Avskaff utlånsforskriften

Del

- Utlånsforskriften må opphøre 1. januar 2025, skriver administrerende direktør Henning Lauridsen og sjef for kommunikasjon Erik Lundesgaard i Eiendom Norge sitt høringssvar til Finansdepartementet.

Fra venstre: Administrerende direktør Henning Lauridsen og sjef for kommunikasjon og politikk Erik Lundesgaard. Foto: Eiendom Norge
Fra venstre: Administrerende direktør Henning Lauridsen og sjef for kommunikasjon og politikk Erik Lundesgaard. Foto: Eiendom Norge

I dag løper høringsfristen til Finansdepartementet om utlånsforskriften ut.

Eiendom Norge har i dag sendt sitt høringssvar i saken.

- Finansdepartementet trenger ikke foreta seg noe. Fordi forskriften er tidsbegrenset kan regjeringen bare la den løpe ut ved årsskiftet, skriver administrerende direktør Henning Lauridsen og sjef for kommunikasjon i Erik Lundesgaard i høringssvaret. 

Videre skriver de:

- Tidspunktet for å avskaffe den midlertidige kredittreguleringen nå er godt. Kredittveksten er kommet ned til det laveste nivået siden 1990-tallet, og vi har de siste årene opplevd realgjeldsnedgang fordi lønnsveksten og inflasjonen har vært høy samtidig som gjeldsveksten har vært lav. Den gjennomsnittlige gjeldsbelastningen hos husholdningene er også sunket de siste årene.

De minner også om at forskriftens hensikt da den ble innført i 2015 var å motvirke sterk vekst i gjeld og boligpriser, ikke gjeldsnivået i seg selv.

- Norske husholdningers evne til å betale sine forpliktelser i en tid med markant høyere renter viser at husholdningene jevnt over er solide. Dessuten har soliditeten i bankene økt ved andre reguleringer, understreker de.

Reguleringer som ikke virker etter hensikten og har uheldige bieffekter.

I høringssvaret viser de til forskning som dokumenterer at gevinsten av forskriften er begrenset og kostnadene betydelige.

De uheldige kostnadene er flere:

  • Selveierraten i Norge er redusert med 1,1 prosentpoeng siden forskriften ble innført i 2015.
  • Forskriften skaper større avhengighet av arv for å bli boligeier i Norge.
  • Forskriften gjør sårbare husholdninger med boliglån mer sårbare, fordi den svekker disse husholdningenes likviditet.

- Gjeld er et verktøy for å finansiere velstand i dag med fremtidige inntekter, og i dag hemmer utlånsforskriften mange vanlige lønnsmottageres evne til å finansiere velstand gjennom å eie egen bolig eller å skaffe seg en mer egnet bolig ved endrede behov, påpeker de.

Svekker boligbyggingen

Siden forsommeren 2022 har nyboligsalget falt med om lag 50 prosent.

De kommende årene vil vi få det største tilbakeslaget for boligbyggingen siden 1946, og dette vil svekke en allerede svekket norsk økonomi ytterligere.

- Det eneste regjeringen kan gjøre på kort sikt for å stimulere boligbyggingen er å fjerne utlånsforskriften, og det vil virke umiddelbart, skriver Lauridsen og Lundesgaard.

- Behovet for flere boliger er stort etter mange år med lav boligbygging spesielt i presseområdene. Dette er det ekstreme presset i leiemarkedet og den store veksten i leieprisene et eksempel på.

- Når prisen på penger i tillegg er normalisert, og det er ikke utsikter til at vi skal tilbake til lavrenteregimet fra forrige ti år, så vil det alene seg begrense en sterk vekst i gjeld og boligpriser.

Eiendom Norge mener kreditregulering er et inngripende tiltak i en fri økonomi, og tidspunktet for å avskaffe den er nå.

Les hele høringssvaret her.

Nøkkelord

Kontakter

Erik LundesgaardSjef for kommunikasjon og politikk

Besvarer spørsmål om organisasjonens politiske saker, samt spørsmål om boligprisstatistikken.

Tel:+47 95 88 19 87el@eiendomnorge.no

Henning LauridsenAdministrerende direktør

Besvarer spørsmål om boligmarkedet og om organisasjonens politiske saker

Tel:99720485hl@eiendomnorge.no

Lenker

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye