Søndag er den internasjonale dagen mot matsvinn
29. september er den internasjonale dagen mot matsvinn. Denne dagen rettes søkelyset mot matsvinn, og understreker behovet for at vi alle bidrar til å redusere det. Her er noen gode tips for å unngå å kaste mat.

Matsvinn hjemme har en betydelig innvirkning på planeten vår. Når mat går til spille, går også alle ressursene som brukes til å produsere den – som vann, land, energi og arbeidskraft – til spille. Dette bidrar til ødeleggelse av miljøet og økonomisk tap. Matavfall på søppelfyllinger generer metan, en potent klimagass som forverrer klimaendringene og faktisk er 58 % av metanutslippene som slippes ut i atmosfæren fra matavfall.
Dr. Solveig Langsrud, koordinator for det Horisont Europa-finansierte prosjektet MICROORC, understreker betydningen av å redusere matsvinn fra matvarer med høy betydning på klima og natur som fisk og kjøtt.
«Som forbruker er det viktigste du kan bidra med å unngå å kaste fisk og kjøtt: Disse matvarene har et høyt miljøavtrykk og er relativt dyre. Med andre ord kan du bidra med en positiv innvirkning på miljøet og samtidig spare penger, forklarer Dr. Langsrud.
En viktig årsak til sløsing med fisk og kjøtt er vekst av bakterier som gir vond lukt og smak. MICROORC vil utvikle teknologier for å bedre informere forbrukere om spisekvalitet og trygghet for fisk og kjøttprodukter, og redusere bakterievekst.
«Fisk og kjøtt kan gå til spille fordi de bedervet, eller forbrukerne er bekymret for om den er trygg å spise. Ved å følge noen enkle regler for lagringstemperatur og matlaging kan man ta vare på kvaliteten lenger og fortsatt føle seg trygg, legger Dr. Langsrud til.
- Planlegg innkjøp
- Ikke kjøp mer enn du vet at du er i stand til å spise innen utløpsdatoen
- Velg produkter med konserveringsmidler når det er mulig (f.eks. skinke i skiver, pølser)
- Kald oppbevaring
- Oppbevar kjøtt, fisk og rester i kjøleskapet – og sjekk at temperaturen holder seg under 4°C
- Frys ned fisk og kjøtt du ikke vil kunne spise før utløpsdato eller den er blitt dårlig
- Tilstrekkelig oppvarming
- Stek pannestekt kjøtt og fisk på alle overflater
- Sjekk at rå kjøttdeig og fiskeprodukter (f.eks. burgere) er gjennomstekt (70 ºC)
- Tilbered mat som skal varmes opp (f.eks. middagspølser, grillet kylling) i henhold til etiketten
- Servering og spising
- Spis spiseklar fisk og kjøtt (f.eks. kaldrøkt fisk, kokt kjøtt) innen utløpsdato og rester innen tre dager. Etter det må maten gjennomvarmes (70 ºC) før den spises
- Vær oppmerksom på at små barn, eldre og personer med alvorlige helseproblemer er mer sårbare for matbåren smitte.
Disse rådene er basert på et arbeid i et tidligere europeisk prosjekt (SafeConsume, https://doi.org/10.1016/j.tifs.2023.01.018)
Ved å følge slike enkle råd kan vi alle bidra med å redusere matsvinn, beskytte miljøet og forbedre mattryggheten.
Nøkkelord
Kontakter
Solveig LangsrudSeniorforskerNofima
Mikrobiologi og prosjektleder for flere store EU-prosjekt, deriblant MICROORC
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Fra frykt til tillit: Åpenhet kan gjøre mat prosessert med høyteknologi til det neste store30.10.2025 09:28:15 CET | Pressemelding
Forbrukere ønsker bærekraftig, sunn og praktisk mat. Men vi frykter det vi ikke forstår oss på. Mat prosessert med høyteknologi, for eksempel.
Smaken av gresskar30.10.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Gresskar blir stadig mer populært på norske middagsbord, og utvalget vokser for hvert år. Nå har Nofimas smaksdommere bedømt syv utvalgte matgresskar – slik at det skal bli enklere å velge den beste sorten til suppen, gryten eller paien.
Nofima har ansatt ny direktør i vikariat20.10.2025 14:10:59 CEST | Pressemelding
Finn A. Weltzien er tilsatt som direktør for akvadivisjonen i forskningsinstituttet Nofima, i et vikariat fra 1. november til sommeren 2026.
Researched what temperature does to salmon health and development16.10.2025 12:35:40 CEST | Press release
In a scientific trial, Atlantic salmon reared at different temperatures developed as expected — until transferred to sea water, when one group surprised the scientists from Nofima.
Undersøkte temperaturens påvirkning på laks16.10.2025 12:35:25 CEST | Pressemelding
Laks som var oppdrettet ved ulike temperaturer utviklet seg helt som forventet. Helt til de ble satt i sjø. Da var det en gruppe av laks som overrasket forskerne.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom