Regnskap Norge

Næringslivet pålegges å ta imot kontanter: – En gavepakke til kriminelle

Del

1. oktober styrkes kundenes rett til å betale med kontanter. – Regnskap Norge er opptatt av å redusere økonomisk kriminalitet. Et kontantfritt samfunn vil bidra til det, men myndighetene tviholder på at du jeg og kan betale med kontanter, sier adm. direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge.

– Et flertall på Stortinget sørget for at retten til å betale med kontanter er styrket fra 1. oktober. Dette er vi ikke tilhenger av, sier adm. direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge.
– Et flertall på Stortinget sørget for at retten til å betale med kontanter er styrket fra 1. oktober. Dette er vi ikke tilhenger av, sier adm. direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge. CF Wesenberg/Kolonihaven

– Et samfunn helt fritt for kontanter vil redusere omfanget av økonomisk kriminalitet, og samtidig kunne redusere næringslivets kostnader med over ti milliarder kroner, ifølge våre beregninger. Det synd at myndighetene stritter imot, og vi kan vanskelig se hvorfor denne retten til å betale med kontanter styrkes. Dette er snarere en gavepakke til kriminelle, sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Regnskap Norge.

Uten fradrag

- Det mangler for øvrig ikke på restriksjoner i hvordan næringslivet selv kan bruke de samme kontantene: Bedrifter kan for eksempel kun utbetale lønn på konto, og hvis en bedrift betaler kontant for noe som koster over 10 000 kroner, får de ikke momsfradrag eller gjøre avskrivninger på det de har kjøpt. Og staten på sin side har helt sluttet å bruke kontanter: Det er helt umulig å innbetale merverdiavgift og skatt, eller få tilbake restskatt i kontanter, sier Aale-Hansen. 

Fra 1. oktober styrkes kundenes rett til å betale med kontanter. Det skjer etter at et flertall på Stortinget i våres vedtok endringer i finansavtaleloven.  

Vanskelig å spore 

Penger fra svart arbeid og kriminalitet kan ikke uten videre settes i banken. Bankene skal ha oversikt over hvor pengene kommer fra. Derfor foretrekke kriminelle sedler, da de er vanskelige å spore. 

– Regnskap Norge samarbeider med Økokrim og er opptatt av å redusere økonomisk kriminalitet. Et kontantfritt samfunn vil ha flere fordeler. Blant annet kan det bidra til å redusere omfanget av økonomisk kriminalitet, sier Aale-Hansen, og fortsetter:  

– Samtidig har vi respekt for at enkelte ikke er fortrolig med digitale betalingsløsninger og at beredskapshensynet er viktig. Vi mener derfor at myndighetene i første omgang bør åpne opp for kontantfri handel på de fleste tjenester, men holde dagligvarehandelen utenom. 

Politisk hastverk 

Regnskap Norge-sjefen synes det er underlig at flertallet på Stortinget ikke ville vente på Betalingsutvalgets innstilling som er varslet å komme 15. november. 

– Det som er synd er at Stortinget ikke har drøftet forenklingspotensiale som ligger i å gjøre det valgfritt for næringslivet å velge bort kontantbetaling – som i omfang kun utgjør 1,4 % av daglige transaksjoner i Norge. Forenklingspotensialet er i størrelsesorden ti milliarder kroner dersom alle virksomheter kan velge bort kontanter. Unntar man apotek og dagligvare er potensiale fem milliarder koner i reduserte administrative byrder for næringslivet, sier Aale-Hansen.

Kontanter er dyrt 

Norges Bank har beregnet at en kortbetaling samlet sett koster 4,8 kroner å behandle, mens kontantbetaling koster hele 19,2 kroner – fire ganger mer. 

– Faktisk har vi i Regnskap Norge beregnet at næringslivet kunne spart nesten ti milliarder kroner (eller 5,1 milliarder hvis dagligvarehandelen holdes utenfor), dersom regjeringen lar næringsdrivende selv velge om de bare vil bruke elektronisk betaling, forteller Regnskap Norge-direktøren. 

Kontakter

Bilder

Adm. direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge er skeptisk til økt bruk av kontanter som betalingsmiddel.
Adm. direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge er skeptisk til økt bruk av kontanter som betalingsmiddel.
CF Wesenberg/Kolonihaven
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Regnskap Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Regnskap Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Regnskap Norge

Endelig – pliktig EHF: Vil redusere næringslivets kostnader med flere milliarder kroner1.7.2025 14:53:23 CEST | Pressemelding

Regjeringen har i dag foreslått å innføre såkalt pliktig e-faktura. Regjeringen anslår at dette vil bidra til å redusere administrative byrder for næringslivet med 9,7 milliarder kroner. – Dette er en merkedag! Regnskap Norge har i lenger tid tatt til orde for en slik løsning. Dette er et viktig bidrag i arbeidet med å redusere administrative kostnader for næringslivet. I tillegg vil dette være nyttig i arbeidet med å bekjempe økonomisk kriminalitet gjennom økt sporbarhet av transaksjoner, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.

Slakter forslag om utsettelse av betaling på formuesskatt1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding

I går utløp høringsfristen for regjeringens forslag til ordning for utsatt betaling av formuesskatt for personlige skattytere med virksomhetsformue. – Dette er et dårlig forslag. Den foreslåtte ordningen er ikke regningssvarende og løser ikke de underliggende problemene med formuesskatt på arbeidende kapital. Når regjeringen i tillegg foreslår en svært høy rente som del av en løsning, vitner det om liten forståelse for næringslivets utfordringer, sier Rune Aale-Hansen adm. direktør i Regnskap Norge.

Kvinner dominerer regnskapsbransjen - tjener litt mer enn menn24.6.2025 08:50:45 CEST | Pressemelding

Det er reell likelønn i regnskapsbransjen, viser tall fra Regnskap Norge. I arbeidslivet ellers utgjør kvinners lønn i snitt 88,2 prosent av menns lønn, ifølge dagens tall fra SSB. – Snittlønnen til kvinner er faktisk litt høyere enn for menn i regnskapsbransjen. I tillegg ser vi at kvinner har hatt sterkere lønnsvekst enn menn, og at stadig flere kvinner inntar topplederstillingene, sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Regnskap Norge.

Legger ned «vaktbikkja» Regelrådet: – Må være et rent arbeidsuhell17.6.2025 13:20:06 CEST | Pressemelding

I forliket om revidert statsbudsjett mellom Ap, SV og Sp ligger det som målsetting å legge ned Regelrådet . – Dette er oppsiktsvekkende og må være et arbeidsuhell av de tre partiene. Det er bred tverrpolitisk enighet om å behov for å redusere administrative byrder for næringslivet. Regelrådet har en viktig rolle som vaktbikkje med å passe på at utredningsinstruksen etterleves og på den måten også bidra til å vurdere og synliggjøre administrative konsekvenser, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye