Virke

Regjeringen prioriterer ikke verdiskaping

Del

Regjeringen setter ny rekord i oljepengebruk, men prioriterer ikke å styrke lønnsomheten i norske bedrifter. Uten bedre rammevilkår er det vanskelig for virksomhetene å drive lønnsomt, og å investere i flere ansatte, mener Hovedorganisasjonen Virke.

- Etter tre år med stadig forverring av rammevilkårene for norske virksomheter, burde regjeringen gjennomføre et krafttak for økt lønnsomhet. Det gjør den dessverre ikke, sier Bernt G. Apeland, administrerende direktør i Hovedorganisasjonen Virke. 

Tall fra Norges Bank viser at lønnsomheten i varehandelen, og særlig innen byggevare, har vært nedadgående de tre siste årene. Dette bekreftes i Virkes siste medlemsundersøkelse, som viser at tre av ti virksomheter i handels- og tjenestenæringene sliter med å drive med overskudd.  

- Lønnsomhet er grunnlaget for å skape verdier og velferd. Selv om budsjettforslaget inneholder flere positive enkeltsaker, opplever vi at regjeringen er mer opptatt av å fordele oljepenger enn å legge til rette for verdiskaping i norske virksomheter. Bedriftene må kunne benytte mer av overskuddet til å investere i flere ansatte, og mindre til skatter, avgifter og byråkrati, sier Bernt G. Apeland. 

- Vi ser at oljepengebruken øker dramatisk, og at budsjettet er mer ekspansivt enn ventet. Det trekker ikke i retning av lavere rente i 2025, som hadde vært sårt tiltrengt for norske virksomheter.  

Må bli enklere å skape verdier 

Apeland peker på at regjeringen kan bidra til økt lønnsomhet gjennom forenkling av virksomhetenes hverdag. 

- Folk flest jobber i små- og mellomstore bedrifter, og gjennomsnittsbedriften har omtrent ti ansatte. Våre medlemmer forteller at behovet for forenkling er enormt. Det handler blant annet om å sikre en smidigere dialog med myndigheter, å etablere felles standarder og å utnytte mulighetene teknologien skaper. Bedriftene bør bruke tiden på å produsere, ikke rapportere, sier Apeland. 

Han er skuffet over manglende forenklingsprofil i det fremlagte statsbudsjettet.

Redusere risiko ved ansettelser 

Gode rammevilkår og lønnsom drift er også en forutsetning for å redusere andelen som står utenfor arbeidslivet. Apeland viser til at hele en av fem nordmenn står utenfor arbeid og utdanning. 111 000 av disse er under 30 år. 

- Perspektivmeldingen fastslår at flere må i jobb. Utenforskapet utgjør en sprekk i velferdsstatens grunnmur. Om vi ikke tetter den omgående, vil sprekken bare vokse, og på sikt true hele konstruksjonen. Dersom vi skal lykkes med renoveringsarbeidet, må politikerne legge til rette for at små- og mellomstore bedrifter kan ansette flere, sier Apeland. 

Han er glad regjeringen har lyttet til Virkes forslag om økt lønnstilskudd for unge, og å gi personer utenfor arbeidslivet opplæring og kompetanseheving i tråd med virksomhetens behov. Han er også positiv til at regjeringen øker bevilgningene til arbeidsmarkedstiltak.  

- Hele syv av ti ansatte i privat sektor jobber innen handels- og tjenestenæringene. Det er også i disse næringene fremtidens arbeidsplasser vil skapes. Dersom vi skal nå målet om å inkludere flere i arbeidslivet, er det disse bedriftene som må gjøre jobben. Da bør risikoen ved å ansette flere senkes, sier Apeland. 

Kontakter

Virke er hovedorganisasjonen for arbeidsgivere i handels- og tjenestenæringen. Det er næringer som står for halvparten av verdiskapingen i Norge. Vi kjemper for våre 25 000 medlemsvirksomheter slik at de er rustet for morgendagen, fordi deres utfordringer er våre utfordringer.

Følg pressemeldinger fra Virke

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Virke

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye