NINAs reaksjoner på Norges nye handlingsplan for naturen
Vi har ventet i spenning på fremleggelsen av dagens stortingsmelding. Men NINA mener mye mangler om Norge virkelig vil nå de ambisiøse og faglig baserte målene i Naturavtalen vedtatt i Montreal.

I desember 2022 var norske myndigheter sentrale i å få en ambisiøs avtale, og Norge har de siste årene også investert mye internasjonalt i å få bygget opp gode strukturer for å sikre landenes oppfølging av Naturavtalen.
Verden opplever en naturkrise og det er behov for en bred satsing for å gjennomføre de gjennomgripende samfunnsendringene verdens fremste naturforskere i Naturpanelet sier må til for å stanse den negative utviklingen.
Må i større grad ta eksisterende kunnskap på alvor
– Stortingsmeldinga omtaler viktige tema og vil skaffe mer kunnskap, som er bra, sier forskningsdirektør Christian Steel i NINA.
– Men NINA mener meldinga ikke foreslår tiltak som tar kunnskapen vi allerede har om den negative utviklinga i norsk natur på tilstrekkelig alvor. Især savner vi konkrete, kunnskapsbaserte mål for naturrestaurering i Norge, og mål som sikrer representativt vern av norsk natur og en mer bærekraftig arealforvaltning.
Det overordnede målet til Naturavtalen er å umiddelbart stanse og reversere tapet av naturmangfold. De fire hovedmålene og 23 tematiske målene er globale, men i det globale landskapet står Norge i en særstilling for å kunne sette virkningsfulle mål nasjonalt.
Applauderer senterordning for bærekraftig natur
Stortingsmeldingen belyser viktige temaer og løfter noen viktige satsingsområder som vil bringe oss i riktig retning for å få bedre oversikt over naturens tilstand og tap av natur. Vi synes det er gledelig at handlingsplanen har tydelige ambisjoner om å styrke kunnskapen om natur, inkludert utarbeiding av fremskrivninger, datainfrastruktur og -kapasitet og etableringen av en senterordning for forskning på bærekraftig natur- og arealbruk i Norges forskningsråd. Det bør bli en senterordning som får utarbeidet en samlet strategi for forskning og innovasjon som vil sikre langsiktig kunnskaps- og teknologiutvikling innen naturmangfold, naturrestaurering, naturbaserte løsninger og samspillet mellom natur og klima.
Vi synes også det er gledelig at arbeidet med naturregnskap og digitale kartløsninger har fått fart de siste årene og vil prioriteres i årene som kommer.
Men vi savner en retning og en innsats på et nivå som vil sette en ny kurs for hvordan vi tar gode naturvalg fremover. Vi savner særlig tydelige mål for naturrestaurering, vern og en bærekraftig arealforvaltning.
Kontaktperson i NINA:
Kontakter
Christian SteelForskningsdirektør
Tel:+47 934 45 082christian.steel@nina.noBilder

Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for naturforskning - NINA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Hvor mange sauer tar jerven?2.7.2025 12:42:00 CEST | Pressemelding
Et stort forskningsprosjekt i fem kommuner i Nord-Gudbrandsdalen skal finne ut hvor mange sauer som tas av jerv. De fem kommunene har slitt med store tap av beitedyr. Målet med prosjektet er å få kunnskap som reduserer tap og gir riktig erstatning til beitebrukerne.
Du kan bidra til viktig kunnskap om pukkellaks1.7.2025 13:53:49 CEST | Pressemelding
Vi er inne i et nytt pukkellaksår, og forskerne forventer en ny invasjon. Ved å registrere fangster og observasjoner av pukkellaks er du med på å øke kunnskapen om denne fremmede fiskearten.
Den norske gaupebestanden øker27.6.2025 08:21:43 CEST | Pressemelding
Det er beregnet at det var 91 familiegrupper av gaupe i Norge i vinter, som er en økning fra i fjor. Vi må tilbake til vinteren 2008/2009 for å finne like mange individer og familiegrupper av gaupe i landet.
Fiskefella forteller den dystre historien til ål og laksefisk25.6.2025 11:03:57 CEST | Pressemelding
I femti år har fiskefella ved NINA forskningsstasjon Ims samlet data fra fiskene i elva Imsa. Dataserien viser dramatiske endringer for artene som lever i elva og i havet.
Disse grepene skal redde fjellreven fra innavl24.6.2025 12:09:36 CEST | Pressemelding
Innavl truer den fennoskandiske fjellreven. I en fersk rapport foreslår forskere tiltak for å sikre at arten overlever på lang sikt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom