NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

Statsbudsjettet: - Tar ikke fremtidens utdanningsbehov på alvor

Del

- Jeg er skuffet over regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2025, sier Sofie Strøm Olsen, leder av NITO Studentene.

Studentleder i NITO, Sofie Strøm Olsen.
Studentleder i NITO, Sofie Strøm Olsen. Bjarne Krogstad/NITO

Studentleder i NITO, Sofie Strøm Olsen, mener det er betydelige mangler i statsbudsjettet, særlig når det gjelder studiestøtte og innføring av eksamensavgift. 

- Tar ikke studentene på alvor 

- Statsbudsjettet gir ikke studentene den økonomiske tryggheten vi trenger i en tid med høye levekostnader. Så langt i regjeringsperioden har SV gjort en fantastisk jobb med å forhandle frem økninger i studiestøtten. Jeg håper derfor at de går inn i forhandlingene og bidrar til en økning i studiestøtten for å sikre lik rett til utdanning for alle, sier Olsen.

Videre forteller hun at det er viktig å binde studielånet til folketrygdens grunnbeløp (G), og at studiestøtten bør utgjøre 1,5 G. 

- Dette vil gi studentene en automatisk justering av studiestøtten for tider med høy prisvekst. En studiestøtte på 1,5 G, ville gitt en årlig studiestøtte på 186.042 kroner. I dag foreslår regjeringen et basislån på 156.090 kroner. Dersom studiestøtten hadde blitt bundet til folketrygdens grunnbeløp, så ville studentene fått 29.952 kroner mer i studieåret 2024/2025. 

- Tiltaket hadde gjort at vi ikke lenger hadde vært avhengige av årlige budsjettforhandlinger på Stortinget, legger hun til. 

- Ingen økonomisk trygghet for studentene 

Hun peker også på at fra 2025 endres finansieringssystemet for universiteter og høgskoler til å belønne institusjonene for å få studenter til å fullføre studieprogrammene på normert tid. I tillegg foreslår regjeringen en eksamensavgift, dersom man ønsker å forbedre karakterer. 

- Studentene må nå prestere godt på første forsøk. Da blir det enda viktigere å legge til rette for at studentene har de nødvendige ressursene for å kunne prioritere studier fremfor deltidsjobb, avslutter hun. 

Kontakter

Bilder

Studentleder i NITO, Sofie Strøm Olsen.
Studentleder i NITO, Sofie Strøm Olsen.
Bjarne Krogstad/NITO
Last ned bilde

Om NITO

NITO er Norges største fagforening for ingeniører og teknologer med bachelor, master og høyere grad med over 110.000 medlemmer.

Følg pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye