Naturmeldingen skuffer

Del

-Regjeringa gjør alt de kan for å unngå å forplikte både seg selv og alle andre. De kan ikke reise til naturtoppmøtet i Colombia om en måned med dette i sekken, mener Naturvernforbundets nestleder Pernille Bonnevie Hansen. Heldigvis tror hun mye kan rettes opp med innstramminger og ansvarliggjøring på Stortinget.

Lise Eide Naturvernforbundet

I dag la klima- og miljøminister Tore O. Sandvik og landbruks- og matminister Geir Pollestad fram regjeringens stortingsmelding om naturmangfold. Denne handlingsplanen for naturen viser hvordan Norge skal følge opp den globale naturavtalen som ble vedtatt i Montreal i Canada i 2022.

Det er blitt stadig mer synlig hvor mye av naturen som bygges ned. Kommunene har hovedansvaret for arealplanlegging i Norge. Naturvernforbundet etterlyser strengere krav til kommunene for å hindre at naturen bygges ned, bit for bit.

-Regjeringen leverer til stryk om arealplanlegging. Hovedstrategien er økt kunnskap og veiledning. Det er åpenbart ikke nok. Naturen vil fortsette å tape når utbyggerne presser på for nye hyttefelt eller næringstomter, sier Naturvernforbundets nestleder Pernille Bonnevie Hansen.

Regjeringa mener Norge allerede snart har effektivt verna 30% av landarealene, med enkelte forbedringer av dagens verneområder, mens for havet tør de ennå ikke melde noen nasjonal ambisjon. Naturvernforbundet mener:

-Det er kritisk viktig for Norge å sette også et nasjonalt havvernmål snarest, med det store presset vi ser på havarealene fra ulike sektorer som gruvedrift, petroleum, industrielt fiske, oppdrett, kraftutbygging, sier Bonnevie Hansen og fortsetter;

-Norge bør ikke være fornøyd med å verne 30 % av landarealene som hovedsakelig hviler på at man har store verneområder på Svalbard, Jan Mayen og i norsk fjellheim, men lite vern av andre naturtyper. Det må også gjøres kraftig styrking av villreinområder, nøkkelbiotoper i skog og vassdragsvernområder hvis de skal telle som ekte vern, påpeker Bonnevie Hansen.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Følg pressemeldinger fra Naturvernforbundet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturvernforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Naturvernforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye