5 gode grunner til å spise frokost
Andelen nordmenn som spiser frokost er fortsatt høy, og det er bra. Det er nemlig mange gode grunner til at det er smart å starte dagen med noe næringsrikt.
Landsrepresentative undersøkelser gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at til tross for at det har vært en nedgang i antall som spiser frokost daglig i løpet av de ti siste årene, så er det fortsatt mange som har frokost som del av sin daglige rutine.
I dag spiser 69 prosent frokost minst fem ganger i uken, mot 84 prosent i 2011. Andelen som kutter ut måltidet helt har økt fra fire prosent til ti prosent. Det finnes derimot flere gode grunner til å starte dagen med frokost.
- For veldig mange er frokosten med på å gi dagen en god start. Ernæringsmessig har vi behov for å spise variert gjennom dagen og gi kroppen påfyll av ulike typer matvarer og næringsstoffer. Derfor kan nettopp frokosten gi et viktig bidrag av maten man ikke alltid får gjennom andre måltider, for eksempel hvis man spiser grove kornprodukter og drikker melk, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i MELK.
Grovt brød + melk = Sant
Frokosten er gjerne preget av vaner, og man spiser ofte den samme tradisjonelle maten hver gang. For de fleste vil vanlig mat være mer enn bra nok til frokost. Spiser du for eksempel grovt brød med ost eller magert kjøttpålegg, og drikker et glass melk, gir du et godt utvalg næringsstoffer til kroppen.
Grovbrød og melk utfyller nemlig hverandre godt.
- Mens grove kornprodukter er en viktig kilde til fiber og proteiner, bidrar melk med næringsstoffer som kalsium og jod, som det er vanskelig å få like mye av fra andre matvarer. Ved å kombinere grovbrød og melk til frokost, kan du med andre ord få i deg mange av næringsstoffene kroppen trenger hver dag, i ett og samme måltid, sier Glemminge Arnesen.
5 gode grunner til å spise frokost:
- Frokost gir deg energi. Påfyll av energi trenger vi alle gjennom dagen for å kunne være i aktivitet eller prestere på skole eller jobb.
- Spiser du en næringsrik frokost, som grovt brød med et glass melk, så gir du kroppen viktige næringsstoffer allerede før du går ut døren.
- Å spise frokost gjør det enklere å komme i mål med de daglig anbefalte mengdene av melk- og meieriprodukter, fullkorn, frukt, bær og grønnsaker. Helsedirektoratet anbefaler for eksempel tre porsjoner meieriprodukter hver dag, og frokosten er en fin anledning til å få inn en porsjon eller to.
- Frokost smaker godt! Matglede er viktig, og det å lage seg noe godt å spise allerede til frokost kan kanskje bidra til å løfte humøret flere hakk.
- Helsemyndighetene anbefaler tre porsjoner meieriprodukter hver dag, fordi dette utgjør en viktig kilde til mineralene jod og kalsium. Derfor er det smart å starte dagen med en yoghurt eller havregrøt laget på melk og et glass melk til frokost. Havregrøt laget på melk vil gi større påfyll av næringsstoffer enn det havregrøt laget på vann vil gjøre.
Kontakter
Karoline PedersenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97956423karoline@melk.noTerese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noOm Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Jubeltall for melk: Beste kvartal på flere år1.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
3. kvartal av 2024 er det beste på flere år totalt sett for melkekategorien. Særlig tre faktorer spiller inn i den positive trenden, og helmelk er definitivt én av dem.
Dette visste du kanskje ikke om ost25.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn elsker ost, både på brødskiva, til middag og til kjeks. Faktisk er gulost blant meieriproduktene det selges mest av i norske butikker. Men vet du hvorfor noen oster har hull, hva det hvite belegget på gulosten er eller forskjellen på krem- og smøreost?
1 av 4 kvinner spiser denne hver uke22.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Havregrøt har blitt stadig mer trendy de siste årene, og det finnes uendelig av oppskrifter på ulike varianter. Grøten er spesielt populær blant kvinner, viser nye undersøkelser fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Osteoporosedagen: Kvinner trenger mer kalsium enn før18.10.2024 16:00:00 CEST | Pressemelding
Kvinner er en stor andel av de som rammes av beinskjørhet. Foruten genetikk, kan livsstil være en av årsakene til sykdommen. Å sørge for rikelig med fysisk aktivitet og nok kalsium, er blant de forebyggende grepene man selv kan ta.
5 tips til mindre matsvinn26.9.2024 12:00:00 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) markerer den internasjonale dagen mot matsvinn, og gir fem råd som kan bidra til at nordmenn kaster mindre mat.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom