5 tips til mindre matsvinn
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) markerer den internasjonale dagen mot matsvinn, og gir fem råd som kan bidra til at nordmenn kaster mindre mat.

Søndag 29. september er den internasjonale dagen mot matsvinn. Å forhindre matsvinn reduserer både fattigdom og sult, samtidig som det bekjemper klimautfordringer.
Mat som kastes er ikke bare tapt næring, men også tapte penger. I en tid der økonomien er trang for mange, er det ekstra viktig å få utnyttet kronen. Det betyr naturligvis at det lønner seg å spise maten man kjøper – men det er ikke alltid like lett.
- Riktig oppbevaring og at maten blir spist i tide hjelper mye. Noen nøler ikke med å kaste mat de ser er utgått på dato, uten å bruke sansene først. Meieriprodukter og andre matvarer som ikke er lett bedervelige kan fint spises etter utgått dato, så lenge de ser greie ut og ikke lukter vondt. Et annet viktig grep for å redusere matsvinn er å planlegge ukentlige innkjøp, der man ikke handler mer mat enn man trenger, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i MELK.
Kaster mindre melk
Nordmenn kaster flere hundre tusen tonn mat hvert år, ifølge Matvett. Det tyder likevel på at man er i ferd med å bli bedre.
I en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter høsten 2023, så man nemlig tegn til en positiv trend. Mens 20 prosent av husstandene i 2017 opplyste at de heller ut melk månedlig, sa bare åtte prosent av husstandene det samme i 2023.
- Når det gjelder melk vil den i de fleste tilfeller være holdbar lenge etter datostemplingen hvis den er håndtert riktig. Så bruk sansene, og lukt og smak på melken før du heller den ut, sier Glemminge Arnesen.
Her er fem tips til mindre matsvinn:
-
Bruk sansene. Lukt og smak på før du heller ut/kaster.
-
Planlegg. Kjøp inn utfra det du allerede har hjemme, og gjennomfør ukeshandel. Ikke kjøp mer enn du trenger og forhold deg til en handleliste.
-
Riktig temperatur. Oppbevar melk og meieriprodukter mest mulig ved temperatur under 4 °C, og ikke la mat bli stående i romtemperatur over lang tid.
-
Avkjøl middagsrestene før de settes i kjøleskapet. Slik forhindrer du at temperaturen i kjøleskapet øker og ødelegger andre matvarer.
-
Ikke drikk fra kartong eller ta på helleåpningen. Da kan dine bakterier overføres til melken og den blir dårlig.
Kontakter
Karoline PedersenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97956423karoline@melk.noTerese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noOm Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom