Legemiddelindustrien (LMI)

Endelig en forsiktig start på et voksenvaksinasjonsprogram

Del

- Det er svært positivt at regjeringen følger opp Stortingets vedtak og etablerer et voksenvaksinasjonsprogram, sier LMI-direktør Leif Rune Skymoen.

FORNØYD: Legemiddelindustriens leder Leif Rune Skymoen i samtale med helseminister Jan Christian Vestre etter budsjettfremleggelsen i dag.
FORNØYD: Legemiddelindustriens leder Leif Rune Skymoen i samtale med helseminister Jan Christian Vestre etter budsjettfremleggelsen i dag.

LMI har gjennom flere år – og i samarbeid med en rekke andre aktører – jobbet for at vaksinering av voksne settes i system i form av et voksenvaksinasjonsprogram. LMI mener befolkningen som et minimum bør tilbys alle vaksinene FHI anbefaler til voksne: Vaksiner mot influensa, korona og pneumokokksykdom, og påfyll av kikhostevaksine fra barnevaksinasjonsprogrammet. Dessuten bør nye vaksineanbefalinger fra FHI medføre rutinemessig inkludering av aktuell vaksine i program.  

Regjeringen etablerer nå endelig et voksenvaksinasjonsprogram, som inneholder vaksiner mot influensa, korona og pneumokokksykdom til alle som er 65 år og eldre, samt risikogrupper.

De to sistnevnte vaksinene vil ha en egenandel på inntil 25 % av den samlede kostnaden, mens influensavaksinen fortsatt må betales av den enkelte.

– Nå gjenstår det å få inkludert og finansiert alle aktuelle vaksiner i programmet for å sikre en friskest mulig befolkning og redusere belastningen på helsetjenesten, sier Skymoen. 

Regjeringen vil også etablere en påminnelsesordning for vaksinasjon, og dette settes det av 12,3 millioner til. I første omgang vil påminnelsen gjelde årlige vaksinasjoner mot influensa og korona for de som er 65 år og eldre. Det foreslås en modell der det sendes påminnelser som viser videre til informasjon på HelseNorge. Der ligger det allerede informasjon om den enkeltes vaksinasjonsstatus, men dette skal oppdateres med hvilke vaksiner som er aktuelle for den enkelte, samt generell informasjon om vaksinasjon og om hva innbyggere kan gjøre for å få informasjon om vaksinasjonstilbudet i egen kommune. Det foreslås også en ordning for å reservere seg mot slike varsler. 

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre sier målet er å forebygge sykdom og dødsfall i befolkningen.

– Vi tar grep for å få på plass et voksevaksinasjonsprogram.  Målet er at oppslutningen om vaksinasjon skal øke for å forebygge sykdom, sykefravær og dødsfall, og derfor vil vi også innføre et system for påminnelser om vaksinasjon. Programmet vil også gi oss muligheten til å utvide tilbudet med ytterligere vaksinasjoner, herunder påfyllingsvaksine mot difteri, stivkrampe og kikhoste, uttaler han i en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Han sier vaksinasjonsprogrammet vil styrke Norges beredskap for å kunne vaksinere store deler av befolkningen, slik man gjorde under koronapandemien.

Anne Margrethe Hausken Nordberg i muntlig høring hos helseminister Jan Kristian Vestre og statssekretær Ellen Rønning Arnesen tidligere i år. – Vi trenger i tillegg SMS-varsling om vaksiner. De ansatte ved sykehusene er gode til å løpe, men de bør slippe å løpe rundt mellom pasienter som kunne vært friske hvis de hadde vært vaksinert, sa hun.

Seniorrådgiver i LMI og koordinator for LMIs vaksinegruppe, Anne Margrethe Hausken Nordberg, sier at etableringen av et program er en seier for alle som ønsker økt satsing på forebygging i helsetjenesten.

– Når vi leser begrunnelsen for voksenvaksinasjonsprogram fra regjeringen, føler vi at LMI og de aktørene vi har jobbet sammen med har nådd fram med vårt budskap: Redusert sykdom og død, redusert belastning på helsetjenesten, redusert sykefravær, redusert antibiotikabruk og bedre beredskap. Nå skal vi arbeide for å utvikle programmet slik at vi oppnår enda bedre forebygging. På veien dit er det viktig å sørge for effektive og forutsigbare prosesser for vurdering og innføring av nye vaksiner til voksne, sier Hausken Nordberg.

Kontakter

Eline FeiringKommunikasjonsrådgiver

23 16 15 53 / 480 43 137

eline@lmi.no

Om Legemiddelindustrien (LMI)

Legemiddelindustrien (LMI) er bransjeforeningen for legemiddelindustrien i Norge. Norske og utenlandske legemiddelselskaper som utvikler, produserer, selger eller mar­kedsfører legemidler i Norge kan være medlem av foreningen. LMI skal være den natur­lige bransjeforeningen for både store multinasjonale selskaper og små norske grundersel­skaper som opererer på legemiddel/life science området.

De 66 medlemsbedriftene i LMI har i underkant av 4500 ansatte i Norge og representerer over 80 prosent av legemiddelomsetningen. Det omsettes legemidler i Norge for 18 milliarder kroner.

Foreningen har som formål å ivareta medlemmenes bransjemessige interesser. Gjennom gode rammebetingelser sikrer vi norske pasienter tilgang til viktige medisiner som bidrar til helse og livskvalitet i Norge.

Følg pressemeldinger fra Legemiddelindustrien (LMI)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Legemiddelindustrien (LMI) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Legemiddelindustrien (LMI)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye