WWF Verdens naturfond

Landsomfattende allianse for dyphavet

Del

Så langt har 29 aktører sluttet seg til en ny allianse som har et felles mål: å stanse regjeringens hasteprosess for gruvedrift på havbunnen.

Flere aktører er svært kritiske til regjeringens hasteprosess for gruvedrift på havbunnen og ønsker at den første konsesjonsrunden stanses.
Flere aktører er svært kritiske til regjeringens hasteprosess for gruvedrift på havbunnen og ønsker at den første konsesjonsrunden stanses.

– Havet er under sterkt press, og det er avgjørende at vi forvalter marine ressurser med varsomhet. Den norske åpningsprosessen for gruvedrift på havbunnen har vært preget av hastverk, og både miljøfaglige råd, forskernes advarsler og fiskeriorganisasjonenes bekymringer har blitt tilsidesatt gang på gang. Slik kan vi ikke ha det, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur og legger til:   

– Gjennom denne alliansen ønsker vi å vise at det er mange aktører som krever at regjeringen drar i bremsen og lytter til miljøfaglige råd. Vi ber om at første konsesjonsrunde stanses frem til miljøfaglig kunnskap tilsier at gruvedrift på havbunnen kan gjennomføres uten å skade den sårbare naturen. 

Flere slutter seg til 
Blant aktørene som har så langt sluttet seg til den landsomfattende alliansen finner man både miljøorganisasjoner, fagforbund, forskere og fiskere.  

– NTL er bekymret for at regjeringen haster gjennom en konsesjonsprosess som innebærer uopprettelige inngrep i sårbar natur, uten å hente inn nødvendig kunnskap eller gjøre uavhengige utredninger. Dette mener vi ikke er i tråd med god forvaltningsskikk. Tempoet regjeringen legger opp til tar ikke hensyn til føre-var-prinsippet, og flere av regjeringens egne instanser har påpekt dette, sier Kjersti Barsok, forbundsleder i Norsk Tjenestemannslag (NTL). 

Fiskeriorganisasjonene er svært kritiske  
Regjeringen mangler kunnskap ikke bare om den sårbare naturen i dyphavet, men også om konsekvensene for andre næringer, som for eksempel fiskeri. Fiskeriorganisasjonene er bekymret for at gruvedriften på havbunnen kan ha betydelig påvirkning på gytesuksess, migrasjonsruter og tilgang på føde i fiskens viktige livsfaser. I tillegg kan utlekking av tungmetaller påvirke sjømattryggheten.  

– Forslaget om å lyse ut områder for marin gruvedrift bygger på helt urealistiske forventninger om både forekomster og verdiskaping. Det er uakseptabelt å spille hasard med miljøet, og fiskerinæringas viktigste bekymringer har ikke blitt vurdert skikkelig. Etter vår oppfatning vil dette forslaget skade både havmiljøet og Norges gode rennommé som forvalter av marine ressurser, sier Kåre Heggebø, leder i Norges Fiskarlag. 

Forhastet prosess  
Det var i april i år Norge, som et av de første landene i verden, åpnet et område på størrelse med Storbritannia (281 200 kvkm) for gruvedrift på havbunnen etter å ha brukt kun to år på utredning. Og det på tross av advarsler fra egne fagmyndigheter, nasjonale og internasjonale forskningsmiljøer og øredøvende kritikk fra EU og resten av verden.    

Åpningsområdet tilsvarer ca. 85 prosent av Fastlands-Norge, er på flere tusen meters dyp og ligger lenger nord i Arktis enn Wisting-feltet. I tillegg overlapper det med områder som er definert som særlig verdifulle og sårbare i forvaltningsplanene for norske hav.  

I juni la regjeringen hele 386 blokker ut på høring, noe som utgjør hele 38 prosent av det åpnede arealet. Høringsfristen gikk ut 26. september. Planen er å gi selskapene utvinningstillatelser allerede våren 2025. Aktiviteten på havbunnen kan starte samme år. 

Disse aktørene er med i Alliansen for dyphavet

Akvariet (i Bergen) 
Atlanterhavsparken 
Attac Norge  
Miljøstiftelsen Bellona 
Besteforeldrenes klimaaksjon 
BirdLife Norge 
Circular Norway 
Concerned Scientists Norway 
Fellesrådet for Afrika 
Fiskebåt 
ForUM for Utvikling og Miljø 
Framtiden i våre hender 
Greenpeace Norge 
Legenes klimaaksjon 
LO i Oslo 
Naturvernforbundet 
Nord Fiskarlag 
Norges Fiskarlag 
Norsk Tjenestemannslag (NTL) 
NTL Ung 
Natur og Ungdom 
Pelagisk Forening 
Polaria 
Sabima 
SALT 
Spire 
World Saving Hustle 
WWF Verdens naturfond 
Miljøstiftelsen ZERO 

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om oss

WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner med eksperter som jobber i mer enn hundre land. Vi jobber for å bremse klimaendringene, stanse tapet av arter og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen.

Følg pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond

Miljøbevegelsen har store forventninger for budsjettforhandlingene på klima og natur: – Hvis ikke må SV forlate rommet7.11.2024 11:17:29 CET | Pressemelding

Tidligere i høst la Arbeiderpartiet og Senterpartiet frem et historisk dårlig statsbudsjett på natur og klima. Nå får SV støtte fra en samlet miljøbevegelse for sitt alternative forslag til statsbudsjett. Samtidig er organisasjonene krystallklare: I tillegg til å flytte penger, må en budsjettenighet inneholde reelle politiske gjennomslag for klima og natur, gjennom begrensninger i oljeindustrien og stans i planene om gruvedrift på havbunnen.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye