Universitetet i Innlandet

Styrker desentralisering av utdanning

Del

Høgskolen i Innlandet får 12 millioner kroner fra en pott for desentralisert utdanning i regjeringens forslag til Statsbudsjett for 2025. Ellers er budsjettet uten store overraskelser.

Utendørskilt med logoen til Høgskolen i Innlandet på svart bakgrunn
Totalbevilgningen til Høgskolen i Innlandet går ned med 11,5 millioner kroner til tross for 12 millioner kroner ekstra til desentralisert utdanning. Karen-Ingrid Fryjordet / Høgskolen i Innlandet

– Som en institusjon med flere studiesteder i en hel region, er vi godt fornøyde med at regjeringen følger opp satsingen på desentralisering. Det er viktig for å sikre tilgang på utdanning i hele landet. Samlet er høgskolen tilført 31 millioner kroner til dette i 2024 og 2025, sier rektor Peer Jacob Svenkerud.

På to år har regjeringen satt av 320 millioner kroner til å styrke institusjoner som sikrer desentral utdanning, og høgskolen har fått nær 10 prosent av midlene.

Få overraskelser

Ellers er regjeringens budsjettforslag uten store overraskelser eller endringer for høgskolens del.

Høgskolen har i sine langtidsplaner tatt høyde for det effektiviseringskuttet som også i år ligger i budsjettforslaget. Regjeringen ser ut til å kompensere for lønns- og prisvekst.

I budsjettet blir ti plasser til utdanning av barnehagelærere flyttet fra den ordinære utdanningen til en såkalt arbeidsplassbasert ordning hvor ansatte i barnehager kan ta utdanning i kombinasjon med jobb. Dette gir høgskolen en halv million kroner ekstra som vil gå til å tilrettelegge for omleggingen.

Omstillingsprosjekt

Som de fleste institusjonene i sektoren har også høgskolen en utfordrende økonomisk situasjon fra 2025 og i årene etter. Til tross for satsinger, og pris- og lønnskompensasjon på 58 millioner kroner, er høgskolens samlede bevilgning 11,5 millioner kroner lavere i budsjettforslaget for 2025 enn inneværende år. Reduksjonen er forventet og tatt høyde for i langtidsplanene våre.

Utfordringen har flere årsaker, blant annet fallende studenttall, studenter som tar færre studiepoeng enn før og bortfall av midlertidig finansierte studieplasser fra covid-pandemien. Det er etablert et internt omstillingsprosjekt for å møte situasjonen.

– Statsbudsjettet fjerner ikke den utfordringen vi har visst vil komme, men gjør den noe mindre. Vi må videreføre omstillingsarbeidet og tilpasse oss reduserte rammer framover, slik vi har kommunisert tidligere, sier Svenkerud.

Etter en grundig gjennomgang og kvalitetssikring av tall, inkludert tall på registrerte studenter, vil høgskolen gi oppdatert informasjon om høgskolens økonomiske utfordring til høgskolestyret, tillitsvalgte og ansatte.

Håpte på rekrutteringsstillinger

– Vi står på terskelen til å bli universitet og hadde håpet på midler til såkalte rekrutteringsstillinger. Her har vi ikke fått uttelling i statsbudsjettforslaget, sier rektor Peer Jacob Svenkerud.

Rekrutteringsstillinger er åremål beregnet for forskere som er under utdanning.

– Vi har færre slike stillinger finansiert over Statsbudsjettet enn andre universiteter det er naturlig å sammenligne seg med. Framover er det viktig for oss å jobbe for flere rekrutteringsstillinger, som vi mener er naturlig å få når vi blir universitet, sier Svenkerud.

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Innlandet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Innlandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Innlandet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye