FN-sambandet

Denne uka i FN: Et år etter angrepet mot Israel og krigen i Gaza – Hva er framtidsutsiktene?

Del

Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

I dag, 7. oktober, er det akkurat ett år siden Hamas-krigere angrep Israel og krigen i Gaza brøt ut. Har vi kommet nærmere fred? FN-sambandet forklarer. Foto: OCHA
I dag, 7. oktober, er det akkurat ett år siden Hamas-krigere angrep Israel og krigen i Gaza brøt ut. Har vi kommet nærmere fred? FN-sambandet forklarer. Foto: OCHA

Et år etter angrepet mot Israel og krigen i Gaza – Hva er framtidsutsiktene?

Den 7. oktober 2023 angrep væpnede Hamas-krigere Israel, noe som markerte starten på en av de mest brutale konfliktene i regionen på flere år. Hva har krigen ført til, hva sier FN, og er det noe håp om en fredsavtale i den nære fremtiden? Les saken på FN.no.

Fred og sikkerhet

null
FN trenger 426 millioner dollar for å bistå én million mennesker som har blitt fordrevet på grunn av bombing i Libanon. Appellen kommer mens Israel gjennomfører en «begrenset, lokalisert og målrettet» bakkeoperasjon i landet. Nå har Norge økt humanitær støtte til Libanon med 80 millioner kroner. Foto: UNOCHA/Farid Assaf

Uka fremover i Sikkerhetsrådet

I oktober har Sveits presidentskapet. Månedens arbeidsprogram finner du her. Du kan lese mer om hvordan landet vil rette søkelyset mot kvinners rettigheter, samtidig som krigene i Midtøsten trolig vil styre agendaen i Rådet her.

Tirsdag: Sikkerhetsrådet vil holde sin halvårlige diskusjon om De store sjøer i Afrika-regionen (Great Lakes).

Onsdag: Rådet vil diskutere FNs politiske, fredsbyggende oppdrag i Libya (UNSMIL), og arbeidet til sanksjonskomiteen mot landet. Rådet vil også holde en orientering om den humanitære situasjonen i Gaza.

Torsdag: Sikkerhetsrådet vil holde et privat møte om det foreslåtte etterfølgeroppdraget til AUs overgangsoppdrag for Somalia og et møte med troppebidragsytende land til FN-oppdraget for folkeavstemningen i Vest-Sahara (MINURSO).

Ellers denne uken er det forventet at Sikkerhetsrådet vil fortsette forhandlingene om et utkast til en resolusjon om Myanmar. Rådet vil også følge situasjonen i Sudan nøye, særlig i lys av de pågående kampene i El Fasher. I denne forbindelse forhandler Rådet for tiden om et utkast til en pressemelding som blant annet oppfordrer til umiddelbar stans i fiendtlighetene gjennom dialog i Sudans mest utsatte områder. Forhandlingene kan også fortsette om et russisk forslag til presidentuttalelse om eksplosjonene den 26. september 2022, som forårsaket fysisk skade på Nord Stream-rørledningene i Østersjøen. Det kan også bli diskusjon om et utkast til en presidentuttalelse om FNs regionale kontor for Sentral-Afrika (UNOCA).

Uttalelse fra utenriksminister Espen Barth Eide på ettårsdagen for terrorangrepet mot Israel

— På årsdagen for Hamas’ brutale terrorangrep 7. oktober sender jeg min dypeste medfølelse til alle som mistet noen eller ble skadet den dagen, sier utenriksministeren. Opp mot 1 200 personer ble drept på det mest brutale vis. Det forferdelige angrepet har skapt enorme sår og et dypt traume for hele den israelske befolkningen, og brakte tilbake noen av de verste minnene i Israels og jødenes historie. Også mange norske jøder er sterkt berørt, sier Espen Barth Eide. Les saken på regjeringens sider.

Libanon: FN lanserer nødhjelpsappell på 426 millioner dollar

FN trenger 426 millioner dollar for å bistå én million mennesker som har blitt fordrevet på grunn av israelsk bombing i Libanon. Appellen kommer mens Israel gjennomfører en «begrenset, lokalisert og målrettet» bakkeoperasjon i landet. Les saken på FN.no.

Libanon: Norge øker humanitær støtte med 80 millioner kroner

— Mer enn én million mennesker er berørt av krigshandlingene i Libanon, sa statsminister Jonas Gahr Støre. Nok en gang blir Libanon arenaen for andres konflikter. De står i en svært sårbar situasjon og de humanitære behovene er store og økende. Regjeringen har derfor besluttet på kort varsel å øke den norske støtten med 80 millioner kroner, annonserte han. Les saken på regjeringens sider.

Libanon: UNHCR-sjefen sender ut nødhjelpsappell for å stanse den humanitære katastrofen

FNs høykommissær for flyktninger ba søndag om økt internasjonal støtte for å stanse den «humanitære katastrofen» som nå oppsluker Libanon etter en massiv opptrapping av israelske luftangrep og en «begrenset» bakkeinvasjon rettet mot militante Hizbollah-styrker. Les saken på UN News.

Libanon: FN-eksperter slår ned på Israels økende mangel på respekt for folkeretten. Les saken på OHCHRs sider.

Libanon: Medisinsk hjelp ankommer Beirut midt under opptrappede israelske angrep. Les saken på UN News.

Libanon: FNs fredsbevarende styrker fortsetter å holde kursen tross eskalerende fiendtligheter. Les saken på UN News.

Midtøsten: FNs rettighetssjef slutter seg til oppfordringene om nedtrapping. Les saken på UN News.

Midtøsten: Utenriksministeren vil redegjøre for Stortinget

Situasjonen i Midtøsten er svært alvorlig, og jeg ønsker å komme til Stortinget for å redegjøre for hvordan vi ser situasjonen og hva regjeringen gjør, sa utenriksminister Espen Barth Eide. Les saken på regjeringens sider.

Sudan-krigen: «Skrekken» vokser i takt med rapporter om summariske henrettelser. Les saken på UN News.

Haiti: Gjengangrep i Pont Sondé etterlater 70 døde

Et angrep fra en beryktet gjeng i byen Pont Sondé i Haiti etterlot minst 70 døde torsdag, etter at bevæpnede menn med automatgeværer åpnet ild, opplyser en talsperson for FNs menneskerettighetskontor, OHCHR. Les saken på UN News.

Russland: Nye sanksjoner innført i norsk rett

Norge har innført en ny sanksjonspakke mot Russland i norsk rett. Sanksjonene tredde i kraft i 2. oktober 2024. Les saken på regjeringen sider.

Ny FN-rapport belyser sammenhengen mellom menneskehandel med barn og alvorlige krenkelser under konflikt

Væpnede konflikter øker risikoen for at barn utsettes for alvorlige krenkelser, samtidig som risikoen for å bli utsatt for menneskehandel øker, også i overgangsperioder, viser en ny FN-studie. Les saken på UN News.

FN-sambandet mener

null
Den 2. oktober erklærte Israels utenriksminister Israel Katz på X (tidligere Twitter) FNs generalsekretær António Guterres for persona non grata og en «anti-israelsk generalsekretær som gir støtte til terrorister». — Så vidt jeg vet er dette første gang at FNs generalsekretær har blitt nektet adgang til et medlemsland. Men det viser jo at Netanyahu er villig til å ta alle midler i bruk, sa FN-sambandets generalsekretær, Catharina Bu på NRK nyheter. Skjermdump: FN-sambandet

FN-sjefen nektet adgang til Israel

Forrige uke ble FNs generalsekretær erklært persona non grata og nektet adgang til landet av Israel. — Det er svært beklagelig og trist, sa Catharina Bu, FN-sambandets generalsekretær. Så vidt jeg vet er dette første gang at FNs generalsekretær har blitt nektet adgang til et medlemsland. Men det viser jo at Netanyahu er villig til å ta alle midler i bruk for å si: «enten er du med oss, eller så er du mot oss», legger hun til. Les mer om saken på PassBlues sider og se sendingen på NRK nyheter (fra 02:40).

Menneskerettigheter

null
— Etter å ha gjennomgått vedvarende påstander og snakket med rundt 150 personer fra 30 land, inkludert studenter og fakultetsmedlemmer, kan jeg konkludere med at situasjonen rundt protester og internasjonal solidaritet med det palestinske folket og ofrene i universitetsmiljøer, kombinert med utilstrekkelige institusjonelle reaksjoner, avslører et utbredt fiendtlig miljø for utøvelse av retten til fredelig forsamlings- og organisasjonsfrihet, sier FNs spesialrapportør for forsamlings- og organisasjonsfrihet, Gina Romero. Foto: Unsplash/Ian Hutchinson

Universiteter må respektere fredelig aktivisme og gjennomgå undertrykkende politikk rettet mot den pro-palestinske solidaritetsbevegelsen: FN-ekspert

Universiteter må umiddelbart iverksette tiltak for å sikre retten til fredelig protest på campus som et viktig ledd i den internasjonale solidariteten med det palestinske folket, sier FNs spesialrapportør for forsamlings- og organisasjonsfrihet, Gina Romero. Les saken på OHCHRs sider.

Straffefriheten for lovbrudd mot afrikanere og personer av afrikansk avstamning fortsetter, ifølge FN-eksperter

Afrikanere og personer av afrikansk avstamning som har blitt utsatt for menneskerettighetsbrudd fra politiets side, får sjelden rettferdighet siden myndighetene ikke blir stilt til ansvar, sier eksperter oppnevnt av FNs menneskerettighetsråd i en rapport. Les saken på UN News.

FIFA må respektere folkeretten når det gjelder israelske fotballklubber

I årenes løp har minst åtte fotballklubber utviklet seg eller blitt identifisert som spillende i israelske kolonibosetninger på den okkuperte Vestbredden. De israelske klubbene, hvorav mange har utøvd rasisme mot det palestinske folk og spillere opp gjennom årene, er integrert i det israelske fotballforbundet (IFA). En niende klubb, med base i Israel, spiller noen hjemmekamper i en bosetning. Les saken på OHCHRs sider.

Tunisia: FN-ekspert «rystet over arrestasjoner og svertekampanjer» mot menneskerettighetsforkjempere. Les saken på OHCHRs sider.

Colombia: Eksperter er alvorlig bekymret over mangelen på sannhet, rettferdighet og ansvarliggjøring for drap og andre menneskerettighetsbrudd under den nasjonale streiken i 2021. Les saken på OHCHRs sider.

Arbeidsliv

null
I 2023 så man den største økningen i antall jobber innen fornybar energi noensinne, fra 13,7 millioner i 2022 til 16,2 millioner, ifølge en ny rapport fra Det internasjonale byrået for fornybar energi (IRENA) og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO). Men, dataene i rapporten viser imidlertid et ujevnt globalt bilde. Nesten to tredjedeler av den nye globale sol- og vindkraftkapasiteten som ble installert i fjor, var i Kina. Foto: iStock Photo/Business affairs,cityscape,portrait

Jobber innen fornybar energi har den høyeste årlige vekstraten, når 16,2 millioner

En ny ILO-rapport understreker viktigheten av en helhetlig politikk og investeringer i å bygge opp en kompetent og mangfoldig arbeidsstyrke. Les saken på ILOs sider.

FN-ekspert etterlyser reform for å få slutt på utnyttelse av arbeidskraft i fengsler

— Internasjonal menneskerettighetslovgivning anerkjenner fengslede personers rett til anstendig arbeid, sa FNs spesialrapportør for moderne former for slaveri, Tomoya Obokata, da han nylig presenterte sin siste rapport for Menneskerettighetsrådet. Les saken på OHCHRs sider.

Tvungen lønnsnemd i arbeidskonflikten mellom Fagforbundet og NHO Geneo

Statens helsetilsyn har meldt at det fra midnatt vil oppstå fare for liv og helse i arbeidskonflikten mellom Fagforbundet og NHO Geneo om brukerstyrte personlige assistenter (BPA).  Regjeringen har derfor ikke noe annet valg enn å foreslå tvungen lønnsnemnd. Les saken på regjeringens sider.

Norge inngår historisk samarbeidsavtale med USA

En ny samarbeidsavtale om handel med kritiske mineraler setter søkelys på arbeidsforhold i verdikjeder. Les saken på regjeringens sider.

Matsikkerhet

null
WFP vil bistå 1,5 millioner tørkerammede mennesker i Malawi i to måneder, takket være kritiske ressurser fra partnere som Norge, EU, Frankrike, Tyskland, Island, Irland, Japan, Korea, Sverige, Sveits, Nederland, Nederland, FNs krisefond, Storbritannia og USA. Foto: Flickr/sicrump

Malawi: WFP starter utdeling av matnødhjelp

Verdens matvareprogram (WFP) har begynt å med akutt matvareassistanse for å hjelpe malawiere som er rammet av El Niño-tørken. Denne innsatsen, som utfyller Malawis regjerings nasjonale responsplan, er støttet av donorstøtte fra Norge og andre land på nesten 39 millioner dollar. Les saken på WFPs sider.

Peru: WFP, UNCDF og Nilus vil gjøre sunt kosthold rimeligere

Verdens matvareprogram (WFP), FNs fond for kapitalutvikling (UNCDF) og matvareteknologiselskapet Nilus trapper opp samarbeid i Peru for å nå mer enn 150 000 mennesker med sunn mat og dagligvarer gjennom 2 500 felleskjøkken, offentlig støttede kantiner og restauranter som betjener lavinntektssamfunn i Lima innen 2028. De siste årene har Peru vært landet som har lidd mest av matmangel i Sør- Amerika, med skyhøye matpriser. Les saken på WFPs sider.

Helse

null
Eldre kvinner står særlig overfor ekstra utfordringer og fordommer på grunn av stigma og aldersdiskriminering. Foto: ILO/J. Aliling

WHO etterlyser en gjennomgang av omsorgssystemer for eldre nå som vi lever lengre

Verdens helseorganisasjon (WHO) oppfordrer land til å endre sine omsorgs- og støttesystemer for eldre, og advarte om at dagens systemer ikke er rustet til å møte den økende etterspørselen. Les saken på UN News.

M-kopper: WHO godkjenner den første diagnostiske testen til bruk i nødsituasjoner

Verdens helseorganisasjon (WHO) kunngjorde fredag at de har godkjent den første diagnostiske testen for m-kopper til bruk i nødsituasjoner, noe som vil øke kapasiteten til å sikre diagnoser i land som står overfor utbrudd av sykdommen. Les saken på UN News.

Klima og miljø

null
En ny WMO-rapport viser at 2023 var det tørreste året for globale elver på 33 år, samtidig som man har sett det største massetap av isbreer på 50 år. Klimaendringene gjør at vannsyklusen blir mer uberegnelig og tidlige varsler for alle må takle vannrelaterte farer. Da trengs bedre overvåking og deling av data. Foto: Unsplash/Vince gx

Økende mangel på og press på globale vannressurser, advarer WMO

Ifølge en ny rapport koordinert av Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) var 2023 det tørreste året for verdens elver på over tre tiår, noe som signaliserer kritiske endringer i vanntilgangen i en tid med økende etterspørsel. Isbreene har hatt det største massetapet som noen gang er registrert de siste fem tiårene, og 2023 er det andre året på rad der alle regioner i verden med isbreer rapporterte om bretap. Les saken på WMOs sider.

Nepal: Hundrevis omkommet etter en flom uten sidestykke traff hovedstaden Katmandu

Mer enn 215 mennesker, deriblant 35 barn, har omkommet og flere titalls er savnet etter at kraftig regnvær utløste flom og jordskred i Nepal, opplyser FN. Les saken på UN News.

WMO trapper opp bevisstgjøring rundt klimaendringenes skadelige innvirkning på vintersport

Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) og Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) har kunngjort at de samarbeider for å øke bevisstheten om klimaendringenes skadelige effekter på vintersport og turisme. Les saken på UN News.

Regjeringen ønsker innspill til Norges klimamål for 2035

Norge skal melde inn nytt klimamål til FN for 2035. Nå ber regjeringen om innspill til hva målet bør være, og hvordan det skal utformes. Les saken på regjeringens sider.

Utvikling

null
Før Mauritius fikk sin uavhengighet i 1968, ble det fastslått av Den internasjonale domstolen at Storbritannia ulovlig hadde delt landet for å danne en ny koloni på øygruppen Chagos, kalt British Indian Ocean Territory (BIOT). Nå er Chagosøyene endelig tilbake sammen med Mauritius. Foto: iStock Photo/roc8jas

Chagosøyene: Storbritannias siste afrikanske koloni omsider «gitt tilbake» til Mauritius

Storbritannia kunngjorde torsdag at enighet er oppnådd om å «overdra» Chagosøyene til Mauritius, og dermed er flere tiår med strid om Storbritannias siste afrikanske koloni endelig over. Avtalen kommer etter 13 forhandlingsrunder som startet i 2022, etter at Mauritius' krav om suverenitet ble anerkjent av Den internasjonale domstolen (ICJ) og FNs generalforsamling i 2019 og 2021. Les saken på UN News.

Et sterkt sivilsamfunn for en mer hardfør verden: Norge øker støtten til sivilsamfunn i det globale sør

Organisasjoner for bønder, sykepleiere og jordmødre, og fagforbund, er blant de som får støtte når Norge styrker lokale organisasjoner i det globale sør med 650 millioner kroner i 2024. — Sterke organisasjoner er bærebjelker i gode lokalsamfunn, sier utviklingsministeren. Les saken på regjeringens sider.

Gjeld eller hjelp? Nå gjelder det

Lands skyhøye statsgjeld er en av de største hindringene for fattigdomsbekjempelse og for å nå klimamålene. I 2025 avholdes FN-konferansen «Finansiering for utvikling» med Norge som tilrettelegger. Den muligheten bør vi bruke godt, skriver 13 organisasjoner inkludert FN-sambandet, i et debattinnlegg. Les saken på Panorama nyheter.

Merk deg! Kommende arrangementer

null
FN-sambandet og Deichman Tøyen ønsker, i samarbeid med Forum for utvikling og miljø, velkommen til Internasjonal frokost om Fremtidens toppmøte (Summit of the Future) på torsdag 10. oktober. Vi gleder oss til sofasamtale med Andreas Motzfeldt Kravik, statssekretær i Utenriksdepartementet, Arvinn Gadgil, direktør for UNDP Policy Center for Governance, Kathrine Sund-Henriksen, generalsekretær i Forum for utvikling og miljø (ForUM), og Jacob Øvensen Aanderaa, styreleder i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU). Catharina Bu, generalsekretær i FN-sambandet, vil være moderator. Plakat: FN-sambandet

9. september–11. oktober: Den 57. sesjonen av Menneskerettighetsrådet. Les mer om arrangementet.

7. oktober: Lansering av regjeringens statsbudsjett for 2025. Les mer om arrangementet.

7.–9. oktober: Afrikas regionale forum for nasjonalt fastsatte klimabidrag 3.0, arrangert av UNEP. Les mer om arrangementet.

8.–9. oktober: FNs internasjonale konferanse om ofre for terrorisme 2024. Les mer om arrangementet.

8–10. oktober: Det 7. høynivåforumet om FNs globale forvaltning av geografisk informasjon. Les mer om arrangementet.

10. oktober: Internasjonal frokost, arrangert av FN-sambandet og Deichman Tøyen i samarbeid med Forum for utvikling og miljø, som skal handle om Fremtidens toppmøte holdt i slutten av september under FNs generalforsamlings 79. sesjon. Andreas Motzfeldt Kravik, statssekretær i Utenriksdepartementet, Arvinn Gadgil, direktør for UNDP Policy Center for Governance, Kathrine Sund-Henriksen, generalsekretær i Forum for utvikling og miljø (ForUM), og Jacob Øvensen Aanderaa, styreleder i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) deltar. Les mer om arrangementet og meld deg på.

10. oktober: Sjefen for Verdens matvareprogram, Cindy McCain, besøker Norge. Les mer om arrangementet.

Fra FN-kalenderen:

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye