- Skuffende at regjeringen ikke prioriterer fattige barnefamilier i statsbudsjettet

Del

Dyrtiden er ikke over, og den fortsetter å ramme barnefamilier hardt. UNICEF Norge er skuffet over at Regjeringen ikke prioriterer fattige barnefamilier og styrker kampen mot familiefattigdom i statsbudsjettet.

Det finnes bra forslag for barnefamiliene i regjeringens forslag til nytt statsbudsjett. Det er for eksempel fint med skattelette for de som tjener under kr 200 000. UNICEF Norge håpet allikevel på et bedre budsjett for de familiene som sliter aller mest

- Dette er for dårlig! Som et av verdens rikeste land burde vi ikke tillate at så mange barn vokser opp i fattigdom, sier fungerende direktør for barns rettigheter, Sara Bondø, i UNICEF Norge. 

Selv om antallet barn som vokser opp i vedvarende lavinntekt har gått noe ned fra 2019 til 2022, lever mer enn 100.000 barn fortsatt i vedvarende lavinntekt – et urovekkende høyt tall. Statistikken tar heller ikke hensyn til alle de barnefamiliene som har slitt økonomisk som følge av den pågående dyrtiden.

- Denne situasjonen tvinger familier til å kutte i strømforbruket, droppe tannlegetimer, og spise færre måltider. Mange sliter nå så mye at de ikke har råd til grunnleggende varer, og må ty til hjelp fra matsentraler, sier Bondø.  

Frykter varig utenforskap

- Uten umiddelbar handling risikerer vi at enda flere barn faller ut i varig utenforskap, sier Sara Bondø.

Forskning viser at fattigdom i barndommen har langsiktige konsekvenser for helse, utdanning og livskvalitet. Barn som vokser opp i fattige forhold har ofte dårligere helse, lavere skoleprestasjoner og begrensede muligheter for å delta i fritidsaktiviteter.

Dyrtiden har forverret situasjonen for de mest sårbare, og regjeringen må handle for å forhindre at flere barn faller ut i varig utenforskap

Det har lenge vært behov for et fattigdomsforlik på Stortinget. Det er derfor svært positivt at regjeringen har startet arbeidet med Stortingsmeldingen om sosial mobilitet som legges frem våren 2025. UNICEF Norge har høye forventinger, og håper vi får de riktige verktøyene til å bekjempe familiefattigdom.

Krever tiltak allerede nå

Men fattigdomskrisen gjør at vi ikke kan vente før vi iverksetter offensive tiltak. Regjeringen har muligheten til å iverksette tiltak allerede nå:

  1. Økning av veiledende satser for sosialhjelp: De statlige veiledende satsene for sosialhjelp må heves betydelig for å sikre at familiene kan dekke grunnleggende behov som mat, klær og bolig.
  2. Økning av barnetrygden: En betydelig økning av barnetrygden for alle barn fra 0-18 år er nødvendig. Barnetrygden bør også festes til grunnbeløpet i folketrygden (G) for å sikre automatisk justering i takt med både prisstigning og lønnsutvikling.
  3. Styrke bostøtteordningen: Bostøtteordningen må styrkes og økes i takt med inflasjonen.
     
    - Et av verdens rikeste land kan ikke tillate seg å se på at en fattigdomskrise får bite seg fast. Barndommen forgår nå, og prisen for å vente med å løfte barn ut av fattigdomsmyra er for høy. Alle barn har rett til en god oppvekst, og i Norge har vi råd til å sikre at alle barn blir inkludert og får delta. Det handler om politisk vilje og prioriteringer. Vi har ikke råd til å la være, sier Sara Bondø.
null
Fungerende direktør for Barns rettigheter, Sara Bondø, UNICEF Norge Simen Wingstad/NRK

Kontakter

Følg pressemeldinger fra UNICEF Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UNICEF Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UNICEF Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye