Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF)

Økte avgifter svekker konkurransekraften

Del

Budsjettforslaget for neste år viser at det nok en gang legges opp til å svekke konkurransekraften ved å øke alkoholavgiftene. Arbeiderpartiet lover i sitt programutkast for 2025 at de "vil holde de samlede skattene og avgiftene på norske privatpersoner og bedrifter på samme nivå" som i 2024. Støre og co. øker likevel alkoholavgiftene med 3 %. Med andre ord; løftet om avgifter på samme nivå er brutt før blekket har tørket i Aps programforslag. Regjeringen fortsetter å stimulere til mer grensehandling, på tross av lovnader i Hurdalsplattformen om tiltak som kan redusere grensehandelen og styrke konkurransekraften til norsk næringsliv. Vin - og brennevinleverandørenes forening (VBF) mener at avgiftene må ned fordi norske arbeidsplasser, norsk produksjon og Vinmonopolet må ha konkurransedyktige betingelser.

Generalsekretær Ingunn Jordheim
Generalsekretær Ingunn Jordheim

Regjeringen foreslår å øke alkoholavgiftene med ca. 3 %. De høye, norske avgiftene bidrar i stort monn til svenske arbeidsplasser og subsidiering av Systembolaget. Nordmenn på dagstur til Sverige har i årevis handlet vin og brennevin for milliarder, og er dermed mer enn godt nok delaktige i svensk verdiskapning. Koronatiden ga oss god dokumentasjon på grensehandlingens omfang: Økningen i salget på Vinmonopolet (43%) resulterte i 9,6 mrd. mer i skatter og avgifter til fellesskapet.

Grensehandling er handelslekkasjer som kan forebygges

  • Ansvarlige politikere på Stortinget må sørge for konkrete tiltak som reduserer grensehandelen.  Den årlige økningen i avgifter tvinger prisbevisste nordmenn – som det er mange av – til å dra over grensen og handle. Norske arbeidsplasser og norsk verdiskapning må være viktigere for en norsk regjering enn å hjelpe til med og fylle den svenske statskassen. Grensehandling er handelslekkasjer som kan forebygges, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i VBF.

Snikinnføring

  • Økte avgifter er en politisk vedtatt konkurranseulempe. Norske regjeringer snikinnfører dessverre økte avgifter hvert år gjennom å kalle det prisjustering. Denne praksisen er uvanlig i våre naboland, og konsekvensene er større prisforskjeller og høy grensehandel, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i VBF.

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF)

Statsbudsjettet 2024: Vedum og Vestre sier ja til grensehandling6.10.2023 09:32:07 CEST | Pressemelding

Vedum og Vestre sier ja til mer grensehandling også neste år. På tross av lovnader i Hurdalsplattformen om tiltak som kan redusere grensehandelen og styrke konkurransekraften til norsk næringsliv, fortsetter regjeringen politikken med å stimulere nordmenn til å dra over grensen for å gjøre dagligvarekjøp. Vin - og brennevinleverandørenes forening (VBF) mener at avgiftene må ned for å beholde norske arbeidsplasser, norsk produksjon og et reelt salg på Vinmonopolet.

Statsbudsjettet 2023: Vedum fortsetter å fylle svenske frakkefor6.10.2022 10:22:51 CEST | Pressemelding

Regjeringen fyller svenske frakkefor med penger og fortsetter å sende nordmenn over grensen for å handle varer de kunne kjøpt i Norge. På tross av lovnader i Hurdalsplattformen om å redusere grensehandelen og styrke konkurransekraften til norsk næringsliv, foreslår regjeringen likevel å øke alkoholavgiftene fra 1. januar 2023. Pandemien førte til mer handel i Norge, noe som ga mange milliarder ekstra til fellesskapet, flere arbeidsplasser i handelen og i norsk produksjon. Salgsøkningen på Vinmonopolet var på hele 43 % under pandemien. Vin - og brennevinleverandørenes forening (VBF) mener at avgiftene må ned for å redusere grensehandelen.

Statsbudsjettet 2022: Stimulerer svenskehandelen12.10.2021 10:20:28 CEST | Pressemelding

Før pandemien trodde vi at vi visste hvor stor grensehandelen var; nå vet vi at den var enorm. I forslaget til statsbudsjett for 2022 foreslås det likevel på nytt å øke alkoholavgiftene noe. Pandemien førte til mer handel i Norge, noe som har gitt flere arbeidsplasser i handelen og i norsk produksjon, og mange milliarder ekstra til fellesskapet. Vin - og brennevinleverandørenes forening (VBF) mener at avgiftene må ned for å beholde norske arbeidsplasser, norsk produksjon og et reelt salg på polet. Økningen i salget på Vinmonopolet under pandemien var på hele 47,8 %.

Statsbudsjettet 2021: Vil fortsatt støtte svenskene7.10.2020 10:33:44 CEST | Pressemelding

I forslaget til statsbudsjett for 2021 foreslår Regjeringen på nytt å øke alkoholavgiftene, og den budsjetterer med lavere sum til felleskassen enn i 2020-budsjettet. For første gang i historien kan vi dokumentere nordmenns alkoholkjøp, og koronatiden har vist at grensehandelen er mye større enn antatt. Vin - og brennevinleverandørenes forening (VBF) mener at avgiftene må ned for å stimulere til og beholde flere norske arbeidsplasser, norsk produksjon og et reelt salg på polet. Økningen i salget på Vinmonopolet er hittil i år på hele 38 %.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye