Søndag er den internasjonale dagen mot matsvinn
29. september er den internasjonale dagen mot matsvinn. Denne dagen rettes søkelyset mot matsvinn, og understreker behovet for at vi alle bidrar til å redusere det. Her er noen gode tips for å unngå å kaste mat.

Matsvinn hjemme har en betydelig innvirkning på planeten vår. Når mat går til spille, går også alle ressursene som brukes til å produsere den – som vann, land, energi og arbeidskraft – til spille. Dette bidrar til ødeleggelse av miljøet og økonomisk tap. Matavfall på søppelfyllinger generer metan, en potent klimagass som forverrer klimaendringene og faktisk er 58 % av metanutslippene som slippes ut i atmosfæren fra matavfall.
Dr. Solveig Langsrud, koordinator for det Horisont Europa-finansierte prosjektet MICROORC, understreker betydningen av å redusere matsvinn fra matvarer med høy betydning på klima og natur som fisk og kjøtt.
«Som forbruker er det viktigste du kan bidra med å unngå å kaste fisk og kjøtt: Disse matvarene har et høyt miljøavtrykk og er relativt dyre. Med andre ord kan du bidra med en positiv innvirkning på miljøet og samtidig spare penger, forklarer Dr. Langsrud.
En viktig årsak til sløsing med fisk og kjøtt er vekst av bakterier som gir vond lukt og smak. MICROORC vil utvikle teknologier for å bedre informere forbrukere om spisekvalitet og trygghet for fisk og kjøttprodukter, og redusere bakterievekst.
«Fisk og kjøtt kan gå til spille fordi de bedervet, eller forbrukerne er bekymret for om den er trygg å spise. Ved å følge noen enkle regler for lagringstemperatur og matlaging kan man ta vare på kvaliteten lenger og fortsatt føle seg trygg, legger Dr. Langsrud til.
- Planlegg innkjøp
- Ikke kjøp mer enn du vet at du er i stand til å spise innen utløpsdatoen
- Velg produkter med konserveringsmidler når det er mulig (f.eks. skinke i skiver, pølser)
- Kald oppbevaring
- Oppbevar kjøtt, fisk og rester i kjøleskapet – og sjekk at temperaturen holder seg under 4°C
- Frys ned fisk og kjøtt du ikke vil kunne spise før utløpsdato eller den er blitt dårlig
- Tilstrekkelig oppvarming
- Stek pannestekt kjøtt og fisk på alle overflater
- Sjekk at rå kjøttdeig og fiskeprodukter (f.eks. burgere) er gjennomstekt (70 ºC)
- Tilbered mat som skal varmes opp (f.eks. middagspølser, grillet kylling) i henhold til etiketten
- Servering og spising
- Spis spiseklar fisk og kjøtt (f.eks. kaldrøkt fisk, kokt kjøtt) innen utløpsdato og rester innen tre dager. Etter det må maten gjennomvarmes (70 ºC) før den spises
- Vær oppmerksom på at små barn, eldre og personer med alvorlige helseproblemer er mer sårbare for matbåren smitte.
Disse rådene er basert på et arbeid i et tidligere europeisk prosjekt (SafeConsume, https://doi.org/10.1016/j.tifs.2023.01.018)
Ved å følge slike enkle råd kan vi alle bidra med å redusere matsvinn, beskytte miljøet og forbedre mattryggheten.
Nøkkelord
Kontakter
Solveig LangsrudSeniorforskerNofima
Mikrobiologi og prosjektleder for flere store EU-prosjekt, deriblant MICROORC
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Skit inn, skit ut sier pukkellaksforsker22.8.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det myldrer av pukkellaks i elver i Troms og Finnmark. Folk klarer ikke å håndtere mengden, og da blir kvaliteten fort dårlig, hevder pukkellakseforsker i Nofima.
38 millioner daglige måltider sjømat ignorert: - Store hull i matberedskapen15.8.2025 08:48:11 CEST | Pressemelding
Hver dag produserer og eksporterer Norge 38 millioner måltider med sjømat. Likevel er sjømat og sjømatproduksjon så vidt nevnt i analyser av matberedskapen i landet. Et paradoks fire tunge forskningsmiljø nå skal belyse grundig.
Matfaglig kompetanse gir lokalmaten kraft og styrker beredskapen11.8.2025 09:11:09 CEST | Kronikk
Norsk matberedskap krever mer enn lager og råvarer – det handler om kunnskapen som gir ferske råvarer holdbarhet, kvalitet og verdi. Uten folk med fagkompetanse står både produksjon og beredskap svakere.
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom