Diakonhjemmet

Biologiske medisiner øker risiko for alvorlige infeksjoner

Del

En ny doktorgrad fra Diakonhjemmet sykehus viser at personer med betennelsessykdommer i ledd, som behandles med biologiske legemidler, har dobbelt så stor risiko for å utvikle alvorlige infeksjoner.

Foto av fem forskere
Pasienter med biologisk behandling har omtrent dobbelt så stor risiko for å utvikle alvorlige infeksjoner. Fra venstre, Tore Kvien, Siri Lillegraven, Ingrid Egeland Christensen, hovedveileder Sella Arrestad Provan og Till Uhlig. Kathrine Daniloff Diakonhjemmet sykehus

Cand.med. Ingrid Egeland Christensen (PhD) har utført et viktig arbeid som har gitt ny innsikt i hvordan moderne behandling påvirker immunsystemet hos pasienter med revmatoid artritt (RA), psoriasisartritt (PsA) og ankyloserende spondylitt (AS).

Biologiske legemidler og infeksjonsrisiko

Christensen har forsket på pasienter som mottar biologiske legemidler, en moderne behandling som effektivt reduserer sykdomsaktiviteten. Men medisinen svekker samtidig kroppens immunforsvar, noe som gjør pasientene mer sårbare for infeksjoner.

– Vi har funnet at pasienter med biologisk behandling har omtrent dobbelt så stor risiko for å utvikle alvorlige infeksjoner, sammenlignet med personer som ikke har betennelsessykdom i ledd, sier Christensen. Hun legger til at det er viktig å være observant i forhold til infeksjoner under behandling med disse legemidlene, siden infeksjoner kan få alvorlige konsekvenser for denne pasientgruppen.

Sykdomsaktivitetens rolle

Selv om biologiske legemidler er viktige for å holde sykdomsaktiviteten nede, kan det oppstå problemer hvis pasienten får en infeksjon. Pasienter som mottar biologiske medisiner, skal stoppe denne behandlingen midlertidig ved alvorlige infeksjoner.

– Det er et delikat balansepunkt. På den ene siden må vi redusere risikoen for infeksjoner ved å sette behandlingen på pause, men samtidig kan det føre til at sykdommen blusser opp igjen eller dårlig sykdomskontroll, sier Christensen. Dette understreker behovet for individuell tilpasning av behandlingen og tett oppfølging av pasienter.

Hva skal pasientene gjøre ved infeksjon?

Ved infeksjon er det viktig at pasientene tar symptomer som feber, hoste eller vedvarende sykdomsfølelse på alvor og kontakter lege. Vaksiner kan være en effektiv beskyttelse mot infeksjoner hos denne grupper.

– Pasienter bør alltid rådføre seg med helsepersonell dersom de opplever symptomer på infeksjon, sier Christensen. Dette er viktig for å unngå at en infeksjon utvikler seg til en alvorlig tilstand, understreker hun.

Doktorgrad med fokus på pasientsikkerhet

Doktorgradsarbeidet knyttet til infeksjonsrisiko er basert på data fra NORwegian Disease-Modifying Anti-Rheumatic Drug (NOR-DMARD) studien, et register med mer enn 11 000 pasienter med inflammatorisk artrittsykdom, inkludert pasienter med RA, PsA og AS.

Formålet med doktorgradprosjektet har vært å kartlegge forekomst og å undersøke risiko for alvorlig infeksjon hos pasienter med inflammatorisk artrittsykdom som mottar biologiske legemidler.

– Ettersom behandlingen av artrittsykdom har utviklet seg markant i løpet av de siste 25 årene, ønsket vi å undersøke om dette har hatt betydning for risikoen for alvorlige infeksjoner – og om denne har endret seg over tid, forteller Christensen.

Hun legger til at det å få dypere innsikt i hvordan biologiske legemidler påvirker risikoen for infeksjoner, er viktig for å sikre bedre oppfølging og behandling av pasientene.

Christensens doktorgrad utgår fra Diakonhjemmet sykehus og REMEDY forskningssenter, i samarbeid med Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo.

Les mer!

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto av fem forskere
Pasienter med biologisk behandling har omtrent dobbelt så stor risiko for å utvikle alvorlige infeksjoner. Fra venstre, Tore Kvien, Siri Lillegraven, Ingrid Egeland Christensen, hovedveileder Sella Arrestad Provan og Till Uhlig.
Kathrine Daniloff Diakonhjemmet sykehus
Last ned bilde
Foto av fem forskere
Ingrid Egeland Christensen med bedømmelseskomite og disputasleder, Berit Flatø, Kevin Winthrop, Ingrid Egeland Christensen, Mari Hoff og Erik Øie
Kathrine Daniloff Diakonhjemmet sykehus
Last ned bilde

Lenker

Om Diakonhjemmet

www.diakonhjemmet.no
www.diakonhjemmethage.no

Følg pressemeldinger fra Diakonhjemmet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Diakonhjemmet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Diakonhjemmet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye