SMB Norge

Tannleger i Privat Sektor og SMB Norge: Private tannleger kritisk til tannhelseutredningen

Del

Tannhelseutvalget la frem sin utredning 26. september 2024. Foreningen «Tannleger i Privat Sektor» (TiPS) er kritisk til utredningen, og stiller spørsmålstegn ved om de private tannlegene som utgjør 70 prosent av dagens tannlegetjeneste er ivaretatt.

 

Shutterstock

- Ved fremleggelsen av utredningen kunne man få inntrykk av at hele tannhelsetjenesten stiller seg bak forslagene i denne meldingen. Dette medfører ikke riktighet, uttaler Kari Odland, leder i TiPS.

Privat sektor utgjør 70% av tjenesten i dag og er dermed bærebjelken i systemet. TiPS er bekymret for konsekvensene av en så omfattende reform som utvalget foreslår.

- Resultatet blir veldig uforutsigbart, og hele tjenesten kan bli svekket. Vi er tvilende til om privat sektor ønsker å bidra inn i et slikt system og at vi da kan oppleve et større klasseskille innen tannhelse slik vi bl.a. ser i Storbritannia, sier Odland.

TiPS viser til privat sektors manglende representasjon i utvalget, og mener at dette svekker hele innholdet i rapporten.

- Forslagene som gjelder den offentlige tannhelsetjenesten handler om å fastslå de oppgavene og ansvaret de allerede har. Endringene handler om utvidelse og styrkning av det eksisterende. Forslagene til regulering av privat sektor kan imidlertid føre til dramatiske endringer i rammebetingelser for de private virksomhetene og dermed få konsekvenser for mange arbeidsplasser, sier Odland.

TiPS er også svært kritisk til det manglende datagrunnlaget som ligger til grunn for utredningen.

- På grunn av manglende datagrunnlag så er de fleste av forslagene basert på synsing og ideologi. Den norske tannlegeforeningens manglende vilje til å bidra til datainnsamling fra privat sektor på vegne av utvalget, har bidradd til å svekke grunnlaget for konklusjonene i utredningen, sier Odland, og til å skade private tannlegers omdømme.

- Vi stiller spørsmål ved utvalgets konklusjon om behovet for en omfattende reform. Den samlede tannhelsetjenesten leverer i dag tjenester av god kvalitet. Tannhelsen i Norge er veldig god, avslutter Kari Odland.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Øyvind Ganesh Eknes
Last ned bilde
Ranveig Nordgaard / Oris Dental
Last ned bilde

Om oss

SMB Norge har ca. 5 600 medlemmer over hele landet. Våre medlemsbedrifter spenner over de fleste bransjer, hvor bygg/anlegg, varehandel, industri og faglig-teknisk tjenesteyting utgjør de største. Flertallet av medlemsbedriftene er små og mellomstore bedrifter, og ca. halvparten har inntil fem ansatte. Bedriftene sysselsetter i overkant av 25 000 arbeidsplasser. Vi får stadig nye medlemmer og det styrker vår gjennomslagskraft overfor politikerne.

Følg pressemeldinger fra SMB Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SMB Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SMB Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye