Statens vegvesen

I høstmørket øker risikoen for sykkelulykker

Del

Syklister er en utsatt trafikantgruppene. Å være synlig reduserer ulykkesrisikoen betydelig. 

Se og bli sett
Med lys og refleks blir du oppdaget ca. 300 meter tidligere, og farlige situasjoner kan lettere unngås Knut Opeide, Statens vegvesen

Statistikk viser at risikoen for å bli drept eller alvorlig skadd er minst dobbelt så høy i mørket som i dagslys. Dette skyldes ofte at syklister blir oversett av andre trafikanter. Analyser av dødsulykker med syklister i Norge viser at manglende synlighet har vært en faktor i omtrent halvparten av alle kollisjoner mellom syklister og motorkjøretøy i skumring eller mørke.

Sykkellys og reflekser gjør deg synlig

Bruk av sykkellys og synlige klær kan redusere risikoen for ulykker både i mørket og i dagslys. Det er spesielt viktig i høstmørket, når sikten ofte er dårligere på grunn av værforhold som regn og tåke.

– For å redusere risikoen for ulykker, er det avgjørende at syklister gjør seg så synlige som mulig i trafikken. Bilister må også være ekstra oppmerksomme på gående og syklende i mørket og dårlig belyste områder, sier rådgiver Astrid Kristiansen i Statens vegvesen

Typiske ulykker mellom syklist og bil skyldes ofte at syklisten har blitt oversett eller at man har undervurdert syklistenes fart på grunn av manglende synlighet.

En liten investering med stor betydning

Bruk av sykkellys er en liten investering med stor betydning, som gir en tryggere trafikkopplevelse for både deg selv og andre av flere grunner:

  • Synlighet – Andre trafikanter ser deg på lang avstand.
  • Forbygger ulykker – Ved å bruke lys reduserer du risikoen for ikke å bli sett, og du kan forhindre kollisjoner og andre farlige situasjoner.
  • Lovpålagt – I Norge er det påbudt å ha både frontlys og baklys på sykkelen.
  • Bedre sikt – Lysene hjelper deg med å se veien foran deg, og du kan unngå å kjøre i hull eller på steiner som kan føre til ulykker.

– Dersom du mangler lys på sykkelen kan du møte opp på Lilletorget tirsdag 15. oktober. Da deler vi ut sykkellykter og reflekser til syklister som kommer syklende, sier spesialrådgiver David Tofthagen, Trygg Trafikk i Innlandet.

Sykkellysaksjonen 2024 er et samarbeid mellom Trygg Trafikk, Statens vegvesen, Politiet, Innlandet fylkeskommune og Lillehammer kommune.   

Nøkkelord

Kontakter

Pressevakt Transport og samfunn

* Trafikksikkerhet og ulykkesstatistikk
* Trafikktall
* Fotobokser/fartskontroll
* Skilt
* Bompenger
* Trafikkstyring og beredskap
* Teknologi
* Klima og miljø
* Plansaker
* Nasjonale turistveger (Pressekontakt: 91104480)
* Norsk vegmuseum (Pressekontakt: 61285250)

Tel:953 00 727pressetos@vegvesen.no

Bilder

Se og bli sett
Med lys og refleks blir du oppdaget ca. 300 meter tidligere, og farlige situasjoner kan lettere unngås
Knut Opeide, Statens vegvesen
Last ned bilde

Lenker

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.

Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye