Norge på 21. plass i global innovasjonsindeks
Etter fjorårets opptur faller Norge igjen på anerkjente Global Innovation Index.
Norge falt fra fjorårets 19. plass til 21. plass. Av de 133 landene som har blitt rangert, er det Sveits, Sverige og USA som topper årets liste. I tillegg til Sveriges 2. plass, får våre andre naboland også i år en betydelig bedre rangering enn Norge, med både Sverige, Finland og Danmark på topp ti-listen.
Kathrine Myhre, direktør i Patentstyret, mener Norge må styrke evnen til omstilling og innovasjon.
– Av alle verdens land er dette fortsatt en sterk plassering, og vi skårer høyt på mange områder. Samtidig skjerpes den internasjonale konkurransen stadig, sier Patentstyrets direktør Kathrine Myhre.
Norge har de 5 siste årene hatt stabil plassering rundt 20. plass.
Bredt spekter
Rangeringen Global Innovation Index er et verktøy som er utviklet for å sammenlikne innovasjonsevnen i ulike land. Hvert land måles på 78 faktorer. Det er FN sin verdensorganisasjon for immaterielle rettigheter (WIPO), som står bak den årlige rangeringen.
Norge skårer høyt på indikatorene institusjoner og infrastruktur, men noe lavere på humankapital og forskning. Vi skårer lavt på markedets utviklingsgrad, utnyttelse av kunnskap og teknologi og utnyttelse av kreativ aktivitet.
– Sammensetningen av næringer i Norge er en av de viktigste årsakene til vår plassering, og indikatorene viser at vi fortsatt er en råvarebasert nasjon. Norges økonomi er dominert av olje og gass, energi og fisk, mens vi har noe lavere aktivitet innen mer høyteknologiske industrier, sier Myhre.
– Helt avgjørende
Landene som topper listen er høyinntektsland, som Norge, med unntak av Kina som ligger på 11. plass.
– De evner i større grad enn Norge å utnytte egen kunnskap, teknologi og kreativ aktivitet i sin verdiskaping, og gjennom høy utviklingsgrad i markedet skaper de rask omstilling.
Myhre mener disse markedene har et potensiale for et høyt verdiskapende grønt skifte.
– For et lite land som Norge, som er avhengig av eksportinntekter for å kunne dekke våre fremtidig økte utgifter, er innovasjons- og omstillingsevnen helt avgjørende. Da er det også viktig at norske bedrifter sikrer sine rettigheter gjennom patenter, varemerke- og designregistreringer, avslutter Myhre.
Nøkkelord
Kontakter
Vilde Brandtzæg ClausenPressekontaktMarked og kommunikasjon
Tel:92823898vbc@patentstyret.noBilder
Følg pressemeldinger fra Patentstyret
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Patentstyret på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Patentstyret
Fikk tunnelpatent: – En utfordring med brann23.9.2024 12:33:56 CEST | Pressemelding
Oppfinnerne Eugene Zaikonnikov og Tron Vedul Tronstad har nylig fått patent på et norsk system for evakuering med lyd.
Ny undersøkelse: 1 av 3 unge bryr seg ikke om de strømmer ulovlig12.6.2024 14:47:51 CEST | Pressemelding
Ferske tall viser at nordmenns holdninger til ulovlige strømme- og IPTV-tjenester gir grunn til bekymring. – Det må åpenbart en holdningsendring til, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.
Tor Magne har fått patent: – Fagpersoner hadde nok dratt på smilebåndet3.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Tor Magne Nilsen fra Kvinesdal i Agder fikk nylig patent på en oppfinnelse som skal redusere malingssøl.
Patentstyret og Helsedirektoratet lanserer verktøykasse for immaterielle verdier20.3.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Verktøykassen inneholder sjekklister og videoer om hvordan ivareta immaterielle verdier og rettigheter, som patent, varemerke og design, i offentlige anskaffelser. Verktøyet er gratis, og kan også brukes i andre sektorer enn helse.
Andelen kvinnelige oppfinnere øker8.3.2024 06:30:00 CET | Pressemelding
Det er fortsatt en lav andel kvinnelige patentsøkere, men i fjor så vi en økning for første gang siden 2015.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom