Innfører tiltak for å begrense spredning av blåtunge
Den alvorlige dyresykdommen blåtunge er påvist i Rogaland og Agder. Mattilsynet har innført tiltak i en sone i området der smitten er påvist. Målet er å begrense spredning av sykdommen til andre deler av landet. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Sykdommen smitter ikke direkte mellom dyr, men blir overført fra drøvtygger til drøvtygger med blodsugende sviknott.
– Fordi dette er en sykdom som ikke smitter fra dyr til dyr, men via sviknott, er det aller viktigste tiltaket å beskytte drøvtyggere mot bitt fra sviknott. I tillegg innfører vi nå en tiltakssone, som skal bidra til å begrense spredningen av sykdommen til nye områder i landet, sier Ole-Herman Tronerud, sjefsveterinær i Mattilsynet.
Sykdommen kan antakeligvis også smitte fra mordyr til avkom i fosterlivet, og via sæd. Sprøytekanyler som har blitt brukt på dyr som er smittet, kan også føre smitten videre dersom den brukes på andre dyr.
Områder med tiltak mot blåtunge
Det er innført tiltak mot blåtunge helt sør i landet vårt, der smitten er påvist. Tiltakene som er innført mot blåtunge, gjelder kun for drøvtyggere, fordi sykdommen ikke smitter andre dyr.
Kommuner i tiltakssonen for blåtunge: Egersund, Lund, Sokndal, Flekkefjord, Kvinesdal, Farsund, Lyngdal, Hægebostad, Lindesnes, Kristiansand, Vennesla, Lillesand, Iveland, Birkenes, Grimstad, Arendal og Froland.
Tiltakene dreier seg i all hovedsak om begrensinger knyttet til flytting både innenfor og ut av sonen av hanndyr som skal brukes i avl, drektige storfe og genmateriale.
– Siden blåtungevirus antakeligvis kan smitte via sæd, ønsker vi med tiltakene å begrense risikoen for at hanndyr som brukes i avl sprer blåtungesmitte, sier Tronerud.
Åpner for vaksinering i en større sone
Blåtunge er en nasjonal liste 1-sykdom, og det er til vanlig ikke tillatt å vaksinere mot denne sykdommen i Norge. Mattilsynet har nå åpnet for at det kan vaksineres mot denne sykdommen i enkelte områder av landet.
Vaksineringen er frivillig og må dekkes av dyreeier selv.
Vaksinering mot blåtungevirus serotype 3 er tillatt i fylkene Rogaland, Agder, Buskerud, Telemark, Oslo, Akershus, Vestfold, Østfold. Vaksinering er også tillatt i kommunene Sveio og Etne i Vestland fylke og kommunene Elverum, Våler, Åsnes, Grue, Nord-Odal, Sør-Odal, Kongsvinger og Eidskog i Innlandet fylke.
– Mattilsynet tillater nå å vaksinere i deler av Norge, der risikoen for smitte antas å være størst. Vaksinen vil kunne gi mildere sykdomsforløp hos enkeltdyr, men beskytter ikke dyrene mot å bli smittet, sier Tronerud.
Meld fra ved mistanke
Blåtunge er en alvorlig sykdom som rammer drøvtyggere. Sykdommen er en nasjonal liste 1-sykdom.
Veterinærer og alle som har drøvtyggere, inkludert hjortedyr, bør være ekstra oppmerksomme på symptomer på blåtunge. Ring Mattilsynet på telefon 22 40 00 00 ved mistanke.
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noBilder
Lenker
Om oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Angrep av perlesnormanet flere steder – oppdrettsfisk må beskyttes mot langvarig lidelse31.10.2024 10:19:40 CET | Pressemelding
Mattilsynet mottar meldinger om perlesnormanetangrep og mye død fisk. Nå ber de oppdretterne oppdatere beredskapen og være klare til å sette inn tiltak.
Blåtunge: Mest smitte i tiltakssonen11.10.2024 15:00:12 CEST | Pressemelding
Mattilsynet har sjekket utbredelse av blåtunge i Sør-Norge. De fleste positive anleggene befinner seg i den allerede etablerte tiltakssonen. Vi antar derfor at det i hovedsak er sviknott fra utlandet som er smittekilden til norske anlegg.
Åpner det brasilianske markedet for produkter fra akvakultur12.9.2024 10:36:14 CEST | Pressemelding
Mattilsynet og brasilianske myndigheter er enige om betingelsene for eksport av akvakulturprodukter til Brasil. Allerede fra 15. september vil Mattilsynet kunne utstede helsesertifikater for produkter fra akvakultur til Brasil.
Fortsatt lav bruk av antibiotika på norske landdyr9.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Bruken av antibiotika i norske husdyrhold har ytterligere gått ned i 2023. Det er lite resistens i bakterier fra mat og dyr.
Blåtunge er påvist i et sauehold i Agder6.9.2024 14:45:00 CEST | Pressemelding
Sykdommen blåtunge er påvist i ett sauehold i Kristiansand kommune i Agder. Blåtunge smitter ikke mennesker, men rammer drøvtyggere. Sykdommen smitter ikke direkte mellom dyr, men blir overført fra dyr til dyr med blodsugende sviknott.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom