Biologiske medisiner øker risiko for alvorlige infeksjoner
En ny doktorgrad fra Diakonhjemmet sykehus viser at personer med betennelsessykdommer i ledd, som behandles med biologiske legemidler, har dobbelt så stor risiko for å utvikle alvorlige infeksjoner.

Cand.med. Ingrid Egeland Christensen (PhD) har utført et viktig arbeid som har gitt ny innsikt i hvordan moderne behandling påvirker immunsystemet hos pasienter med revmatoid artritt (RA), psoriasisartritt (PsA) og ankyloserende spondylitt (AS).
Biologiske legemidler og infeksjonsrisiko
Christensen har forsket på pasienter som mottar biologiske legemidler, en moderne behandling som effektivt reduserer sykdomsaktiviteten. Men medisinen svekker samtidig kroppens immunforsvar, noe som gjør pasientene mer sårbare for infeksjoner.
– Vi har funnet at pasienter med biologisk behandling har omtrent dobbelt så stor risiko for å utvikle alvorlige infeksjoner, sammenlignet med personer som ikke har betennelsessykdom i ledd, sier Christensen. Hun legger til at det er viktig å være observant i forhold til infeksjoner under behandling med disse legemidlene, siden infeksjoner kan få alvorlige konsekvenser for denne pasientgruppen.
Sykdomsaktivitetens rolle
Selv om biologiske legemidler er viktige for å holde sykdomsaktiviteten nede, kan det oppstå problemer hvis pasienten får en infeksjon. Pasienter som mottar biologiske medisiner, skal stoppe denne behandlingen midlertidig ved alvorlige infeksjoner.
– Det er et delikat balansepunkt. På den ene siden må vi redusere risikoen for infeksjoner ved å sette behandlingen på pause, men samtidig kan det føre til at sykdommen blusser opp igjen eller dårlig sykdomskontroll, sier Christensen. Dette understreker behovet for individuell tilpasning av behandlingen og tett oppfølging av pasienter.
Hva skal pasientene gjøre ved infeksjon?
Ved infeksjon er det viktig at pasientene tar symptomer som feber, hoste eller vedvarende sykdomsfølelse på alvor og kontakter lege. Vaksiner kan være en effektiv beskyttelse mot infeksjoner hos denne grupper.
– Pasienter bør alltid rådføre seg med helsepersonell dersom de opplever symptomer på infeksjon, sier Christensen. Dette er viktig for å unngå at en infeksjon utvikler seg til en alvorlig tilstand, understreker hun.
Doktorgrad med fokus på pasientsikkerhet
Doktorgradsarbeidet knyttet til infeksjonsrisiko er basert på data fra NORwegian Disease-Modifying Anti-Rheumatic Drug (NOR-DMARD) studien, et register med mer enn 11 000 pasienter med inflammatorisk artrittsykdom, inkludert pasienter med RA, PsA og AS.
Formålet med doktorgradprosjektet har vært å kartlegge forekomst og å undersøke risiko for alvorlig infeksjon hos pasienter med inflammatorisk artrittsykdom som mottar biologiske legemidler.
– Ettersom behandlingen av artrittsykdom har utviklet seg markant i løpet av de siste 25 årene, ønsket vi å undersøke om dette har hatt betydning for risikoen for alvorlige infeksjoner – og om denne har endret seg over tid, forteller Christensen.
Hun legger til at det å få dypere innsikt i hvordan biologiske legemidler påvirker risikoen for infeksjoner, er viktig for å sikre bedre oppfølging og behandling av pasientene.
Christensens doktorgrad utgår fra Diakonhjemmet sykehus og REMEDY forskningssenter, i samarbeid med Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo.
Nøkkelord
Kontakter
Kathrine DanoloffKommunikasjonsrådgiverEnhet for helsetjenesteforskning og innovasjon, Diakonhjemmet sykehus
Tel:90057192kathrine.daniloff@diakonsyk.noBilder


Lenker
Om Diakonhjemmet
- Det norske Diakonhjem er en ideell stiftelse innenfor Den norske kirke – stiftet i 1890.
- Diakonhjemmet eier, driver og utvikler tjenester innenfor helse, omsorg og utdanning.
- Stiftelsen eier: Diakonhjemmet Sykehus. VID vitenskapelige høgskole (56,4 %). Diakonhjemmet Sykehusapotek. Diakonhjemmet Omsorg AS. Fagskolen Diakonova AS (50,1%)
- Diakonhjemmet er en ideell stiftelse. Det betyr at det ikke tas utbytte fra våre aksjeselskap, men overskudd i virksomhetene skal pløyes tilbake for å utvikle nye tilbud og tjenester.
Følg pressemeldinger fra Diakonhjemmet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Diakonhjemmet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Diakonhjemmet
Kan en app forebygge smerteanfall ved urinsyregikt?27.6.2025 14:20:51 CEST | Pressemelding
En ny studie ved Diakonhjemmet sykehus undersøker effekten av mestringsappen Urika for pasienter med urinsyregikt. Studien skal undersøke om oppfølging med appen kan være like effektiv som tradisjonell oppfølging.
Ny norsk studie overrasker: Hva skjer når pasienter med leddsykdommer får hjerteinfarkt?20.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Revmatisk sykdom har lenge vært regnet som en risikofaktor for mer alvorlig hjerteinfarkt. Nå har forskere undersøkt hvordan det faktisk går med disse pasientene – og funnene utfordrer det mange har trodd.
Marthe K. Brun får Kongens gullmedalje for banebrytende forskning18.6.2025 08:37:04 CEST | Pressemelding
Utmerkelsen tildeles for et vitenskapelig arbeid av særlig høy kvalitet. Bruns forskning har allerede endret behandlingen for pasienter med kroniske betennelsessykdommer i Norge.
Slik kan håndartrose behandles mer effektivt11.6.2025 10:58:49 CEST | Pressemelding
Håndartrose rammer rundt halvparten av alle kvinner og en fjerdedel av alle menn. I tillegg til smerter kan stive fingre hindre vanlige aktiviteter, som å kneppe knapper. En helt ny, omfattende studie viser at ergoterapeuter kan behandle håndartrose like trygt og godt som revmatologer, til lavere kostnad. Dette kan redusere ventetider og gi pasientene raskere behandling.
Grønt lys til bygging av Norges største arena for helsefaglig utdanning10.6.2025 11:36:24 CEST | Pressemelding
Et enstemmig Oslo Bystyre har gitt Diakonhjemmet grønt lys for å bygge og utvikle en ny videregående skole med helse- og oppvekstfaglig profil og med plass til opptil 810 elever.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom