Norske forskere bak nytt funn om bakterier og klimagasser
Under bakken lever det bakterier som oppfører seg stikk motsatt av det forskerne hadde trodd. NMBU-forskerne Louise Sennett og Åsa Frostegård har oppdaget noe helt nytt om bakterier og klimagasser.

De prøver å forstå bedre hva som skjer under jorden. Det betyr også å forstå hvordan bakteriene i bakken kan slippe ut mindre klimagasser, forteller Sennett. Hun er postdoktor og har nettopp fått publisert en artikkel i det anerkjente tidsskriftet Nature Communications.
Puster lettet ut
Sammen med kollegene på NMBU har hun gjort helt nye funn om hvordan disse bakteriene puster og hva de slipper ut.
– Arbeidet gir et viktig bidrag til å forstå hva som påvirker lystgassutslipp fra jord, sier Åsa Frostegård, professoren som leder prosjektet som denne forskningen er en del av.
Nest etter CO₂ og metan er lystgass den mest skadelige klimagassen. I tillegg ødelegger den ozonlaget. Det er fremfor alt bakterier som lager lystgass, forteller Frostegård.
Da er det snakk om bakterier som har evnen til å denitrifisere. Det er en form for respirasjon – en prosess som ligner på det som skjer når mennesker puster. Når bakteriene denitrifiserer, lager de vanlig, ufarlig nitrogengass, men de slipper også ut lystgass som et mellomprodukt.
Med eller uten oksygen
Vanligvis puster disse bakteriene inn oksygen, akkurat som vi mennesker gjør. Men det er ikke alltid oksygen å finne i bakken, og tilgangen varierer. Når det blir lite oksygen, så kan de i stedet puste inn nitrat, som er de samme stoffene som gir planter næring.
Da omdanner bakteriene nitrat til nitrogen. Det skjer trinn for trinn i fire trinn. Nitrogen gjør ingen skade: Vanlig luft består av 78 prosent nitrogen. Men i det nest siste trinnet i prosessen, trinnet før det blir til nitrogen, lager bakteriene lystgass.
– Her varierer det mye mellom ulike bakterier hvor mye lystgass de slipper ut, sier Frostegård, som forklarer at også en rekke ting i omgivelsene til bakteriene spiller inn.
Forskerne vet allerede mye om hvordan bakteriene legger om til å denitrifisere – det vil si at de går over fra å puste oksygen til å puste nitrat. Men i jord varierer tilgangen på oksygen hele tiden.
Stikk motsatt
Derfor har Sennett, Frostegård og kollegene deres utsatt jordprøver for korte og lange perioder med oksygenmangel og tilsvarende perioder med full lufttilførsel og mye oksygen. Resultatet var det stikk motsatte av det de hadde trodd.
– Vi ventet oss en mer effektiv denitrifisering i prøvene som hadde tilpasset seg å møte oksygenmangel. Men resultatet viste at bakteriesamfunnene i jord som ikke hadde møtt oksygenmangel tidligere, var mye bedre på å denitrifisere når de ble utsatt for oksygenmangel. De slipper ut mye mindre lystgass, forteller Frostegård.
De bakteriene som slipper ut minst lystgass, er ikke de samme som går gjennom alle de fire trinnene fra nitrat til nitrogen. Nei, minst lystgass kommer fra bakteriene som ikke klarer å gjennomføre alle de fire trinnene og som er avhengige av å samarbeide med andre bakterier for å få det til.
Skjønner hva som skjer
– Studien gir helt ny innsikt i hvordan tilgangen til oksygen påvirker denitrifisering i jord. Vi ser at kunnskap om oksygenhistorien til jord er viktig for å forutsi lystgassutslippene. Lystgassutslipp er et av de største klimaproblemene i jordbruket, sier Frostegård.
Forskergruppen arbeider med flere prosjekter for å utvikle bioteknologiske metoder som kan få ned lystgassutslippene fra landbruket ved å spre bakterier som spiser lystgass, i åkrene.
– For å finne de riktige bakteriene som klarer å takle de lite gjestevennlige forholdene de møter i jorden, trenger vi grunnleggende kunnskaper om hvordan denitrifiserende bakterier håndterer oksygenstress. Det har arbeidet vårt bidratt med, sier Louise Sennett.
Faktaboks om forskningen:
Starvox
- Forskningsprosjekt som ser på hvordan sult og oksidativt stress virker på denitrifiserende bakterier.
- Bakterier i jord er hovedkilden til lystgassutslipp.
- Det langsiktige målet med STARVOX er å utvikle nye bioteknologiske metoder for å redusere utslippene av denne potente klimagassen.
- Louise Sennett m.fl.: Determining how oxygen legacy affects trajectories of soil denitrifier community dynamics and N₂O emissions. Nature Communications, 2024, doi: 10.1038/s41467-024-51688-w
Nøkkelord
Kontakter
Åsa Helena FrostegårdProfessorNMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Tel:+4767232473asa.frostegard@nmbu.noTonje Lindrup RobertsenKommunikasjonsrådgiverFakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap, NMBU
Tel:+47 67 23 29 48Tel:+47 95 27 30 77tonje.robertsen@nmbu.noBilder



Lenker
Om oss
NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.
Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Tre nye år til forskningssenter som utvikler løsninger for gjenbruk av masser31.3.2025 18:23:50 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet har bevilget midler til tre nye år for SFI earthresQue. Støtten gir senteret mulighet til å utvikle nye løsninger for sirkulær håndtering og gjenbruk av jord, byggematerialer og andre overskuddsmasser.
Har norske melkekyr det godt?21.3.2025 10:43:26 CET | Pressemelding
For å vurdere om det er god dyrevelferd i norske melkekubesetninger er ikke data fra TINE sin Dyrevelferdsindikator nok, viser en ny forskning fra NMBU. – Vi kommer ikke unna at vi må besøke dyrene, sier doktorgradskandidat Conor Barry.
– Grunnforskning er avgjørende for å løse rotproblemene i oppdrettsnæringa27.2.2025 10:06:07 CET | Pressemelding
Et nytt, langsiktig grunnforskningsprosjekt skal løse problemet med hudsår hos oppdrettslaks ved å komme til bunns i hvorfor sårene ikke leges.
Over halvparten av norske grunnskuleelevar har for lite uteområde på skulen19.2.2025 08:00:26 CET | Pressemelding
Ein ny rapport viser at 39 prosent av norske grunnskular har for liten skulegard. I byar er det berre 13 prosent som oppfyller minimumsnorma.
Funksjonelt fôrprotein gjør unglaksen mer robust13.2.2025 14:02:09 CET | Pressemelding
Smoltifisering og utsetting i sjø er en krevende periode for en unglaks. Men med en moderat mengde av sopp-proteinproduktet Pekilo i fôret boostes immunsystemet og gjør smålaksen mer robust, viser doktorgradsarbeidet til Dominic Duncan Mensah.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom