Kjære kommune-Norge: Ikke kutt i frivilligheten
Selv om regjeringen i statsbudsjettet for 2025 foreslår å øke de frie inntektene til kommuner og fylkeskommuner med 6,8 milliarder kroner neste år er dette langt fra nok, i følge dem selv. Mange kommuner vil, ifølge KS ikke klare å finansiere tjenestene de har ansvaret for. Hva skjer da med det som ikke er lovpålagt?
Alle de mer enn 100 000 frivillige organisasjonene i Norge holder til i en kommune. Her skaper de aktiviteter, møteplasser og en rekke viktige tilbud til innbyggerne. Alt fra kulturopplevelser til leksehjelp, språkopplæring for flyktninger, likepersonarbeid og nettverk etter soning er basert på frivillighet. Politikere vet å skryte av dette både i valgkamper og festtaler. De nyter samtidig godt av de frivilliges innsats: Ikke bare skaper frivilligheten trivsel, tilhørighet og tillit – organisasjonene bidrar også til å forebygge og utsette behov for kommunale tjenester på mange områder.
Frivillighet Norge er i daglig kontakt med store og små kommuner som ønsker råd om frivillighetspolitikk og samarbeid med frivilligheten. Kommunene har nemlig en viktig rolle som tilretteleggere for frivilligheten. Mange kommuner har ulike former for tilskudd, billige eller gratis lokaler og kanskje en kontaktperson for frivilligheten i kommunen. Dette er avgjørende for mange frivillige organisasjoner. Det bidrar til at de kan jobbe for sine formål, og ikke minst bidrar det til samarbeid med kommunen for å løse samfunnsoppgaver, som å sørge for fritidsaktiviteter til barn og unge, integreringsoppgaver, og å motvirke ensomhet.
I møte med de kommuneansatte hører vi stadig oftere variasjoner av det samme budskapet: “Det som ikke er lovpålagt blir ikke prioritert”. Nå frykter vi at mange kommuner vil kutte i tilrettelegging for frivilligheten. Slike kutt vil imidlertid bare gjøre situasjonen verre for både kommuneøkonomien og innbyggerne på sikt. For det første er det lite å spare, for de fleste kommuner bruke en liten andel av midlene sine på frivilligheten.
For det andre er frivilligheten et viktig sikkerhetsnett. Hvis færre får støtte eller hjelp hos en frivillig organisasjon vil flere trenge hjelp fra kommunen, og da gjerne i form av lovpålagte tjenester som kommunen har plikt til å levere. Da kommer kuttene gjerne tilbake på budsjettet i form av økte utgifter. Å kutte i frivilligheten kan fort bli å spare seg til fant.
Min oppfordring til kommunepolitikerne er derfor – ikke kutt, men investér i frivilligheten og vær en god tilrettelegger. Det koster ikke mye, og jeg lover at avkastingen vil være stor på sikt, i form av både økt livskvalitet for innbyggerne og reduserte utgifter for kommunen.
Nøkkelord
Kontakter
Birgitte HeneideSeniorrådgiver kommunikasjonFrivillighet Norge
Tel:91758761birgitteh@frivillighetnorge.noStian Slotterøy JohnsenGeneralsekretær i Frivillighet Norge
Tel:21 56 76 54Tel:959 33 862stian@frivillighetnorge.noBilder
Følg pressemeldinger fra Frivillighet Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frivillighet Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Frivillighet Norge
Finalistene til den nasjonale Frivillighetsprisen 202418.11.2024 11:00:00 CET | Pressemelding
***SPERREFRIST 18.november kl 1100*** Hvert år tildeler Kultur- og likestillingsdepartementet, Frivillighet Norge og Norsk Tipping Frivillighetsprisen til en person, lokal forening eller organisasjon som har gjort ekstraordinær frivillig innsats. Prisen deles ut på Frivillighetens dag 5.desember av kultur- og likestillingsminister, Lubna Jaffery.
Finalistene til Årets nykommer i frivilligheten 202411.11.2024 11:00:00 CET | Pressemelding
***SPERREFRIST 11.november kl 1100*** Finalistene til Årets nykommer i frivilligheten viser hvordan frivillig engasjement åpner nye dører – uansett alder eller bakgrunn. Årets nykommer setter et viktig søkelys på mulighetene for å engasjere seg, dette i etterdønningene av en pandemi som påvirket flere frivillige organisasjoner. Prisen deles ut av stortingspresident Masud Gharahkhani på Frivillighetens dag, 5. desember.
Finalister til Årets Frivillighetskommune 20244.11.2024 11:00:00 CET | Pressemelding
Det er Ål, Haugesund og Frogn som er finalister til prisen Årets frivillighetskommune 2024! Prisen "Årets frivillighetskommune" deles ut av KS og Frivillighet Norge. Formålet med prisen er å løfte frem kommuner og fylkeskommuner som arbeider godt med frivillighetspolitikk.
Regjeringen bryter løfte til frivilligheten14.10.2024 16:28:57 CEST | Pressemelding
Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD) offentliggjorde i dag den varslede høringen om endringer i momskompensasjonsordningen for frivillige organisasjoner. I høringen legger regjeringen ikke opp til regelstyring. Dermed har regjeringen hverken innfridd eget løfte fra Hurdalsplattformen, eller kommer de frivillige organisasjonene i møte i deres hovedkrav for å gi organisasjonene økonomisk trygghet og forutsigbarhet.
På tide å innfri løftet om forutsigbar momskompensasjon for frivilligheten7.10.2024 10:24:30 CEST | Pressemelding
Regjeringen sier de legger opp til full momskompensasjon for frivillige organisasjoner og setter av 2,65 milliarder kroner i sitt forslag til statsbudsjett for 2025. Det er mindre enn søknadsbeløpet for 2024
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom