Vil ha strakstiltak i reguleringen av hysefisket
Fiskeri- og havministeren vurderer å gjøre endringer i reguleringen som kan redusere konsekvensene av stoppen i fisket etter hyse for fartøy mellom 11 og 28 meter.
Den 2. september ble det såkalte maksimalkvotetillegget for fartøy med hjemmelslengde mellom 11 og 28 meter stoppet. Det betyr at de fartøy som har fisket opp sine garanterte kvoter, nå kan fiske gjenværende kvoter med en innblanding av inntil 30 prosent hyse.
– Fiskerinæringen står i en krevende situasjon på grunn av kvotenedgang. Hensynet til fortsatt aktivitet for fiskerne, og hensynet til fiskeindustrien i særlig berørte områder, gjør at vi nå vurderer å øke bifangstprosenten fra 30 til 40 prosent innblanding av hyse, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.
Ingen endringer for den minste flåten
Endringen fra 2. september påvirket ikke fartøy under 11 meter i lukket gruppe. De har en garantert kvote på ca. 4 tonn, og kan fortsatt fiske hyse opp til maksimalkvoten på ca. 200 tonn. I åpen gruppe er det fortsatt fritt fiske etter hyse.
Fiskeridirektoratet vil gjennomføre en rask høring med organisasjonene for å sikre legitimitet i hele næringen.
Fiskeridirektoratet er også bedt om å gjennomføre en rask høring av om det bør gjøres en endring i ferskfiskordningen, som går ut på om kvotetillegget bør økes fra 20 prosent til 30 prosent.
I tillegg skal det også vurderes av fiskeridirektoratet om bifangstprosenten for hyse bør avregnes på ukesbasis, og ikke per fangst og eller landing slik det er i dag.
– Vi jobber kontinuerlig med innspillene vi har mottatt, og jeg som fiskeri- og havminister er opptatt av å ha god dialog med aktører i næringen når det gjelder kvotesituasjonen. Det er viktig å si at vi høster av et overskudd, og vi må sikre at reguleringen fortsatt bidrar til aktivitet og samtidig bidrar til et bærekraftig fiske, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.
Nøkkelord
Kontakter
Pressevakt NFD
902 51 303 (ikkje SMS)
Om oss
Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.
Innsyn: NFDs postjournal er søkbar hos www.eInnsyn.no
Du kan følgje NFD på LinkedIn og Flickr, og regjeringa på X/Twitter og Facebook
Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Høringsforslag om bruk av nedjustert kapasitet i havbruksnæringen20.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Forslaget innebærer at oppdrettere som har fått nedjustert kapasitet etter trafikklyssystemet, likevel kan bruke denne kapasiteten i anlegg med nullutslippsteknologi.
EU åpner nye tollkvoter for norsk sjømat19.12.2024 14:37:55 CET | Pressemelding
EU åpner 12 tollfrie importkvoter for norsk sjømat fra 1. januar 2025. Kvotene gir økte eksportmuligheter for produkter fra både fiskeri- og havbruksnæringen.
Næringsministeren inviterer til Ukraina-forum17.12.2024 14:24:07 CET | Pressemelding
Næringsminister Cecilie Myrseth inviterer næringslivet, partene i arbeidslivet, næringsorganisasjoner og myndigheter (UD, FD, Norad, Norfund) til møte om Ukraina.
Næringsministeren diskuterte nytt industripartnerskap med sin britiske kollega17.12.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
Næringsminister Cecilie Myrseth var i London på mandag og møtte sin britiske motpart, Storbritannias nærings- og handelsminister Jonathan Reynolds, for politiske samtaler om næringslivssamarbeid og industripartnerskap.
116 millioner til innovasjonsprosjekter i industri- og tjenestenæringer15.12.2024 10:00:00 CET | Pressemelding
10 prosjekter i ulike bedrifter fikk midler fra Forskningsrådet i november og desember og nå settes det i gang innovasjonsprosjekter som blant annet skal optimalisere prosesser for bærekraft og mindre utslipp innenfor alt fra offshoreindustrien til metallurgi og helse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom