Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Trangt budsjett med noen lyspunkter

Del

I et tamt statsbudsjett for forskning og høyere utdanning, er det likevel lyspunkter, sier rektor Siri Fjellheim ved NMBU.  –10 flere veterinære studieplasser er et steg i riktig retning. Det er et voksende behov for flere veterinærer for å sikre mattrygghet, dyrehelse og dyrevelferd, sier hun.

Rektor Siri Fjellheim
Rektor Siri Fjellheim Tommy Normann NMBU

Fjellheim er skuffet over at regjeringen ikke har en mer offensiv og langsiktig satsing på forskning og høyere utdanning.  

– Skal vi lykkes i den internasjonale konkurransen og for en grønn omstilling av samfunnet må vi samle kreftene. Dette budsjettet kan innebære at den nødvendige koblingen mellom forskning og utdanning blir svekket. Forskning og utdanning er avgjørende hvis vi skal lykkes med å nå klimamålene som vi har forpliktet oss til, sier hun.  

NMBU-rektoren er likevel glad for at regjeringen setter av 15 millioner kroner til samfunnsoppdraget om bærekraftig fôr. Hun er også tilfreds med at budsjettforslaget kommer med tiltak som letter en utfordrende økonomisk situasjon noe på kort sikt.  

Flere veterinære studieplasser 

Regjeringen foreslår å øke med 10 studieplasser i veterinærmedisin. Disse plassene kommer i tillegg til de 10 studieplassene som kom i revidert nasjonalbudsjett i sommer. De 20 plassene som ble kuttet i 2023 er dermed tilbakeført. 

– Vi er glade for at regjeringen har forstått hvor viktige disse studieplassene er både for norsk landbruk og videreutvikling av akvakulturnæringen, sier dekan Anne Storset ved NMBU Veterinærhøgskolen. 

Samtidig mener Storset at politikerne ikke kan slå seg til ro med dette. 

– Disse studieplassene må ses på som starten på en videre opptrapping. Fellesskapet har investert milliarder i et av Europas mest avanserte bygg innen veterinærmedisin. Det er synd at vi ikke får utnyttet denne kapasiteten fullt ut. I våre naboland trappes veterinærutdanningen betydelig opp. Det er en utvikling Norge må følge, sier hun. 

Skuffet over forslag om egenbetaling 

Regjeringen foreslår også å åpne opp for at utdanningsinstitusjoner kan kreve egenbetaling for å ta opp eksamen. Dette gjelder for studenter som allerede har bestått eksamen, og ønsker å forbedre karakteren. Det er kuttet i tildelingen til NMBU tilsvarende forventede inntekter for dette. Oskar Lægland, leder av studenttinget ved NMBU, raser over forslaget. 

–  At regjeringen presser universiteter til å ta betalt fra studenter som velger å ta opp igjen beståtte eksamener, er total skivebom. Den gradvise innføringen av kostander for å studere er noe vi ser på med stor bekymring og som nok et tegn på at gratisprinsippet stadig vannes ut, sier han.  

Kontakter

Kenneth VikseKommunikasjonsdirektør

Tel:976 85 753

Om oss

NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.

Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye