- Økonomien historisk trang for mange studenter
-- En knapp prisjustering av studielånet på 2,9 prosent i neste års statsbudsjett monner ikke, sier lederen i Akademikerne. Studentene har tapt 20 prosent i kjøpekraft på 20 år.

Dagens studiestøtte er på rett i overkant av 151 000 kr. I forslaget til statsbudsjett, som kom mandag, foreslår regjeringen å øke den til 156 090 kr.
-- Det er skuffende. Studentene er en av gruppene i samfunnet som har minst å rutte med. I en tid med stigende priser er økonomien historisk trang for mange studenter, sier Lise Lyngsnes Randeberg, leder i Akademikerne.
Samtidig foreslår regjeringen at de som bosetter seg og jobber i distriktskommuner skal få slettet 25 000 kroner av studielånet sitt hvert år. Et tiltak fra regjeringen som er beregnet å koste 1,3 milliarder kroner når det er fullt rullet ut.
– Dette er helt feil prioritering. Det er først og fremst under studiene at det er behov for mer penger. Disse pengene burde vært brukt til å øke studiestøtten, sier Randeberg.
Dårlig studiestøtte gjør forskjellene større
Akademikerne advarer om at en for dårlig studiestøtte vil bidra til større økonomiske forskjeller.
-- Mange studenter i dag må jobbe så mye at det kan gå utover studiene, sier Randeberg.
Norske studenter bruker mer tid på jobb og mindre tid på studier sammenliknet med svenske og danske studenter, viser tall fra undersøkelsen Eurostudent.
-- En utilstrekkelig studiestøtte gjør det vanskeligere for de som kommer fra dårligere økonomiske kår å fullføre en utdanning, og utdanning blir i større grad et gode for de har mest fra før.
Synkende kjøpekraft
En rapport fra Samfunnsøkonomisk Analyse viser at studentenes kjøpekraft har sunket med 20 prosent de siste 20 årene. I en tid med økonomisk usikkerhet er det viktig å gi studentene økonomisk trygghet.
-- Studentene er fattigere enn før selv om studiestøtten har blitt justert omtrent med de forventede konsumprisene siden 2002. Det viser at prisjustering ikke er nok, heller ikke i år.
Må knyttes til grunnbeløpet i folketrygden
Akademikerne mener at studiestøtten må knyttes til grunnbeløpet i folketrygden. Grunnbeløpet er for tiden 124 000 kroner. En studiestøtte på 1,5 G, slik Akademikerne ønsker, ville gitt en årlig studiestøtte på 186 000 kroner – 35 000 kroner mer enn i studieåret 2024/25.
-- Det vil sikre at studiestøtten justeres årlig i tråd i grunnbeløpet, og dermed opprettholder sin verdi over tid og gir studentene etterlengtet forutsigbar. Det vil gi dem trygghet i hverdagen.
Kontakter
Christine Rian JohannessenKommunikasjonssjefAkademikerne
Tel:97 74 75 07christine.rian.johannessen@akademikerne.noFølg pressemeldinger fra Akademikerne
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Akademikerne på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Akademikerne
Akademikerne har kommet til enighet med Oslo kommune30.4.2025 23:00:14 CEST | Pressemelding
– Det har vært krevende forhandlinger i et trangt budsjettår for Oslo kommune. Vi er tilfreds med at resultatet gir våre medlemmer reallønnsvekst, sier Julius Okkenhaug leder for Akademikerne Oslo.
Enighet mellom Akademikerne og staten30.4.2025 22:15:00 CEST | Pressemelding
– Vi er fornøyde med at den økonomiske rammen gir rom for reallønnsvekst. Nå er det de lokale partene som i fellesskap skal forhandle om fordelingen av lønnsmidlene, sier Kari Tønnessen Nordli, leder for Akademikerne stat.
Akademikerne til enighet med KS i lønnsforhandlingene30.4.2025 21:00:00 CEST | Pressemelding
– Vi er tilfredse med et resultat som gjør at våre medlemmer får reallønnsvekst, sier Tonje Leborg, leder for Akademikerne kommune.
Oslo-oppgjøret: Krever solid reallønnsvekst25.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
– Konkurransen om høyt utdannede er stor og lønnsgapet til privat sektor gjør at Oslo kommune må bruke lønnsoppgjøret for å beholde kloke hoder, sier forhandlingsleder for Akademikerne i Oslo Julius Okkenhaug.
Forventer solid reallønnsvekst24.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
– Kampen om høyt utdannede er stor, og våre medlemmer kan tjene 200 000 - 300 000 kroner mer i privat sektor enn i det offentlige. Kommunene må bruke lønnsoppgjøret til å bli mer konkurransedyktige for å beholde og rekruttere kompetente folk, sier leder for Akademikerne kommune Tonje Leborg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom