Statens vegvesen

Nå er det tid for å skifte til vinterdekk

Del

Vinteren er i anmarsj, og tiden er inne for å skifte dekk.

Å ferdes i overgangen mellom høst og vinter vil alltid være mer krevende enn sommerkjøring. Statens vegvesen oppfordrer derfor alle om å kjøre oppmerksomt.
Å ferdes i overgangen mellom høst og vinter vil alltid være mer krevende enn sommerkjøring. Statens vegvesen oppfordrer derfor alle om å kjøre oppmerksomt. Knut Opeide/Statens vegvesen

Vær ekstra oppmerksom nå på høsten. Selv om det er plussgrader i lufta, kan det være minusgrader på bakken. Er det fuktig i lufta, så fryser vannet på vegen og det kan bli veldig glatt. Dette kan også gjelde i skyggepartier på en ellers fin dag. Og husk at forholdene kan endre seg raskt.

Hvilke regler gjelder der du bor?

Bor du i de nordligste fylkene, Nordland, Troms og Finnmark, kan du bruke piggdekk fra 16.oktober til og med 30.april. I resten av landet kan du bruke piggdekk fra og med 1. november og til og med første søndag etter 2. påskedag. Har du piggfrie dekk, kan du bruke disse hele året.

– Er det krevende og dårlig føre der du skal kjøre, er det tillatt å bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene. Vær og føre trumfer datoen, sier Roy Harald Holm i Statens vegvesen, og legger til at det er viktig at dekkene dine er i god stand, og tilpasset kjøretøy og føre uansett årstid.

Vi er føre var

Viser prognosene at det blir væromslag, og det nærmer seg nullføre, er entreprenørene våre ute og salter på forhånd, også når det er plussgrader. Selv om det er plussgrader i lufta, kan det være minusgrader på vegen. Salt senker frysepunktet på vannet sånn at vegen ikke blir isete.

– Å ferdes i overgangen mellom høst og vinter vil alltid være mer krevende enn sommerkjøring. Vi oppfordrer derfor alle om å kjøre oppmerksomt, avslutter Holm.

Krav til vinterdekk

Mønsterdybden skal være minimum 3 millimeter uansett hvilken dekktype du har på bilen, og pigger er bare tillatt på vinterdekk.

Skal du kjøre med tilhenger er det samme krav til mønsterdybde på tilhengerens dekk som på kjøretøyet.

– Som sjåfør er du ansvarlig for at kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep, hele året. Husk at riktig merking og mønsterdybde på dekkene ikke er en garanti for godt nok veigrep, sier Holm.

Man skal alltid huske på at dekk er ferskvare. Gummien i dekkene blir dårligere jo eldre de er. Sjekk derfor at dekkene er i god stand før du legger om.

Tips til deg som forbruker

  • Bruk alltid autorisert og godkjent verksted: Finn godkjent verksted | Statens vegvesen
  • Er dekkene dine slitt og du må kjøpe nye, må du få et godkjent verksted til å montere dekkene på felgene.
  • Få dekkskifte, bilvask og bilpleie og dekkhotell gjort av kvalifiserte fagfolk og av godkjente virksomheter       
  • Sjekk om virksomheten har organisasjonsnummer og er i MVA-registret 
    Hvis et tilbud er for godt til å være sant, er det som oftest det.
  • Urimelig lav pris går som regel ut over noen eller noe.
  • Betal alltid med kort og be om kvittering. Som kunde står du sterkere når du betaler gjennom bank.
  • Mer om hva du bør se etter finner du på Handlehvitt.no

Kontakter

Pressevakt Trafikant og kjøretøy(Besvares mellom kl. 08 - 15.30)

* Føreropplæring
* Førerkort
* Kjøretøy
* Utekontroll
* Trafikkstasjoner
* Tilsyn med trafikkskoler, verksteder og parkeringstilbydere

Tel:940 10 401pressetk@vegvesen.no

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.

Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye