– OL er bra for likestillingen
– Hvis kvinner får lik mulighet til å konkurrere, vil det etter hvert gjenspeiles i mediedekningen, sier Aneta Soldati. Hun har forsket på kjønnsulikhet i sportsmedia.
Tekst: Simon Gramvik/Kilden kjønnsforskning.no
– De olympiske leker har hatt en positiv effekt på mediedekningen for kvinner, sier Aneta Soldati.
Hun har nylig fullført sin doktorgrad ved Universitetet i Bergen og Høyskolen i Kristiania hvor hun argumenterer for at de olympiske leker (OL) er bra for likestillingen.
Kvinner nesten likt representert som menn
I prosjektet har hun analysert mediedekningen fra OL i Tokyo i 2020 og i Beijing i 2022. Mer spesifikt har Soldati sett på kommunikasjonsarbeidet til tre nasjonale olympiske komiteer, inkludert den norske.
Olympiske komiteer er ansvarlige for å organisere sitt lands deltakelse i OL og for å promotere både arrangementet og utøverne gjennom sine mediekanaler, inkludert sosiale medier.
Hun opplevde at forskningen var nokså ensporet.
– De fleste studiene er basert på innholdsanalyse: Forskeren tar for seg et spesifikt medium over en viss periode og analyserer innholdet.
Slike studier har ofte vist at kvinner er sterkt underrepresentert i sportsdekningen.
– Kvinner får veldig lite dekning, noen ganger så lite som 10 prosent, selv under OL.
Journalister blir syndebukk
Journalister har ofte hatt rollen som «portvoktere» som velger hva som skal dekkes og hvordan. Dette har ført til at de får skylden for å «bare fokusere på menn».
Soldati, som selv har jobbet i mediebransjen, peker på at det tross alt er flere aktører er med å skape nyhetsbildet.
– Det er ofte begrensninger utenfor journalistenes kontroll, spesielt på sosiale medier, hvor ting skjer ekstremt raskt.
– Ofte har ikke journalister noe annet valg enn å bruke innholdet de får servert.
Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Ny forskning viser at kvinner jobber i snitt ett år mindre enn menn5.11.2024 17:05:01 CET | Pressemelding
– En av forklaringene kan væreovergangsalderen, forteller forsker Suzanne Merkus.
– Loven om eggdonasjon beskytter kjernefamilien31.10.2024 10:57:02 CET | Pressemelding
I 2020 ble det tillatt med eggdonasjon i Norge, men donor må være ukjent de første 15 årene av barnets liv. – Man har lagt seg på en linje som begrenser hva en familie er og kan være, sier forsker Ingvill Stuvøy.
USA-valget 2024: Historisk stort gap mellom hva kvinner og menn stemmer på30.10.2024 10:24:28 CET | Pressemelding
Kjønn kan bli avgjørende i det amerikanske valget 2024. Det handler om mer enn at Kamala Harris kan bli landets første kvinnelige president.
Techgründere strever med å etterleve egne likestillingsidealer24.10.2024 11:04:18 CEST | Pressemelding
En norsk-svensk studie tyder på at unge mannlige gründere i teknologibransjen støtter nordiske likestillingsverdier. Samtidig presses de i en internasjonal bransje preget av mannsdominans og konkurranse.
Menn påvirkes også av partnerens vulvasmerter8.10.2024 16:43:30 CEST | Pressemelding
– Mange mannlige partnere til kvinner med vulvodyni har dårlig samvittighet og føler seg som overgripere, sier psykolog og forsker Linn Myrtveit-Stensrud.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom