Arbeidstilsynet vil bidra til færre skader ved vedlikeholdsarbeid
Gjennom en rekke tilsyn skal Arbeidstilsynet kontrollerer om industrivirksomheter gjør nok for å forebygge ulykker ved vedlikehold. Mer enn hvert tredje arbeidsskadedødsfall i industrinæringen skjer når det gjennomføres vedlikeholdsarbeid og rengjøring.
Vedlikehold av maskiner og arbeidsutstyr er viktig for å fjerne farer på arbeidsplassen og skape et sikkert arbeidsmiljø. Det kan dreie seg om planlagt vedlikeholdsarbeid eller retting av feil som har oppstått.
Men vedlikehold i seg selv er også en høyrisikoaktivitet, ettersom sjansen for ulykker og arbeidsskadedødsfall øker betraktelig under avvikssituasjoner og arbeidsoperasjoner som gjøres sjeldent.
– Kan inneholde mye energi
I perioden 2010–2019 skjedde 7 av 20 arbeidsskadedødsfall i industrinæringen i forbindelse med ulike typer vedlikehold og rengjøring.
– I mange tilfeller oppstår ulykker og skader på arbeidsplassen fordi det ikke er gjort gode nok risikovurderinger og fordi maskinene ikke er stanset på en sikker måte, tømt for energi og låst og merket mens arbeidet pågår, sier Rosmari Johnsen som er fungerende avdelingsdirektør ved avdeling for tilsyn i Arbeidstilsynet.
– Maskiner og arbeidsutstyr kan inneholde mye energi selv om de er stanset. Arbeidstakere som gjør vedlikehold, kan bli drept eller alvorlig skadet dersom de utsettes for slik ukontrollert energi.
Skal kontrollere rutinene
Fra nå og utover i 2025 skal Arbeidstilsynet gjennomføre en rekke tilsyn med industrivirksomheter over hele landet. Her vil vi kontrollere hvordan virksomhetene kartlegger og vurderer risikoene ved vedlikeholdsarbeid. Og hvilke forebyggende tiltak som gjøres for å redusere farene.
Dette er noen av næringene vi vil prioritere for tilsyn med vedlikeholdsarbeid som tema:
-
næringsmiddelindustri
-
trelast- og trevareindustri
-
mineralproduktindustri
-
produksjon av deler og utstyr til motorvogn
-
produksjon av elektrisitet
-
renovasjon
I tilsynene vil vi kontrollere om vedlikehold av maskiner og arbeidsutstyr utføres på en sikker måte. Nærmere bestemt om arbeidsgiver har sørget for:
-
å kartlegge og vurdere risikoen ved bruk av arbeidsutstyr og maskiner
-
nødvendig opplæring for arbeidstakere som skal drive vedlikeholdsarbeid av arbeidsutstyr
-
nødvendig informasjon til arbeidstakere om sikkert bruk av arbeidsutstyr
-
tydelig merking av hovedbryter for utkobling av energitilførsel, der ny tilkobling først kan skje når det ikke lenger foreligger fare for arbeidstakerne (låsbar hovedbryter)
-
dokumentasjon på periodisk sakkyndig kontroll av arbeidsutstyret
Virksomheten som får tilsyn vil varsles på forhånd.
Hva er vedlikeholdsarbeid?
Vedlikehold kan involvere inspeksjon, testing, service, justering, reparasjon eller utskiftning.
De to hovedgruppene av vedlikehold, er:
-
forebyggende vedlikehold for å holde noe i god driftsmessig stand. Vanligvis er denne formen for vedlikehold planlagt og skjer periodisk i samsvar med produsentens instrukser.
-
korrigerende vedlikehold, for eksempel reparasjon eller utskifting av defekte deler. Det omfatter også «skulle bare» - handlinger, altså akutte hendelser som gjøres for å rette på noe i maskiner. Korrigerende vedlikehold er oppgaver som ikke er planlagt, og de er vanligvis forbundet med større fare og risiko enn forebyggende vedlikehold.
Les om sikkert vedlikehold på arbeidstilsynet.no
Les mer
Maskiner
Sikker stans av maskiner - «lås og merk»
Regelverk
Forskrift om utførelse av arbeid Forskrift om utførelse av arbeid kapittel 12 Kontroll og vedlikehold av arbeidsutstyr og anlegg Arbeidsplassforskriften kapittel 2 Krav til arbeidsplasser og arbeidslokaler §§ 2-1 tredje ledd og 2-5 første ledd
Nøkkelord
Kontakter
Trine AaenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97640370trine.aaen@arbeidstilsynet.noOm Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet er en statlig etat, underlagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Etatens hovedoppgave er å føre tilsyn med at virksomhetene følger arbeidsmiljølovens krav.
Følg pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arbeidstilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Flere ukrainske flyktninger er i jobb, men språk kan være en utfordring16.12.2024 09:53:35 CET | Pressemelding
88 000 ukrainske flyktninger har hittil kommet til Norge. Flere og flere er nå i jobb. Arbeidstilsynets erfaringer viser at de jobber hos seriøse arbeidsgivere, men at språk kan være en utfordring.
Tilsyn på Svalbard: Flere feil og mangler i innkvartering10.12.2024 07:43:31 CET | Pressemelding
Arbeidstilsynet avdekket en rekke feil og mangler under tilsyn på Svalbard i forrige uke uken. -Særlig fant vi mangler knyttet til sikkerhet i innkvartering, sier seksjonsleder.
Kan feriedagene mine overføres til neste år?27.11.2024 11:10:58 CET | Pressemelding
Rekker du ikke bruke opp feriedagene dine før vi går inn i 2025? Se hva loven sier om overføring av ferie.
Påminnelse til bemanningsforetak: Husk årlig melding til Arbeidstilsynet21.11.2024 10:25:15 CET | Pressemelding
Driver du et bemanningsforetak som er godkjent av Arbeidstilsynet? Husk at tiden snart kan være inne for å sende inn årlig melding.
Ekstrahjelp før jul? Dette bør du huske!21.11.2024 07:32:15 CET | Pressemelding
Mange unge sper på økonomien med en ekstrajobb i førjulstiden. Husk at arbeidsmiljøloven gir deg mange rettigheter selv om du ikke er fast ansatt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom