Riksantikvaren

Søk tilskudd til kulturminner for 2025

Del

– Nå åpner søknadsvinduet for de fleste tilskuddene fra Riksantikvaren. Bruk muligheten og søk før fristen 1. november, oppfordrer riksantikvar Hanna Geiran.

Bilde som viser landskap fra verdensarvområdet Vega, med et hovedhus som ligger på Lissøya og utsikt ut mot havet.
Vega fikk verdensarvstatus i 2004, og er ett av Norges åtte verdensarvsteder - med egen tilskuddsordning. Trond Isaksen. Riksantikvaren

Mange av fylkeskommunene og Sametinget har jobbet aktivt med å få flere til å søke om midler, og det har de lyktes godt med. For 2024 fikk fylkeskommunene inn til sammen 912 søknader fra eiere av bygninger, fartøy og anlegg, mot 820 søknader i 2023.

– Søknadsmengden viser at eierne mener at tilskuddene er viktige for dem, fastslår riksantikvar Hanna Geiran. 

– Eierne og de frivillige gjør en helt uvurderlig innsats ved å pusse båt, tekke tak og holde kulturlandskap åpent. Uten eierne ville Norge grodd mer igjen, flere bygg forfalt og flere båter ville sunket i havna. Deres engasjement og innsats for kulturarven er helt sentral, og vi ønsker oss at enda flere bruker anledningen til å søke for 2025, sier hun.

Ny håndverksstrategi

Fylkeskommunene oppgir at mangelen på håndverkerkapasitet og kompetanse kan være en utfordring for å få gjennomført prosjekter.

For 2023 rapporterte fylkeskommunene til Riksantikvaren  at 66 % opplever stor eller delvis mangel på håndverkere i sin region.

– De gode istandsettingsprosjektene som får tilskudd stopper opp om det ikke er håndverkere som kan gjøre jobben. Derfor har vi i 2024 jobbet med en ny håndverksstrategi i samarbeid med byggenæringen og utdanningssektoren. Vårt felles mål er å både sørge for at flere håndverkere får økt kompetanse slik at flere kan ta på seg oppdrag i kulturmiljø. Det er mange oppdrag på eldre bygninger i årene som kommer sier Geiran.  

– Håndverksstrategien skal være ferdig før jul i 2024. Mange fylkeskommuner har gjennomført tiltak for både å rekruttere og gi kompetanseheving til håndverkere i sin region. Dette er veldig bra, og vi ønsker å styrke slike initiativer fremover, sier hun. 

– Likevel ser vi at fylkene i nord, som har størst mangel på håndverkere, i mindre grad gjennomførte tiltak for å bedre situasjonen, sier Geiran.

– Behovet er stort

Søknadssummen for 2024 var på 871 millioner, mens tilgjengelig ramme til fordeling var på ca. 371,5 millioner.

– Dette betyr at ikke alle vil få når tilskuddene skal fordeles. Forskjellen viser at behovet er stort. Fartøyvernet har hatt den største differansen mellom innmeldte behov og tilskudd, sier Geiran.

I 2024 kom det flere søknader til brannsikring i tette trehusmiljø enn tidligere.  

– Brenner det mye, så får vi flere søknader om brannsikring, og sånn var det også fra brannåret 2023 til 2024. Heldigvis har vi hatt få branner dette året, men jeg vil sterkt oppfordre både kommuner og eiere om å søke om midler til forebygging. Det kommer godt med når ulykken skjer, sier Geiran.

Dette er tilskuddsordningene

Det er flere ulike tilskuddsordninger. Hvilke tilskudd du kan søke om er avhengig av hvilken type kulturminne du eier:

Nøkkelord

Kontakter

PressevaktRiksantikvarenIkke send sms, telefonen viderekobles.

Telefonen er betjent i vanlig kontortid.

Tel:404 65 153

Bilder

Bilde som viser landskap fra verdensarvområdet Vega, med et hovedhus som ligger på Lissøya og utsikt ut mot havet.
Vega fikk verdensarvstatus i 2004, og er ett av Norges åtte verdensarvsteder - med egen tilskuddsordning.
Trond Isaksen. Riksantikvaren
Last ned bilde
Trehus i Halden.
Tette trehus er spesielt utsatt for brann. Brannsikring av tette trehusmiljøer er en av Riksantikvarens tilskuddsordninger.
Trond Isaksen, Riksantikvaren
Last ned bilde
Bilde av fartøyet DS Turisten. Her avbildet i Haldenkanalen ved Ørje.
Også fartøy kan få tilskudd, som DS Turisten. Her avbildet i Haldenkanalen ved Ørje.
Trond Isaksen, Riksantikvaren
Last ned bilde

Lenker

Om oss

Riksantikvaren er et direktorat underlagt Klima- og miljødepartementet, og vi er departementets rådgiver i alle saker som gjelder kulturminner og kulturmiljø. Riksantikvaren er den overordnete kulturminnemyndigheten og ansvarlig for å sette i verk den nasjonale kulturminnepolitikken. Vi har et faglig ansvar overfor kommunene, fylkeskommunene, Sametinget, Sysselmesteren på Svalbard og forvaltningsmuseene på kulturminnefeltet.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye