du ikke står uten en dekning du tror er standard hos alle, sier Øystein Øren.
Nøkkelord
Kontakter
Marius Solberg Anfinsenseniorrådgiver og pressekontakt
Tel:+47 959 31 440msa@frende.nowww.frende.no/aktuelt/Bilder
Om Frende Forsikring
Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine!
Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.
Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring
Elbil: Denne ladetabben kan koste deg dyrt12.11.2024 08:03:00 CET | Aktuelt
Å lade elbilen med skjøteledning og kabelspole er ugreit for både bilen og huset ditt. - Det er også penger rett ut av vinduet.
Kan starte brann: Sjekk denne hver måned7.11.2024 07:52:00 CET | Aktuelt
Kjøkkenvifta er super å ha når du lager mat, men det som går inn kan bli en brannfelle. - Hvor tror du fettet blir av?
Bilskader koster 61 millioner kroner – hver dag!5.11.2024 07:57:00 CET | Aktuelt
På to år har kostnaden for å reparere skadde personbiler økt med nesten 50 prosent.
"Jakob" var mildere enn fryktet1.11.2024 17:47:25 CET | Aktuelt
Så langt har drøyt 40 skader kommet inn til Frende Forsikring i forbindelse med ekstremværet "Jakob".
Ekstremværet «Jakob»: De første skadene er meldt31.10.2024 09:01:17 CET | Aktuelt
Ekstremværet «Jakob» tar seg videre opp utover dagen. - De første skadene er meldt gjennom natten, men dagen i dag blir nok heftig for mange.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom