Vinner i nasjonal finale i Forsker Grand Prix er kåret!
Lørdag kveld ble Helene Peterson fra Akershus universitetssykehus og Universitetet i Oslo kåret som vinner i årets finale i Grand Prix for forskere. Hun er fødselslege og doktorstipendiat. Hennes forskning handler om morkaka, et livsviktig organ som vi vet forbausende lite om.

Peterson hadde med en fersk morkake som publikum fikk se og beundre mens hun forklarte om morkakas funksjon og betydning. Hun viste også hvordan babyens hybel ser ut, nemlig hinnen som babyen hadde bodd i i livmoren.
To kandidater kom på delt andreplass. Prosjektet til Vebjørn Jacobsen Melum fra UiT Norge arktiske universitet handler om hvordan en gullhamster tilpasser seg vinterforhold ved å sette kroppen i sparemodus for å overleve. En type sensorceller i hjernen spiller en rolle i denne prosessen, og han ser etter hvordan mer kunnskap om dette kan brukes i andre sammenhenger.
På andreplass kom også Sasan Zarghooni-Hoffmann fra Universitetet i Stavanger. Han forsker på hvordan Tolletaten beskytter samfunnet. Han ser på hvilken viktig rolle etaten har for samfunnssikkerhet, noe som han mener verken folk flest eller myndigheter og andre etater er klar over.
I Forsker Grand Prix får 12 kandidater presentere forskningen sin i kortformat og på morsomme måter. De får fire minutter hver på scenen. Kandidatene har vært gjennom måneder med forberedelser og opplæring i å formidle forskning på spennende måter. Alle er doktorgradsstipendiater som er i gang med sine prosjekter.
– Vi i Forskningsrådet ser på Forsker Grand Prix som en fantastisk mulighet for forskere til å få vist fram fremragende forskning og bli inspirert til å formidle, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit. – I tillegg har vi som publikum fått innsikt i mange spennende forskningsprosjekter. Forskningskommunikasjon blir stadig viktigere i samfunnet, når faktabasert kunnskap er under press.
Det har vært stor faglig bredde i temaene i årets konkurranse, blant annet har det handlet om ungt utenforskap, matematikk i skolen, kunstig intelligens i plan og bygg, kvinner og hjertesykdom, kommunikasjon mellom lege og pasient, fertilitet hos menn med leddgikt, lek i barneskolen, antibiotikaresistens og måledata fra havet.
– Forskningsdagene er en vaksine mot desinformasjon, sier Sundli Tveit.
Fakta om Forsker Grand Prix
Alle 12 kandidater har deltatt i og vunnet regionale finaler. Seks slike delfinaler har vært arrangert den siste uken i forbindelse med Forskningsdagene, i Tromsø, Bodø, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Oslo. Kandidatene har kvalifisert seg til å være med i den nasjonale finalen i Oslo i regi av Forskningsrådet.
De 12 kandidatene får fire minutter hver på scenen. De tre som får flest stemmer fra publikum og tre fagdommere får en ny runde med nye fire minutter. Mange legger inn en teaser på slutten av sine første fire minutter: Publikum kan få høre mer hvis de stemmer på meg!
Forsker Grand Prix ble første gang arrangert i 2010, og over 550 doktorgradsstipendiater har deltatt siden starten. Forsker Grand Prix er et arrangement under Forskningsdagene i september hvert år, en festival som sprer begeistring og forståelse for forskning til deg og meg.
Kontaktinformasjon: spesialrådgiver Anne Riiser, anr@foskningsradet.no, tlf: +47 92266396
Nøkkelord
Bilder

Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
60 millioner i norsk forskningsstøtte til Ukraina11.3.2025 07:57:00 CET | Pressemelding
Krigen i Ukraina har hatt enorme konsekvenser, og den har også rammet ukrainsk forskning hardt. Forskningsrådet har siden fullskala-invasjonen for tre år siden støttet og samarbeidet tett med det ukrainske forskningsrådet (NRFU) og ukrainske forskere, blant annet gjennom Science Europe. Nå støtter Forskningsrådet ukrainsk forskning og forskere med rundt 60 millioner kroner.
126 millioner kroner til nye FRIPRO-prosjekter17.2.2025 10:20:10 CET | Pressemelding
Tolv forskningsprosjekter med høy kvalitet og banebrytende potensial får finansiering i årets første FRIPRO-tildeling.
To nye forskningssentre for norsk fagspråk i akademia16.2.2025 11:30:00 CET | Pressemelding
Forskningsrådet deler ut 120 millioner kroner til to nye nasjonale forskningssentre for norsk fagspråk.
Helsenæringen er i vekst, og Forskningsrådet er en viktig drivkraft12.2.2025 06:55:00 CET | Pressemelding
En ny rapport fra Menon Economics viser at norsk helsenæring i 2023 omsatte for 76 milliarder kroner, skapte verdier for 22 milliarder kroner og sysselsatte 13 300 personer. Helsenæringen har de siste ti årene opplevd kontinuerlig, sterk vekst, med en gjennomsnittlig årlig omsetningsvekst på sju prosent. Bedriftene tror selv at veksten vil forsterkers ytterligere de neste årene.
Nysgjerrige Norge: Kristopher Schau i podcastserie med landets fremste forskere3.2.2025 17:03:00 CET | Pressemelding
Sammen med Kristopher Schau lanserer Forskningsrådet nå podcastserien «Nysgjerrige Norge». I 12 episoder besøker Schau noen av landets fremste forskere og snakker med dem om hvordan de er kommet dit de er og hvordan forskningen deres endrer samfunnet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom